Koronavírus percről percre – április 29., szerda

16.30 A huszadik fertőzött is udvarhelyi

Húsz személy esetében bizonyosodott be a koronavírus-fertőzés eddig Hargita megyében – jelenti a prefektusi hivatal hírlevélben. Az országos statisztikában 13 órakor még 19 személy állt.

Információink szerint a huszadik személy is székelyudvarhelyi, egy korábbi koronavírusos kontaktjának a kontaktja, egy vállalkozó édesanyja. Folyamatban van a járványtani ankét az új megbetegedés esetében is.

A húsz személyből eddig ötöt gyógyultnak nyilvánítottak, egy személy meghalt, 14-en vannak a csíkszeredai és udvarhelyi kórházakban orvosi megfigyelés, kezelés alatt.

Több a karanténos

Kedd óta 52-vel nőtt az intézményes karanténban lévők száma, április 29-én délben a 292 személyt jelentett a prefektusi hivatal, 368-an hagyták el azt a járvány kezdete óta. Szintén 368-an vannak házi elkülönítésben és 4595-en fejezték már be a 14 napos időszakot. A rendőrök három konvojt kísértek, 10 autóval 31 személy érkezett karanténba.

Az ellenőrzésekről, bírságokról közölt adatok ennek a cikknek a végén vannak.

14.00 362 új fertőzés az országban

Nyolcvanöttel több új megbetegedésről számol be az országos statisztika, mint kedden, amikor 277 fertőzésről adtak számot.

Április 29-én, szerda délig összesen 11.978 koronavírusfertőzésnél tartunk Romániában, 3.569-en meggyógyultak, 675 személy hunyt el a fertőzés következtében. Az intenzív osztályokon 247 páciens fekszik. Külföldön 2.205 állampolgár igazoltan Covid-19-fertőzött, 88-an hunytak el.

További adatok ide kattintva elérhetők.

13.00 Hazatértek Csíkból a kölcsönadott orvosaink

Értesüléseink szerint még péntek (ápr. 24.) este hazarendelte Lukács Antal kórházigazgató a Csíkba kölcsönadott sürgősségi orvosokat. Szerettünk volna gratulálni neki, valamint az információ megerősítését és nyilatkozatot kérni tőle a témában, de a kórház címére írt hétfői emailünkre egyelőre nem válaszolt, s telefonon sem sikerült elérni.

Az információt megerősítette ellenben Borboly Csaba megyei tanácselnök, aki több videóban is foglalkozik a témával.

Ebből a videóból egyértelműen kiderül, az udvarhelyi orvosok hazajöttek, de visszavárják őket Csíkszeredába önkéntesként.

12.30 Újból fertőtlenítik a lépcsőházakat Udvarhelyen

Április 29-én és 30-án ismét fertőtleníti a városháza a lépcsőházakat egy szakcég bevonásával. Erre az egyik katonai rendelet előbb kötelezte az önkormányzatokat, aztán enyhítették a követelményt ajánlásra.

Felhívják a lakók figyelmét arra, hogy a fertőtlenítés ideje alatt, és az azt követő egy órában nem szabad a lépcsőházban tartózkodni.

A fertőtlenítés programja ebben a cikkben található.

11.45 A szükségállapot után is támogatnák a vállalkozásokat

A szükségállapot május 15-étől esedékes megszűnte után egy másfajta bérköltség-támogatás válthatja a kényszerszabadságot – közölte kedden a munkaügyi miniszter.

Violeta Alexandru azt mondta az Adevarul Live-nak adott interjúban: nem tartja kizártnak, hogy a kényszerszabadságra küldött munkavállalók juttatását május 15-e után is folyósítsák „még egy nagyon rövid ideig”, alapvetően azonban a kormánynak az a célja, hogy „ezt a passzív intézkedést egy aktívval helyettesítse” a válság által leginkább érintett területeken.

Részleteket itt olvashatsz.

Az összes, eddig a témában megjelent cikkünket ide kattintva találja.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!