Koronavírus percről-percre – április 27., hétfő

Kicsit lazítanak a szigorításokon
fotó: archív

Marcel Vela hétfő esti sajtótájékoztatójában először megdicsérte az állampolgárokat a felelősségteljes viselkedésért, és megköszönte azt. Továbbá azt is elmondta, hogy a belügyminisztérium tudomásul vette, hogy mi az, ami a lakosságot nyugtalanítja.

Ezt követően ismertette az újabb katonai rendelet tartalmát, amely a következőket tartalmazza:

A 65 éven felülieknek bármikor szabad a közlekedés a következő helyzetekben, a saját felelősségre kitöltött nyilatkozat birtokában:

A 65 éven felülieknek 7-11 és 19-22 óra között szabad a közlekedés a következő helyzetekben szintén a megfelelően kitöltött nyilatkozat kíséretében:

A kereskedelmi egységeknek figyelembe kell venniük a 65 éven felüliek kijárási időtartamát, és ezek szerint kell alakítaniuk programjukat.

Meghosszabbítják a Spanyolország és Románia közti repülőjáratok felfüggesztését további 14 napra, május 11-ig. Továbbá meghosszabbítják az Ausztria, Belgium, Svájc, Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Észak-Írország, Hollandia, Törökország, Franciaország, Németország, Olaszország, Irán és Románia közti repülőjáratok felfüggesztését május 14-ig. Ez nem vonatkozik az állami, áru- és levélküldemény-szállító, humanitárius segélyeket szállító repülőgépekre, valamint a sürgős egészségügyi, technikai szolgáltatás biztosítása céljából induló járatokra.

A belügyminiszter a szükségállapot feloldása utáni időszakról azt mondta, hogy a jelenlegi rendeleteket fokozatosan fogják csak eltörölni, figyelembe véve a legfontosabb dolgot, a lakosság egészségének megőrzését. Ezután azonban még felelősebbeknek kell lennünk a szabályok betartásában, figyelmeztetett. A közelgő május elsejével kapcsolatban azt mondta, mindenki szeretne sétálni a szabadban, de saját és szeretteink egészsége fontosabb. “Biztosíthatom önöket, hogy a belügyminisztérium és partnerstruktúrái nem fognak lazítani ebben az időszakban. Meggyőződésem, hogy önök az elkövetkezőkben is felelősségről, szolidaritásról és hazafiságról tesznek tanúbizonyságot” – jelentette ki.

A rendelet a hivatalos közlönyben való megjelenése után lép érvénybe.

Ebben a tanévben már nem nyitják meg az tanintézményeket

18 óra 36 perc: „Az a döntés született, hogy ebben a tanévben már nem nyitják meg a tanintézményeket. A tanulók, az egyetemisták már nem jelennek meg fizikailag az órákon” – közölte hétfői sajtótájékoztatóján Klaus Iohannis. Az államfő hozzátette azt is, hogy a tanév hivatalosan június 12-én zárul, addig folytatódik az online tanítás.

„A tanulókat az eddig meglévő jegyeik alapján zárják le. Kivételes esetben még lehet ellenőrzést tartani” – magyarázta. Ahogy a döntés okait is: ha megnyitották volna az iskolákat, abban az esetben sem sikerült volna betartani a társadalmi távolságtartás szabályait, ha a gyerekek több váltásban jártak volna.

A végzős osztályok tanulói – a távolságtartási szabályok szigorú betartásával – június 2. és 12. között vehetnek részt felkészítőkön – ismertette. Szerinte a felkészítők legtöbb két-három órát tartanak majd, egy teremben legtöbb tíz gyerek lehet. Az államfő hozzátette, hogy az érettségi és a képességvizsgákat az eredeti program szerint kell megtartani, de a távolságtartási szabályok szigorú betartásával. Például azzal, hogy a vizsgára érkező diákok testhőmérsékletét ellenőrzik majd, mielőtt részt vennének a megmérettetésen.

Monica Anisie tanügyminiszter is közölt különböző részleteket hétfői sajtóértekezletén, ezeket ide kattintva olvashatod el.

Hétfőtől máskor mehetnek ki az idősek

18 óra 30 perc: Hétfőtől kezdődően a 65 év fölötti személyek reggel 7 és 11 óra között, illetve este 7 és 10 óra között mehetnek ki a házból, számolt be róla Klaus Iohannis hétfői sajtótájékoztatóján, amelyen az idei tanévvel kapcsolatos változtatásokat is közölte.

„Tekintettel arra, hogy egyre melegebb lesz az idő, és a megállapított intervallumot is túlságosan rövidnek tartották, mától kezdve, ugyancsak katonai rendelettel, ez az intervallum megváltozik. Tehát a 65 évesnél idősebb embereknek napi két intervallum áll rendelkezésre: reggelenként 7 és 11, és este 7 és 10 között mehetnek ki a házból, akár vásárolni, akár egy kis mozgásra a ház körül” – mondta.

303 új fertőzés az országban

13 óra 40 perc: A Stratégiai Kommunikációs Csoport április 27-ei tájékoztatása óta 303 új esetet regisztráltak Romániában, így április 27-éig összesen 11 339 koronavírus-fertőzést igazoltak vissza a hatóságok az országban. Közülük 19 személy Hargita megyében található. Olvass tovább.

Lázat mérnek a piacon

11 óra 18 perc: Minden hétköznap két önkéntes méri a városi zöldségpiac bejáratánál felállított szűrősátornál a piacra betérők hőmérsékletét. Hétfőn, szerdán, csütörtökön és pénteken 10-14 óra között, kedden, mivel piacnap, egészen 16 óráig lesznek kint a szűrősátraknál. A lázmérést infravörös lázmérőkkel végzik, amelyeket nem kell a testhez érinteni – mondta kérdésünkre dr. Ambrus József mentőorvos, a Vöröskereszt székelyudvarhelyi vezetője.

619 az áldozatok száma

9 óra 38 perc: A legutóbbi tájékoztatás óta 11 koronavírusos beteg haláláról érkezett jelentés – közölte vasárnap este a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

Ezzel 619-ra emelkedett azoknak a COVID-19-ben szenvedő pácienseknek a száma, akik nem élték túl a betegséget.

Legutóbb kilenc férfi és két nő halt meg, a legfiatalabb közülük 37, a legidősebb 89 éves volt.

Mindannyiuk állapotát más betegségek is súlyosbították. A legfiatalabb áldozat, egy 37 éves Suceava megyei férfi veseelégtelenségben szenvedett, 2010 óta dialízisre szorult – írja az Agerpres.