Koronavírus percről-percre – április 24., péntek

Huszonkét elhunyt, fertőtlenítés és oltás

20 óra 38 perc Az 567. elhunytnál tartunk országos szinten, 22 halottról értesített ma összesen a stirioficiale.ro weboldal. A legfiatalabb elhunyt  egy Maros megyei 26 éves, túlsúlyos férfi volt. Az elhízáson kívül nem adnak számot más betegségéről. A legidősebb egy 97 éves Brassó megyei férfi, aki öregotthonban kapta el a betegséget.

Hogy ne zárjuk ilyen rossz hírrel a hírfolyamot, megemlítenénk még egy ínyencséget, amitől a múlt heti csipa is kiesett a szemünkből: Donald Trump fertőtlenítőszert injekciózva gyógyítaná a koronavírusos betegekkel a BBC szerint.

Az Agerpres viszont arról írt az AFP francia hírügynökség alapján, hogy majmokon teszteltek sikeresen koronavírus elleni vakcinát Pekingben, és április 16-án már embereken is elkezdődött a tesztelés. Erről bővebben itt (magyarul) és itt (románul) lehet olvasni. Ha minden rendben megy, az Agerpres szerint 12-18 hónap alatt lehet forgalmazni.

Nyugodalmas jó éjszakát!

A vakáció idejére is jár szabadnap a gyerekek felügyeletére

19 óra 40 perc Azoknak a szülőknek, akiknek ez a lehetősége meg volt az iskolai félév ideje alatt, miután a szükségállapot kihirdetése miatt bezárták az oktatási intézményeket – döntötte el csütörtökön a szenátus.

A jogszabály szerint a 12 év alatti gyerek felügyeletére az egyik szülő igényelhet fizetett szabadnapot.

A törvénytervezet azzal számol, hogy a lehetőséggel mintegy félmillió alkalmazott él, ami hozzávetőleg 510,75 millió lejjel terheli a költségvetést.

Mosta mancsát a cica, de ami ezután történt… (videó)

18 óra 37 perc Épp higiéniai szertartást végzett egy kiscica, amikor Klaus Iohannis élőben bejelentkezett maszkot viselve a Digi 24 hírtelevízióban. Érdemes megnézni, a PSD-s szenátor, Radu Preda által megosztott videón, hogy mi történt ezután.

Vizsgák vírus idején?

fotó: archív

18 óra 33 perc Udvarhelyi diákok arról, hogyan készülnek az érettségire, hogy megy az online tanulás, és izgulnak-e a vizsgák miatt. A teljes összeállítást elolvashatod itt.

Munkaügyi miniszter: utalták a pénzt a márciusi kényszerszabadságra

17 óra 50 perc 600 ezer alkalmazott és további 50 ezer egyéni munkavállaló mind megkapta az állami juttatását a március 16-a és 31-e között bejelentett kényszerszabadságára – számolt be pénteki videójában Violeta Alexandru munkaügyi miniszter.

A kifizetések első részét már április elején utalták, viszont szükség volt a költségvetés kiigazítására, mert az illetékes szerveknek elapadtak a forrásaik. A miniszter elnézést kért, hogy nem tudták korábban folytatni a kifizetéseket, de afelől biztosított, hogy csütörtökön feltöltötték számláikat és a pénteki nap folyamán kifizették a hátramaradt, de időközben feldolgozott igényléseket. Violeta Alexandru azt is ígérte, hogy az április havi juttatásokat májusban sokkal gördülékenyebben tudják majd utalni.

Beszámolójában arra is kitért a tárcavezető, hogy a leadott kérelmek mintegy 60%-a felelt meg a törvény által szabott feltételeknek, de abban bízik, hogy a második időszakban ez is emelkedni fog, miután sokat egyeztettek a munkaadókkal. A leggyakoribb hibák: a munkaszerződés elmulasztott felfüggesztése a Revisal programban és a helytelen/hiányzó bankszámlaszám voltak.

A miniszter ugyanakkor elítélte azt a gyakorlatot, hogy a kényszerszabadságra küldött embereiket behívták dolgozni egyes munkaadók, és arra biztatja az érintetteket, hogy az ilyen visszaéléseket azonnal jelentsék a munkaügyi felügyelőségeknek (ITM).

– Ha felfüggesztetted a munkaszerződést és állami támogatást igényeltél, akkor az alkalmazott otthon marad, és nem adhatsz neki feladatokat – szögezte le Violeta Alexandru, aki egyúttal a fekete munka visszaszorítására is felszólította az országot. Szerinte éppen az ehhez hasonló időszakok bizonyítják, mennyire fontos a legális munka, hiszen csak ezt tudja támogatni az állam.

Agerpres

19 fertőzött Hargita megyében

15 óra 2 perc Míg az országban csökkenő tendenciát mutatnak a számok, Hargita megyében, ha lassan is, de nő a fertőzöttek száma. Április 24-én 13 órakor a megyében 19 koronavírus-fertőzést tartottak nyilván, eggyel több személyt, mint csütörtökön. A 19. beteg is udvarhelyi ismereteink szerint.

Egy személy elhunyt, ketten meggyógyultak, 16 személy van a székelyudvarhelyi és csíkszeredai kórházakban orvosi megfigyelés alatt – áll a prefektusi hivatal sajtóközleményében. Egy más megyei, de Hargita megyében diagnosztizált személyt már nem számolnak bele a megyei statisztikába.

Ezen a napon 219 személy volt intézményes karanténban, az időszak kezdete óta 325-en hagyták el azt. 340-en vannak még házi elkülönítésben, és 4.428-an már elhagyhatták azt. A járványügyi ankét folyamatban van a kontaktszemélyeik esetében.

A tesztelést továbbra is az országos közegészségügyi intézet által megállapított algoritmus szerint végzik. Az utóbbi 24 órában a rendőrség 137 házi elkülönítésben levő személynél végzett ellenőrzést.

Csütörtökön 106 büntetést szabtak ki, 33-at a közlekedési tiltások megszegéséért, 16-ot más, koronavírussal kapcsolatos kihágásért.

A rendőrség 4 konvojt kísért haza, 36 személy érkezett 15 autóval a megyébe külföldről. Két akció során 724 személyt ellenőriztek, 11 kereskedelmi egységet és 308 gépkocsit. 33 büntetést szabtak ki, és 900 lej értékben koboztak el javakat.

A csendőrség is büntetett: 2 büntetést szabtak ki 2-2000 lej értékben Székelyudvarhelyen és két figyelmeztetést Maroshévízen a kijárási nyilatkozat miatt.

Kevesebb fertőzött, több gyógyult

13 óra 20 perc A Stratégiai Kommunikációs Csoport április 24-ei tájékoztatása óta 321 új esetet regisztráltak Romániában, így április 24-éig összesen 10.417 koronavírus-fertőzést igazoltak vissza a hatóságok az országban.

Közülük a csütörtökihez képest eggyel több, 19 személy Hargita megyében található. 2817 személyt nyilvánítottak gyógyultnak, és 552 koronavírussal fertőzött személy haláláról számoltak be a mai napig, illetve 241 beteget ápolnak az intenzív terápiás osztályokon országszerte.

Az ország területén 12.251 személy tartózkodik még intézményes karanténban, 27.410 ember otthoni elkülönítésben van, orvosi felügyelet alatt.

A második katonai rendelet kibocsátása óta 2199 olyan személyt helyeztek intézményes karanténba, aki nem tartotta be az otthoni elkülönítés szabályait. 153 személy pedig engedély nélkül hagyta el az intézményes karantént, esetükben újabb 14 nappal hosszabbították meg az elkülönítést.

Eddig 121.602 tesztet dolgoztak fel a hatóságok.

stirioficiale.ro

A gócpontnak számító Suceávával kerülhetünk össze

12 óra 48 perc Május 31-én folytatódhat az idei kézilabdaszezon – erről döntött a Román Kézilabdaszövetség igazgatótanácsa április 22-ei, szerdai ülésén. A döntés értelmében, amelyet 10 támogató és 4 ellenző szavazattal hoztak meg, a fiúk és a lányok is nézők nélkül folytatják a bajnoki küzdelmeket. A szerdán hozott döntések alapján minden fronton

nagyon feszített lenne a munkatempó.

A férfiak a halasztott mérkőzések pótlásával folytatnák a küzdelmeket, a hátramaradt három fordulót június 9. és 11. között tornaként rendeznék meg, és a tabella alapján, rájátszás nélkül derülne ki a bajnok kiléte.

A nőknél június 5. és 7. között rendeznék a Román Kupa elhalasztott két negyeddöntőjét, az elődöntőket és a döntőt.  A bajnokság 20. és 21. fordulóját június 11-én és 12-én, két nap alatt rendeznék, majd június 15. és 21. között a 23., illetve a 26. forduló mérkőzései szerepelnek a programban. Június 24. és 26. között pedig tornaként bonyolítanák le a 22., a 24. és a 25. fordulót.

A másodosztályban már befejezték az alapszakaszt, a csoportok első két helyezettjei bejutottak az elődöntő tornákra – így a Székelyudvarhelyi Szejke is – , ezeket június 12. és 14. között rendeznék, a döntő tornát pedig június 19. és 21. között, míg az osztályozós tornát június 27. és 29. között.

Embertelen

– vallja számos klubvezető és játékos is arról, hogy a játékosok júniusban 17 nap alatt kellene, hogy 10 mérkőzésen pályára lépjenek, úgy, hogy az elmúlt két hónapban gyakorlatilag tétlenek voltak, a nappaliban, vagy a hátsó udvarban készültek, és nem mellesleg a játékosok egészségét is veszélyezteti a bajnokság újraindítása. A Szejke SK helyzetéről izgalmas részleteket itt olvashatsz.

Határozottan ellenzi a tanév folytatását egy fertőzőosztályi orvos

11 óra 40 perc Miközben a hatóságok egy része a tanév újraindítását és a szigorítások lazítását vetíti előre, és a közösségi oldalakon, magánbeszélgetésekben mondottak alapján az emberek is egyre nehezebben bírják az otthonlétet, a digitális oktatás is több kérdést vet fel, mint választ, van olyan orvos Romániában, aki szerint őszig nem szabadna az iskolákat, óvodákat kinyitni.

A fertőzés által súlyosan érintett Hunyad megyei kórház fertőzőosztályának szakorvosa, dr. Carollina Radu szerint az iskolákat a nyári vakáció végéig zárva kellene tartani, irracionális és veszélyes lenne májusban újraindítani az oktatást.

„Épp eléggé tele vannak a kórházak. Mit tegyünk, még hozzuk be a gyerekeket is, hogy szenvedjenek ők is, és másik is mellettük?” – nyilatkozta a Hontews.ro-nak a doktornő. A szigorítások május 15-ei lazításáról azt mondta, hogy realistának kell maradnunk, mert „ez a betegség drámai módon érinthet bennünket”.

Üdvözlet minden kollégának az első vonalból! – osztotta meg Facebookon a képet a doktornő.

A 32 éves tapasztalattal rendelkező, vajdahunyadi kórházban dolgozó orvos szerint igaz, hogy elméletileg a gyerekeknél enyhébb formában jelentkezik a betegség, de a gyerekek kapcsolatban vannak a szülőkkel, nagyszülőkkel, veszélyeztetett személyekkel, hazahurcolhatják a betegséget. A nyári vakációban is el kellene kerülnie a gyerekeknek a táborokat, tömegrendezvényeket, inkább menjenek nyaralni falura, de semmiképp sem olyan turistaközpontokba, ahol tömegek fordulnak meg.

– Én nem tenném ki ennek a gyermekem. A vírus annyira fertőző, hogy nem hiszem, hogy meg kellene nyugodnunk, és azt mondhatnánk, hogy elmúlt, minden rendben lesz, mondta a doktornő, aki szerint a plázák és előadótermek újranyitásának módját is alaposan meg kellene fontolni, átgondolni. Az összes kellemetlenség és fájdalom ellenére azt kell mondanom, ez nem játék, legyünk realisták – foglalja össze a doktornő gondolatait a Hotnews.

Hatósági szinten is úgy tűnik, ellentmondásos a szigorítások lazításával kapcsolatos álláspont. Csütörtökön Klaus Iohannis államfő a szabályok betartására, a betegség komolyan vételére hívta fel a figyelmet, míg Nelu Tătaru egészségügyi miniszter és Ludovic Orban miniszterelnök arra készül, hogy enyhülni fog a járvány, és lassan újra lehet kezdeni az életet

Jól fogunk szórakozni, csak az otthoniaknak baja ne essék

11 óra 41 perc A szükségállapotban hozott katonai rendeletek miatt bezártak otthonainkba, korlátoztak a szabad mozgásban. Rendeleteket hoznak, amit a kopasz, a bőrdzsekis, vagy a lassan beszélő fickó hirdet ki. Ezeket az intézkedéseket pedig valakinek be kell tartani, alkalmazkodni kell hozzájuk.

Ez pedig nagyon sok esetben áldozattal jár.

A következőkben egy édesanya történetét mutatjuk be, aki több éve nevelőként dolgozik egy családi típusú házban. Házas, kiskorú gyermekei vannak, az év második felében babát vár. Két héttel ezelőtt, a nyolcadik számú katonai rendelet kihirdetése után közölték velük, hogy ezentúl kéthetes ciklusokban dolgoznak, két hetet a munkahelyükön töltenek, két hetet otthon. Nyilatkozatokat írattak alá velük, amiben az áll, hogy nem hagyhatják el lakásukat, ha pedig dolgoznak, akkor két hétig nem mehetnek haza. Mindez azért, hogy védjék a gyermekvédelmi rendszerben élő gyermekek egészségét. Képzelt kérdések, képzelt válaszokkal. A valósággal való egyezés azonban nem csak a véletlen műve. A teljes szöveg itt olvasható.

545 halott

8 óra 40 perc Csütörtök este 7 óra 19 perckor 545  koronavírus-fertőzés következtében elhunytat tartottak számon az országban, írja a stirioficiale.ro.

Tătaru: 10-12 ezer fertőzött személyen kellene tetőznie a járványnak,

8 óra 36 perc ha betartották a húsvéti korlátozásokat – jelentette ki csütörtökön Aradon Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.

Meglátása szerint a járványgörbe még emelkedik, de már ellaposodóban van, és 7-10 nap múlva látszik meg valójában, hogy mennyire tartották be a húsvéti ünnepek alatt előírt korlátozó intézkedéseket.

– Ha az összes korlátozást betartották (…), akkor 10-12 ezer esetnél kell tetőznie a romániai járványnak. Két hét múlva el kell hogy kezdődjön a fertőzések és a halálesetek számának csökkenése, és akkor május 15-e után más dolgokra is gondolhatunk” – mondta az egészségügyi miniszter.

Csütörtök délben 10.096 fertőzöttről szóltak a statisztikák.

Ezzel szemben Klaus Iohannis azt nyilatkozta csütörtök délután, hogy

Még mindig a járvány növekvő szakaszában vagyunk,

továbbra is szigorúan be kell tartanunk a korlátozó intézkedéseket.

„Sajnos ma túlléptük a tízezer embert, akik a COVID-19-cel fertőzöttek, és az elmúlt 24 órában jelentősen, majdnem négyszázzal nőtt a megerősített esetek száma. Ezek az adatok mind azt mutatják, hogy még mindig a járvány növekvő szakaszában vagyunk, és továbbra is szigorúan be kell tartanunk a higiéniai előírásokat és a társadalmi távolságtartási intézkedéseket”– hangoztatta Iohannis a Cotroceni palotában.

Rámutatott, hogy a legtöbb állam még mindig a járvány korai szakaszában van, és azokban az országokban, amelyek korábban voltak érintettek, a járvány aggasztó újjáéledése következik be.

„Orvosi bizonyítékok arra utalnak, hogy a világ népességének nagy része megfertőződhet, ami azt jelenti, hogy nagy annak a kockázata, hogy a járvány kiújuljon, még azokon a területeken is, ahol úgy tűnt, hogy már ellenőrzés alatt van. Mindez azt mutatja, hogy a világjárvány következményeinek leküzdésére az egyes országok erőfeszítéseit meg kell erősíteni európai szintű közös erőfeszítésekkel” – számol be az Agerpres hírügynökség az államfő által mondottakról.

Tanulsz te rendesen az érettségire?

8 óra 15 perc Jó reggelt kívánunk olvasóinknak! Számos anyaggal készültünk mára: szó lesz arról, hogyan élnek az otthonokban a 8. katonai rendelet által 14 napra berekesztett szociális gondozók, arról, hogyan készülnek az érettségi vizsgákra a diákok, ma is lesznek megyei meg országos statisztikák, és figyeljük, hogy mi történik az országban, világban. Tartsanak velünk!