Koronavírus percről-percre – 2020. március 30., hétfő

29-re nőtt az intézményes elkülönítésben lévők száma Székelyudvarhelyen

8 óra 35 perc: Március 30-án reggel tájékoztatott arról a városháza, hogy újabb kilenc személy érkezett a székelyudvarhelyi karanténba vasárnap késő este. A Németországból hazatérő személyek jól vannak, tünetmentesek, két héten keresztül lesznek intézményes karanténban. 29-re nőtt az intézményes elkülönítésben lévők száma a városban – írja a polgármesteri hivatal közösségi oldalán.

Ennyit kell várakozni a határnál

12 óra 15 perc: Március 30-án, hétfőn dél körül legalább öt órát kell várakozniuk azoknak, akik a Nagylak II határátkelőnél szeretnének belépni Románia területére. Itt az egészségügyi ellenőrzés a koronavírus terjedésének visszaszorítása érdekében nyolc sávon zajlik.

A Nagylak I határátkelőnél csupán 30 perc a várakozási idő, itt egy sávon ellenőrzik az érkezőket.

Az Arad megyei határrendészet képviselői azt nyilatkozták az Agerpres hírügynökségnek, hogy a torlódás oka, hogy Magyarország csak éjszaka nyitja meg a humanitárius folyosóját az országot tranzitáló külföldi állampolgárok előtt, és hétfő reggelre több ezer személy érkezett a magyar-román határhoz.

Vasárnap reggel 8 óra és hétfő reggel 8 óra között 5900 személy és 2300 jármű érkezett Romániába a nagylaki autópálya-határátkelőn keresztül.

Majdnem 2000 fertőzött van az országban

13 óra 23 perc: Közölte a Stratégiai Kommunikációs Csoport a március 30-ai adatokat: jelenleg 1.952 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Románia területén, ez szinte kétszázzal több, mint a tegnap. 11 új személy engedtek ki a kórházból, így a gyógyultak száma 180-ra nőtt. Az áldozatok száma 44, azaz tegnap óta 6 személy vesztette életét a koronavírus miatt.

Intézményes karanténban 9.464-en vannak, házi karanténba eddig 124.235 személy került. Eddig 23.103 tesztet végeztek.

Nem kell aggódni a nyugdíj miatt

14 óra 28 perc: Áprilisban igyekeznek korábban utalni a nyugdíjakat, nyilatkozta a Digi FM-nek Violeta Alexandru munkaügyi miniszter hétfőn.

Az adott körülmények ellenére a nyugdíjasoknak nem kell aggódniuk, a büdzsében megvan a pénz a nyugdíjakra, a tervek szerint áprilisban – a húsvéti ünnepekre való tekintettel – korábban utalnák ki a nyugdíjasoknak a juttatást, így húsvétig (április 19-éig) minden nyugdíjas megkapná a pénzét.

Hozzátette, a társadalmi segélyeket szintén idejében folyósítják (Agerpres).

Javuló tendencia Hargita megyében?

14 óra 55 perc: Közölte a Hargita megyei prefektusi hivatal a március 30-án rendelkezésre álló adatokat az elszigetelt személyek számáról, a rendelkezésre álló ágyakról és a rendfenntartó hatóságok által kimért szankciókról.

További két személy érkezett az udvarhelyi karanténba

17 óra 29 perc: A városháza honlapjának tájékoztatása szerint újabb két személy érkezett az erre a célra kialakított karantén-épületbe, így már 31-en vannak intézményi elkülönítésben Székelyudvarhely területén. A két férfi a piros zónának számító Németország területéről jött haza.