Koronavírus percről percre – 2020. március 29., vasárnap

Illusztráció.

Pár nap alatt hatalmasat fordult a világ

22 óra 37 perc Szabályozták a 65 éven felüliek kijárását, befagyasztották a hőenergia, villanyáram, hulladékszállítás, üzemanyag és víz árát. A ma esti rendelet részleteit ide kattintva nézhetik meg.

Életbe lépett a negyedik katonai rendelet

22 óra 12 perc Katonai rendelettel újabb óvintézkedést vezettek be. Elsősorban ezek a 65 éven felülieket érintik, de a legfontosabb intézkedés az, hogy befagyasztják a víz, elektromos áram, az üzemanyag és hőenergia árait. Bővebben a hamarosan megjelenő cikkünkben tájékoztatjuk olvasóinkat.

42-re emelkedett a koronavírusos elhunytak száma

Negyvenketten haltak meg vasárnap estig a koronavírussal fertőzöttek közül – közölte a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

A két legutóbbi áldozat Hunyad megyei, egy 75 éves nő és egy 82 éves férfi. Mindketten más betegségekben is szenvedtek.

Új lakók érkeztek Udvarhelyre

18 óra 55 perc Hét udvarhelyszéki, a vörös zónából érkező személyt helyeztek el városunkban vasárnap délután a járvány megelőzését szolgáló épületekben. További három udvarhelyi személy érkezését is várják a hatóságok, akiket szintén ezekben a helyiségekben helyeznek el.

Negyven áldozata van a COVID-19-nek

Egy Suceava megyei 71 éves férfi az új típusú koronavírus 39-ik áldozata, aki egy kolozsvári kórházban hunyt el.

A negyvenedik áldozat egy mindössze 27 éves Botoșani megyei lány, akinek a szervezetében március 23-án mutatták ki a COVID-19 jelenlétét. Az áldozat súlyos cukorbeteg volt, Jászvásáron kezelték.

Hargita továbbra is a legtisztább

13 óra 15 perc A prefektus tájékoztatásából az derül ki, nincs még visszaigazolt eset a megyében.  Intézményes karanténban 94 személy tartózkodik, nyolc személynek járt le a 14 napos kötelező elkülönítés. 2674-en vannak házi karanténban, 199-en hagyhatták el lakásukat, illetve a karantén helyüket. A rendőrség és csendőrség sem ült tétlenül, ellenőriztek, és büntetéseket szabtak ki. A Hargita megyei statisztikákról többet ide kattintva olvashatnak.

Országos szinten több, mint 300-zal nőtt, azaz 1760-ra emelkedett az eddig  visszaigazolt esetek száma, a bővebb statisztikát itt olvashatják.

Temesvári a 38-ik áldozat

12 óra 18 perc A 66 éves koronavírus-fertőzött temesvári férfit a „Victor Babes” kórházban kezelték, cukorbeteg volt. Március 24-én tesztelték, 25-én jött meg a pozitív eredménye. A vizsgálatok során kiderült, hogy egy Németországból hazajött családtaggal érintkezett korábban.

Újabb katonai rendelet jön!

10 óra 12 perc Ezt Nelu Tătaru egészségügyi miniszter mondta egy szombat esti interjúban. Az új rendelet korlátozásokat is fog tartalmazni a lakosság számára. Ezek a korlátozások nem feltétlenül lesznek nagyobbak, mint a jelenlegi korlátozások, a vasárnapi nap döntő lesz e téren. A miniszter arról is beszélt, hogy hogyan fog változni a tesztelési módszertan, mikorra várható a fertőzéses esetek romániai csúcsa, és hány román állampolgár hazaérkezésére lehet még számítani a húsvéti időszakban. Részleteket erről itt olvashatnak.

Ez történik az anyaországban

9 óra 25 perc Magyarországon vasárnap reggelre 409-re nőtt a fertőzött betegek száma. Közülük 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 394 magyar állampolgár. A halálos áldozatok száma 13.

Szombaton megjelent a kijárási korlátozásról szóló rendelet, amely március 28. és április 11. közötti időszakra érvényes. A rendelet szerint a lakosság csak nyomós indokkal hagyhatja el lakóhelyét, de ezt nem kell papírra vessék. A rendelet szerint ilyen indoknak minősül a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben történő vásárlás, elsősorban a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletekben.

Rossz hírrel kezdünk

9 óra 19 perc Vasárnap reggelig 37-re nőtt a fertőzéssel (is) kezelt romániai áldozatok száma. Köztük van egy 39 éves Ialomița megyei férfi, akinél a COVID-19 fertőzésen kívül semmi más betegséget nem mutattak ki. A további áldozatok 43 és 77 év közöttiek.

A tizenharmadik napi hírfolyamunkat olvashatják ma portálunkon, amelyben országos és külföldi híreket találnak, illetve statisztikákat a koronavírus-járványról.

Mi történt eddig?

Az összes, eddig a témában megjelent cikkünket megtalálja ide kattintva.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!