Koronavírus percről percre – 2020. március 28., szombat

Érdekes rendeletet hozott a belügyminiszter

20 óra 34 perc Marcel Vela belügyminiszter szombaton elrendelte, hogy a szolgálatot teljesítő rendőr, határőr és csendőrség szolgálatot teljesítő autóiból minden szombaton és vasárnap délután 5 és este 9 órakor játsszák le a román himnusz első három szakaszát a szükségállapot ideje alatt. Ide kattintva megnézhetik, hogy hogyan is hangzik egy rendőrségi autóból a himnusz.

A rossz hír, hogy három udvarhelyit büntettek, a jó pedig az, hogy továbbra sincs igazolt fertőzött Hargita megyében

19 óra 15 perc  A Hargita megyei prefektusi hivatal által közzétett adatok szerint szombaton 13 órakor továbbra sem volt COVID-19-el fertőzött személy a megyében. 91 személy volt intézményes karanténban, hárman törvényesen elhagyták azt – köztük két székelyudvarhelyi – , 2666 személy volt otthoni elkülönítésben, 192-en jöhettek ki törvényesen a házi karanténból, és 646 férőhelyet tettek elérhetővé a megyei karanténközpontokban. A kimenési nyilatkozatok hiányáért tíz esetben büntettek, ezek közül három esetben Udvarhelyen.

Újabb haláleset

18 óra 44 perc A Déva Megyei Kórház onkológia osztályán hunyt el csütörtökön az a végső stádiumban lévő rákbeteg 74 éves férfi, akinek a koronavírus-tesztjének a pozitív eredményét ma mutatták ki. Az fertőzött áldozatok száma harmincra emelkedett Romániában.

Sokan kérdezik: hogyan kerülte el a koronavírus Hargita és Szeben megyét?

17 óra 40 perc Hargita és Szeben megyében a legkevesebb az igazolt COVID-19 fertőzött betegek száma. Előbbiben minden eddigi elvégzett teszt negatív lett, utóbbiban mindössze kettő lett pozitív. Szeben megyében két orvos is felháborodását fejezte ki, hogy nagyon kevés tesztet végeznek el a megyében, azok eredményei is nagyon későn érkeznek meg, ezért a gyanús eseteket sem tudják pontosan, hogy mivel kezeljék. Hihetetlen számukra, hogy a megyében ne lenne jelen a vírus.

A Hargita megyei prefektus, Ion Proca azt állítja, hogy a hatóságok gyors mozgósításának az eredménye az, hogy a megyében még nincs igazolt fertőzött beteg.

Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármeste Facebookon osztotta meg válaszát erre a kérdésre. Mint írja, Istennek és a helyi hatóságok intézkedéseinek, valamint a vállalkozók segítségének tulajdonítja, hogy nincsenek igazolt fertőzéses esetek. Bővebb cikkünket erről a témáról ide kattintva olvashatja el.

Hétfőtől ismét mehetnek suliba a nyolcadikosok

16 óra 5 perc Igaz, hogy csak addig a szobáig kell elmenjenek, ahol televízió van. SuliTV8 címmel vizsgafelkészítő videósorozat indul nyolcadik osztályosoknak. Három tantárgyból (magyar nyelv és irodalom, román nyelv és irodalom, matematika) 10-10 darab, egyenként 25 perces videót készítettek a Hargita Stúdió munkatársai. Az elkészült videók sugárzását végül az Erdélyi Magyar Televízió vállalta, így ott lesz látható március 30. és április 3., valamint április 6. – 10. között naponta tantárgyanként egy-egy rész az elkészült anyagokból. A vizsgafelkészítő anyagok közvetítésének kezdési időpontja minden nap délelőtt 11 óra.

Két doktornő került lélegeztető gépre

14 óra 55 perc Nelu Tătaru egészségügyi miniszter szombaton az Antena 3 televízió egyik műsorában telefonon jelentette be, hogy a bukaresti Gerota kórház intenzív osztályának két munkatársát, két doktornőt kezelnek COVID-19 fertőzéssel.Több egészségügyi alkalmazott fertőződött meg, közülük nagyon sokan súlyos állapotban vannak.

Külföldön is sok a romániai beteg

14 óra 44 perc A szombati adatok szerint 67-en fertőződtek meg külföldön, akik közül 11-en meghaltak. Erről itt írtunk. A járvány kitörése óta összesen tizenegy román állampolgár hunyt el külföldön koronavírus-fertőzésben: nyolc Olaszországban, kettő Franciaországban és egy Nagy-Britanniában.

Újabb hivatalos adatokat közöltek

13 óra 22 perc Rohamosan nő a fertőzöttek száma, sokan szegik meg a szabályokat is. A szombati számokat ide kattintva nézhetik meg.

Pár óra alatt 29-re nőtt az áldozatok száma

12 óra 31 perc A Stratégiai Kommunikációs Központ újabb három halálesetet jelentett be pár perce. Mindhárom áldozatot Arad megyében kezelték.

Újabb 4 vendég érkezett az udvarhelyi karanténszállóba

11 óra 20 perc Németországból érkezett az a négy férfi, akit éjjel elszállásoltak az egyik városi karanténépületben. Ketten ma távoznak onnan.

10 óra 45 perc Malomfalvi házi elkülönítésben levő fiatalemberek számolnak be arról, hogy nem a világvége a karantén, ki lehet bírni.

Állatok megkaphatják a koronavírust?

10 óra 40 perc A Mediafax hírügynökség arról ír egy belga esetre hivatkozva, hogy már macska is kapta el a koronavírust, a Liège-i állatorvosi egyetemen mutatták ki a fertőzést. Korábban egy kutyát is Covid-19 fertőzéssel diagnosztizáltak Honkongban. Olvastunk egy brit oldalon egy esetnaplót, ahol egy Kínában élő brit számol be arról, hogyan élte túl a koronavírusfertőzést a járvány első napjaiban, a macskájával ellentétben, aki étvágytalanná vált, és kimúlt.

Steven van Gucht belga professzor felhívja a figyelmet, hogy egyelőre elszigetelt esetekről van szó, nem ismerik még a kutatók annyira a betegséget, hogy teljes tudományos biztonsággal elmondható legyen, a vírus állatokra is terjed. Ne felejtsük el, ezekben az esetekben emberről terjedt állatra a betegség, és nem fordítva, nagyon csekély az esélye, hogy a háziállatok terjesztenék azt. Korábban dr. Ráduly Botond székelyudvarhelyi állatorvos portálunknak azt mondta, nem kell aggódni a háziállataink miatt, ugyanúgy kell gondoskodni róluk, mint eddig.

10 óra 32 perc Tánczos Barna szenátor két hete megúszta a közlekedési szabálysértést egy büntetéssel, amikor Bukarestbe igyekezett koronavírus-tesztre, most azonban felfüggesztették a jogsiját 30 napra, mert nem adott elsőbbséget egy hatósági konvojnak.

Huszonhat

9 óra 24 perc.Újabb koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált személy haláláról számolt be az Egészségügyi Minisztérium. A Temes megyei 65 éves férfi szívproblémával is küszködött. A romániai áldozatok száma ezzel elérte a huszonhatot.

Gőzerővel zajlik a fertőtlenítés Székelykeresztúron.

9 óra 11 perc.

Szombaton már a korai órákban elkezdték a Székelykeresztúron az utcák, lakótelepek, parkok fertőtlenítését a városgazdálkodási osztály munkatársai és a tűzoltóság. Arra kérik a lakosságot, hogy ne közelítsék meg a fertőtlenítést végző munkásokat, és ne akadályozzák azok munkáját.

Mi történt eddig?

Az összes, eddig a témában megjelent cikkünket megtalálja ide kattintva.