Koronavírus percről-percre – 2020. április 17., péntek

A korlátozó intézkedések érvényben maradnak az ortodox húsvét alatt is.

16 óra 11 perc: Az elnök  felhívást intézett a hatóságokhoz, hogy az ünnepnapok alatt se lankadjon a figyelmük, mert az elhalálozások és megbetegedések száma világszerte emelkedik, és Románia, más országokhoz hasonlóan, egy újabb fertőzéshullám előtt áll, amelynek ellen kell állnia.

Miután heves vitát okozott a romániai közéletben, hogy az ortodox húsvétra enyhített a kijárási tilalmon a kormány, Klaus Iohannis államelnök arra kérte a kormányt, hogy vizsgálja felül az egyezséget. Végül nem vonták vissza, de módosították azt, a részletekről itt írtunk.

Öt fertőzöttet ápolnak az udvarhelyi kórházban, a tesztgép is működik.

15 óra 10 perc: A péntek reggeli adatok szerint jelenleg öt, igazoltan új típusú koronavírusos beteget ápolnak az udvarhelyi városi kórház fertőző osztályán. Egyikük sincs lélegeztetőgépen– cáfolta dr. Lőrinczi Csaba, a kórház orvosigazgatója azt a híresztelést, hogy az egyik beteg mesterséges lélegeztetésben kell, hogy részesüljön.

Meghaladta a nyolcezret a romániai COVID-19-cel fertőzöttek száma.

15 óra 01 perc: A Stratégiai Kommunikációs Csoport április 17-ei tájékoztatása óta 360 új esetet regisztráltak Romániában, így április 17-éig összesen 8067 koronavírus-fertőzést igazoltak vissza a hatóságok az országban. Közülük 11 Hargita megyében található.

1508 személyt nyilvánítottak gyógyultnak, és 400 koronavírussal fertőzött személy haláláról számoltak be a mai napig, illetve 258 beteget ápolnak az intenzív terápiás osztályokon országszerte.

Az ország területén 22 129 személy tartózkodik még intézményes karanténban, 50 702 ember otthoni elkülönítésben van, orvosi felügyelet alatt.

Ő viseli majd a koronát a művelődési házban, de nem a vírusost.

14 óra 56 perc: Új vezetője lesz a székelyudvarhelyi művelődési háznak, tudtuk meg nem hivatalos forrásokból. A polgármesteri hivatal valamiért egyelőre nem számolt be a változásról, de utánanéztünk, és az udvarhely.ro-n közzétett dokumentumból, amely a pozícióra kiírt versenyvizsga eredményeit tartalmazza, kiderült, hogy valóban Vass Orsolya nyerte el a tisztséget.

Az állásra két jelentkező volt: Vass Orsolya, az Udvarhelyi Fiatal Fórum elnöke, és Elekes Gyula, az intézmény jelenlegi vezetője, zománcművész.

Hargita megyei koronavírus-adatok

14 óra 50 perc: Pénteken a megyében 11 fertőzöttet tartanak számon a hatóságok: két személy meggyógyult, egy meghalt, hét beteget pedig a székelyudvarhelyi és csíkszeredai kórházban ápolnak. A Hargita megyei prefektúra közleménye szerint egy koronavírussal fertőzött személyt a lakhelyének megfelelő megyébe szállították, ott kezelik a továbbiakban.

A közlemény megjegyzi, a fertőzöttek között van a csíkszerdai kórház sürgősségi osztályának egyik orvosa is. Kollégáit letesztelték, egyik sem fertőzött az eredmények szerint. A kórházban fekvő betegek mindegyikénél járványtani ankétot készítenek a hatóságok.

Tegnap arról írtunk, hogy egy székelyudvarhelyi vállalkozó édesapja kórházi kezelésre szorult, később pozitív lett a koronavírus-tesztje. Úgy tudjuk, hogy ebből az egyik beteg lehet az említett vállalkozó munkatársa. Értesüléseink szerint csütörtökön, amikor nem volt meg a munkatárs eredménye, még nem voltak egy kórteremben, pénteken már igen. Többen jelezték, hogy az illető korábban nagyon beteg volt, és a kórházban mesterséges lélegeztetésre szorul, ezt a kórház orvos igazgatója cáfolta. Oxigént adnak a betegeknek, de nincsenek lélegeztetőgépre kötve.

A tizenegyedik személy kilétéről nincs tudomásunk.

Ezt a receptet a vendéglátósok írják fel

10 óra 23 perc: Ezeregy meleg ebéd címszóval indítanak többalkalmas karitatív akciót a székelyudvarhelyi vendéglátósok, amihez számos támogató és partner is csatlakozik.

„Nehéz időket élünk: sokan az első vonalban dolgoznak a vírus megfékezése ellen, mások pedig a megszokottnál is nehezebb körülmények között próbálják átvészelni ezt az időszakot” – fogalmazták meg a kezdeményezés motivációját a szervezők szerkesztőségünknek küldött közleményükben.

Koronavírus számokban: négyszáz

10 óra Négyszázra nőtt péntek reggelre a koronavírus-fertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetek száma Romániában. Legutóbb öt férfi és három nő halt meg. A legfiatalabb közülük 41, a legidősebb 82 éves volt.

Közülük ketten – egy 54 és egy 82 éves férfi – Arad megyeiek, az egyik nő (64 éves) Kolozs megyei, a másik (65 éves) Neamţ megyei, a harmadik (62 éves) Galac megyei. Egy 72 éves férfi Botoşani megyei, egy 64 éves férfi Mehedinţi megyei, a legfiatalabb – 41 éves – férfi pedig Ialomiţa megyei.

A 41 éves férfin kívül, akinek nem volt más ismert betegsége, illetve a 64 éves Mehedinţi megyei férfin kívül, aki esetében nem ismeretesek ezek az adatok, mert nem volt háziorvosa, a többi 6 áldozat állapotát más egészségügyi problémák is súlyosbították.

Szép napot kívánunk olvasóinknak!

8 óra 30 perc Lássuk, mi várható ezen a pénteki napon: Mintát vettek a teszteléshez, a nap folyamán kiderülhet, hogy koronavírusos-e a Grünstein-család többi része. Ma van az ortodox nagypéntek, várhatóan erről is értekezik majd a román sajtó. Szivárognak a tanév folytatásának tervei, akár augusztusban is lehet az érettségi, ezzel is foglalkozunk ma. Több helyi koronavírusos és vírusmentes téma is van a tarsolyunkban, követjük az országos változásokat. Tartsanak velünk.

Mi történt az elmúlt héten?

Az összes, eddig a témában megjelent cikkünket ide kattintva találja.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!