Koronavírus percről-percre – 2020. április 1., szerda

Gyalog a határon?

20 óra 10 perc: Nincs rendben az, hogy sokan gyalog kelnek át a határon. Bár eddig is előfordult, hogy egyesek autóval jöttek a román határig, majd gyalog jöttek át a határon, eddig véletlenszerű volt, most pedig szervezettnek tűnik, nyilatkozta szerdán a Digi24 televíziónak Marcel Vela belügyminiszter.

Bár nem illegális, kénytelenek ellenőrizni, hogy ez valóban jelenség-e, mondta Vela. Az autós forgalomra fel vannak készülve: összegyűjtik őket, és rendőrségi kísérettel vezetik haza, a gyalogosan érkezők pedig „csak úgy elmennek”, fejtette ki a problémát. A belügyminiszter azt látja megoldásnak, hogy azokat, akik gyalogosan lépik át a határt, buszokra ültetik, és hazaszállítják, hogy „ne sétáljanak a határ menti településeken”, vagy szálljanak be gépkocsikba, és menjenek el ellenőrizetlenül más városba vagy faluba.

Átadták a Mexikóból vett lélegeztetőgépeket

17 óra 30 perc: A három új lélegeztetőgép érkezéséről, és a városi kórháznak való átadásáról élő videóban közvetített Facebook-oldalán a székelyudvarhelyi polgármester hivatal, április elsején kora délután.

Az átadáson Gálfi Árpád polgármester elmondta, hogy a gépek „óriási erőfeszítések és kapcsolatok kihasználása árán” juthattak el ide Mexikóból, és a járvány okozta zárolások és az export tiltások is megnehezítették az orvosi eszközök beszerzését.

Az összeg rendkívül gyorsan gyűlt össze, tájékoztatott Hajdó Csaba helyi tanácsos: 48 órán belül készek voltak arra, hogy az első beszerzéseket elindítsák. Az összeg többek között magánszemélyek, magánvállalkozók adományaiból gyűlt össze, de a megyei tanács is nyújtott támogatást, illetve a város is elkülönített a kórház támogatására egy plusz keretet a saját költségvetésből.

A polgármester ígérete szerint később közzé fogják tenni az adományozók teljes listáját, annak érdekében, hogy senki ne maradjon ki. Hozzátette, hogy még mindig várják az adományokat, hiszen további gépek, védőeszközök, felszerelések beszerzése is folyamatban van.

Bartók Sándor, a Multipland Kft. tulajdonosa elmondta, hogy a lélegeztetőgépeken kívül például második körben egy vérgáz-analizátor szükségességét is jelezte a kórház, így további támogatók csatlakoztak a gyűjtéshez.

Több mint 78.000 bírságot róttak ki a hatóságok

17 óra 30 perc: Klaus Iohannis államfő a Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatóján arról számolt be szerdán, hogy a koronavírus elterjedése óta több mint 870.000 ellenőrzést végeztek különböző területeken a hatóságok: megvizsgálták, hogy betartják-e az emberek a karantént meg a házi elkülönítést, hogy a cégek az áruforgalmat érintő intézkedéseknek megfelelően működnek-e stb. Több mint 78.000 bírságot róttak ki a romániai hatóságok a szabálysértések miatt.

Az államfő arra hívta fel a figyelmet, hogy rendkívül fontos, hogy ebben a periódusban mindenki betartsa a törvényeket saját védelmében, de azért is, hogy megkönnyítse az orvosok munkáját, nyomatékosan kérte a lakosságot, hogy vegyék komolyan a szükségállapot indokolta korlátozásokat. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy azokra, akik nem értik meg, vagy úgy tesznek, mintha nem értenék meg, hogy a törvényeket be kell tartani, bírságot kell kiszabni.

86-ra emelkedett a COVID-19-el fertőzött áldozatok száma

16 óra 51 perc: Târgu Neamț-i az új tipusú koronavírussal fertőzött 45 éves nő, akinek halálát ma délután jelentette be a Stratégiai Kommunikációs Központ.

Megérkeztek a lélegeztetőgépek Székelyudvarhelyre

14 óra 12 perc: Megérkezett a vállalkozók adományaiból vásárolt három lélegeztetőgép Székelyudvarhelyre, jelentették be a városháza Facebook-oldalán.

Jelenleg a vámnál zajlik az ügyintézés, ezt követően veszi át a kórház a három készüléket. Ugyanakkor azt ígérik, hogy hamarosan jelentkeznek a részletekkel.

Koronavírus: van, ahol már most gond az élelem

13 óra 58 perc: Szentábrahám községben feltérképezték az önkormányzati képviselők és önkéntesek segítségével azokat, akik segítségre szorulhatnak a járvány idején. A községközpontban már most vannak olyan idős emberek, akiknek gondot okoz a napi élelem megvásárlása – tájékoztatta portálunkat Simó Dezső Szabolcs polgármester.

A község helyzetéről a teljes cikket itt találod.

Közel 2500 fertőzött van az országban

13 óra 12 perc: Közölte a legújabb adatokat a Stratégiai Kommunikációs Csoport.

Április 1-ig Románia területén 2.460 esetben igazolódott be a koronavírus-fertőzés, 252 személy meggyógyult, és 85-en vesztették életüket a vírus miatt.

Jelenleg 12.218  személy van intézményes karanténban, otthoni elkülönítésben pedig 119.218. A mai napig az országban 26.609 tesztet dolgoztak fel.

2000 lejbe kerülhet a nyilatkozat

11 óra 20 perc: Április elsejétől 2000 lejes bírsággal büntetheti a rendőrség azokat, akik nyilatkozat nélkül távoznak otthonukból, vagy rosszul töltik a dokumentumot – tájékoztat a Mediafax.

Március 30-ig közel tíz millió euró értékben bírságolt a rendőrség, több mint 33 ezer esetben találtak szabálytalanságot. Minden kijáráskor kötelesek vagyunk kitölteni a nyilatkozatot. Amennyiben járművet állítanak meg, kérhetik az összes utas nyilatkozatát.

Az online kitölthető, PDF-ben menthető, nyomtatható nyilatkozatért kattintson ide, de nem feledje, a nyilatkozat csak kézzel írott aláírással érvényes.

Frissítés 16 óra 48 perckor: Az Agerpres hírügynökségés a stirioficiale.ro tájékoztatása szerint április 2-ától, azaz holnaptól lép érvénybe az ,,áremelés”.

Jó hír a kismamáknak

10 óra 40 perc: Abban az esetben, ha a szükségállapot előtt gyermeknevelési támogatást kaptunk, és gyermek a szükségállapot idején tölti be a 2 évet (fogyatékosok esetében 3 évet), akkor a szükségállapot végéig folyósítani fogják a támogatást. Erről a március 30-án hozott 32/2020-as kormányrendelet rendelkezik.

Székelyföldi áldozata is van a koronavírus-járványnak

10 óra 15 perc: Újabb két koronavírus-fertőzött halt meg Romániában; ezzel 82-re nőtt a betegség halálos áldozatainak száma. Egy 70 éves, Szeben megyei, és egy 70 éves, Maros megyei férfiről van szó.

A Szeben megyei férfit március 26-án utalták be a nagyszebeni sürgősségi kórházba. Hétfőn halt meg, kedden erősítették meg, hogy az új koronavírussal volt fertőzött. Krónikus veseelégtelensége volt, dialízisre járt, és szív- és érrendszeri betegségekben szenvedett. A szintén elhunyt felesége kontaktszemélye volt, három héttel ezelőtt együtt jártak Törökországban kezelésre.

Meghalt az a Maros megyei férfi is, akit kedden szállítottak mentővel, előbb a marosvásárhelyi sürgősségi, majd – miután állapota rohamosan romlott –, a fertőző kórházba. A férfi kedden meghalt, ekkor lett kész a laboreredménye is, amely koronavírus-fertőzést mutatott ki. Abban a negyedben, amelyben lakott, egy másik fertőzést is igazoltak, ezért epidemiológiai vizsgálatot rendeltek e.

Szigorítanak a Hargita megyei üzletekben

9 óra 45 perc: Minden Hargita megyei üzlet köteles lesz lépéseket tenni, hogy a 11 és 13 óra között az idősek elsőbbséget élvezhessenek. Minden üzletnek ki kell jelölnie egy személyt, aki ezt a tevékenységet felügyeli.

Minden Hargita megyei üzlet, amely pékárut forgalmaz, lépéseket kell, hogy tegyen ennek becsomagolására. Ahol ez nem lehetséges, ott meg kell növelni a személyzetet annyira, hogy a termékeket kezelő és a pénzt elvevő személyek másak legyenek, mindenki megfelelően felszerelkezve. A kenyeret szállító ládákat minden használat után ki kell fertőtleníteni.

A fenti szabályok ellenőrzését a fogyasztóvédelem fogja ellenőrizni és a szabályok április 2-án, csütörtökön lépnek életbe, tájékoztat a prefektus egy keddi döntésükre hivatkozva.

Ezért harangoznak ma délután is

9 óra 25 perc: Több mint 60 település templomai csatlakoznak a marosvásárhelyi kezdeményezéshez: holnap 13 órakor megkongatják harangjaikat köszönetnyilvánításként mindazoknak, akik ezekben a napokban nem maradhatnak otthon: orvosoknak, asszisztenseknek, ápolóknak, gyógyszerészeknek, bolti eladóknak, szállítóknak, postásoknak, takarítóknak, rendfenntartóknak és mindenkinek, aki a lakosságért dolgozik a pandémia ideje alatt – áll abban a bejegyzésben, amelyet Dr. Vass Levente képviselő tett közzé a közösségi hálón.

A kezdeményezéshez a felhívás óta már több helység csatlakozott. A lakosságot arra kérik, hogy szolidaritásuk jelélül nyitott ablakoknál hallgassák a harangszót.

Gyógyszerek és élelmiszerek árának szabnának határt

8 óra 45 perc: A szenátus megszavazta keddi ülésén azt a törvénytervezetet, amely felső határt szab a gyógyszerek és az alapvető élelmiszerek árának. A tervezet szerint a gyártó árához a teljes forgalmazási és kiskereskedelmi láncon legtöbb 10%-ot lehet hozzátenni a szükségállapot teljes ideje alatt.

A gyógyszerek, egészségügyi anyagok, orvostechnikai eszközök esetében a termelő legtöbb 10 százalékos árréssel dolgozhat az előállítási árhoz képest, az elosztási lánc pedig szintén legtöbb 10 százalékos árrést alkalmazhat a termelői árhoz képest – rendelkezik a tervezet. Az élelmiszerek esetében hasonló módon kell az árat képezni.

A jogszabályt megsértőkre kiszabható bírság ötmillió lejről indul, de nem haladhatja meg a cég üzleti forgalmának 4%-át.

A törvény a rendkívüli állapot teljes időtartama alatt, és az azt követő 30 napban érvényes.

A tervezet esetében a képviselőház hoz végleges döntést.

Mi történt eddig?

Az összes, eddig a témában megjelent cikkünket megtalálja ide kattintva.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!