Koronavírus: hárman kigyógyultak

A COVID-19 vírussal fertőzött hét romániai személy közül hármat gyógyultnak nyilvánítottak – közölte csütörtökön a védelmi minisztérium Stratégiai Kommunikációs Csoportja.

A tájékoztatásban emlékeztetnek, hogy az elsőként megfertőzött Gorj megyei férfit már kiengedték a kórházból, és a 38 éves temesvári nőnél, valamint a repülőn vele utazó 47 éves temesvári férfinál is negatív eredményt mutatott a legutóbbi két teszt.

Jelenleg négy koronavírus-fertőzöttet kezelnek a temesvári, kolozsvári, illetve Iaşi-i kórházban, állapotuk jó.

Péntek reggelre egy hetedik fertőzött személyről

is beszámolt az Agerpres hírügynökség. A temesvári lány osztálytársa annak a 16 éves temesvári fiúnak, akinél március 4-én mutatták ki a vírus jelenlétét. Őt a temesvári Victor Babeş járványkórházba utalták be.

Koronavírus Romániában

  • Az első romániai koronavírus-fertőzést csütörtökön igazolták.
  • A második és harmadik esetet február 28-án, pénteken.
  • A negyedik és ötödik esetet kedden és szerdán, mindkettőt Temesváron.
  • A hatodik eset egy 71 éves suceavai nő. Egy Olaszországban élő román állampolgár is elkapta.
  • A hetedik eset a temesvári 16 éves lány.
  • A vírusról és a Hargita megyei készültségrő cikkünket itt olvashatja.
  • Amennyiben a koronavírusról érdeklődne, hívja az egészségügyi minisztérium által létrehozott zöld számot.

„A 16 éves fiatalember környezetébe tartozó többi 25 személy esetében (…) a teszteredmény negatív volt. Azonban mind a 25 személy házi karanténban marad” – áll még a megjelent közleményben.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport adatai szerint jelenleg 21-en vannak karanténban Romániában, 12 158 személyt pedig otthonukban különítettek el. Eddig 657 olyan személy biológiai mintáit vizsgálták meg, akik COVID-19 vírussal megfertőződött emberekkel léptek kapcsolatba, vagy a koronavírus által sújtott régiókból érkeztek Romániába. A 657 közül 651 teszt eredménye negatív lett, vagyis az illető személyeknél nem mutatták ki a vírust – írja az Agerpresen.

Európában március 5-ig összesen 4197 személyt diagnosztizáltak koronavírussal, a legtöbb esetet Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban és az Egyesült királyságban tartják nyilván. Románia a legkevésbé fertőzött országok között szerepel.