Koronavírus: Hargita megyében is figyelik az embereket

A fotó Olaszországban készült, szűrés közben. Forrás: cugetliber.ro

Decemberi megjelenése óta egészen távolinak tűnhetett a koronavírus kérdése, problémája a romániai lakosság számára, ám az Olaszországban nemrég kimutatott fertőzés nyomán látványosan beindult az egész állami apparátus. Figyelni kezdték a határnál, reptereknél az Olaszországból és Kínából érkezőket, otthoni karantént rendeltek el a gyanús esetekben, a kormány válságstábot állított fel. Egyik első intézkedése a lakosság tájékoztatása volt, közleményt adtak ki a legfontosabb tudnivalókról, teendőkről, ami a megelőzést illeti, és felkészítik az egészségügyi és belügyi személyzetet a helyzet kezelésére.

Az alábbiakban közöljük az említett közlemény tartalmát, kiegészítve a városháza, a közegészségügyi igazgatóság (DSP Harghita) és az udvarhelyi kórház információival afelől, hogy a megyét és városunkat hogyan érinti a koronavírus európai felbukkanása, mire lehet számítani, és mire kell odafigyelni.

Mi is az a koronavírus, hogyan terjed?

Egy új légúti vírustörzs, amelyet embernél korábban nem azonosítottak. A 2019-nCov névre keresztelt vírust 2019 decemberében mutatták ki, amikor járvány tört ki a kínai Vuhan tartományban – írja közleményében a kormány.

A koronavírus-fertőzés enyhe tüneteket, például orrfolyást, torokfájást, köhögést és lázat válthat ki, de súlyosabb lefolyású is lehet, tüdőgyulladást, légszomjat okozhat, vagy olyan súlyos légzőszervi betegségeket, mint a súlyos akut légzőszervi szindróma (Severe Acute Respiratory Syndrome – SARS). Az idősek, más betegségben is szenvedők (cukorbetegség, szívbántalmak) könnyebben megfertőződnek, és rájuk nézve halálos kimenetele is lehet.

Más légúti vírusokhoz hasonlóan, elsősorban fertőzött személyekkel való érintkezés útján terjed, köhögés, tüsszentés, nyálcseppek és orrváladék részecskéinek belégzésével. Egyelőre nem ismert, hogy külső felületen meddig maradhat életben a vírus, de az előzetes információk arra utalnak, hogy a 2019-nCov néhány órát vagy ennél is hosszabb ideig is megmarad.

A Kínában gyártott vagy onnan kapott csomagok nem veszélyesek, a háziállatok sem terjesztik ezt az új vírustípust, közölték.

A polgármesteri hivatal együttműködik

a felelős szervekkel, amit előírnak ilyen esetben, azt meglépi, akárcsak a sertéspestis esetében. A minisztériumtól jött utasítást, a lakosság értesítését végrehajtották. A kórháznak, a családorvosoknak és az iskolaorvosoknak lesz ebben szerepe szakmailag, nem a hivatalnak – tisztázta kérdésünkre Zörgő Noémi sajtószóvivő, aki úgy tudja: az egészségügyi minisztérium szervezésében elkezdődtek a felkészítők, amelyeken az egészségügyi asszisztensek, családorvosok, a kórházak képviselői vesznek részt. Az észlelt eseteket a családorvosoknak kell jelenteniük a Közegészségügyi Igazgatóságnak (DSP), és a kórházaknak kell megteremteniük a feltételeket a 14 napos karantén biztosításához.

Hargita megyében egyelőre nincs koronavírus,

viszont tízes nagyságrendű, jelenleg 50 alatti azon személyek száma, akiket megfigyelés alatt tartanak, mert nemrég tértek haza Olaszországból, de ők sem az ismert karantén-zónákból. Pillanatnyilag egészségesnek mutatkoznak, azok is, akiket otthoni karanténba rendeltek. Ha jelentkeznek a tünetek, beviszik őket a kórházba – árulta el Dr. Tar Gyöngyi, a Hargita megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője, aki megerősítette, hogy – már egy hónapja – folyamatban van az óvintézkedések végrehajtása.

A legfontosabb a vírus terjedésének megakadályozása, mert még annyira újdonságnak számít, hogy nem is tudják modellezni azt, az ellenszer sem áll még rendelkezésre.

A gyakorlatban ez úgy működik, hogy a határnál és a reptereken ellenőrzik, hogy ki honnan érkezik. Akik Kínából vagy Olaszországból, azok kapnak egy kérdőívet, amiben vállalják, hogy felügyelet alá kerülnek, megadják az elérhetőségeiket. A lakcím szerint az illetékes hatóság felveszi velük a kapcsolatot, instrukciókat adnak, és látogatják őket, ha szükséges.

Romániában körülbelül 4000 karanténhelyet tartanak fenn koronavírusos megbetegedések esetére – közölte hétfő esti sajtótájékoztatóján Victor Costache ügyvivő egészségügyi miniszter.

Costache elmondta, országszerte 2500 ágy van a járványkórházakban, ezek közül 95 intenzív terápiás osztályon. Jelenleg körülbelül ezer személy van otthoni karanténban, tette hozzá a miniszter. (Agerpres)

Dr. Tar Gyöngyi külön felhívta a figyelmet, hogy akiket otthoni karanténra utasítanak, azoknak jár a betegszabadság, de ne menjenek családorvoshoz, hanem telefonon intézzék. „Hozzátartozóik, barátaik, a közösség érdekében vállalják, hogy nem mennek ki. Ahol nincs önfegyelem, ott a betegség is könnyebben terjed. Felelőtlen közösségben nem lehet megállítani” – mondta a szakértő, egyúttal hangsúlyozva, hogy a járványtani intézkedés be nem tartása bűncselekménynek is minősül.

Kövessék az egészségügyi hatóság honlapját, mossanak rendszeresen kezet, öltözzenek rétegesen, kövessenek egy vitamindús, immunerősítő étrendet, zsúfolt helyekre, rendezvényekre lehetőleg ne menjenek, bevásárlókörutat, utazásokat halasszák el, amíg stabilizálódik a helyzet – tanácsolta még az igazgató.

Ha lázas, hűléses tünetei vannak,

inkább maradjon otthon, minthogy zártabb helyre kerüljön, kórházba vagy iskolába, ahol megfertőzné a környezetét – egészítette ki dr. Lőrinczi Csaba, az udvarhelyi kórház orvosigazgatója, akinek elmondása szerint különösebb készültség egyelőre nincs a városi kórházban, az óvintézkedések idáig az influenza miatt tevődtek fel, mint például a látogatási tilalom, védőmaszkot viselnek az alkalmazottak, megkapták az oltásokat.

Lázas esetekben nem szabad beengedni a kórházba, hanem el kell szigetelni – hangsúlyozta a szakember –, ha pedig olyan jelek vannak, amik a fertőzésre utalnak (pl. erős láz, izomfájdalmak), akkor az eljárási szabály az, hogy a bukaresti Matei Balș Intézethez kell küldeni a beteget, a nagyobb egyetemi központokba (pl. Kolozsvár) majd csak akkor, ha megnő az esetszám.

Nagyjából ugyanazok a tünetek, mint más influenzás megbetegedésnél, csak jóval hosszabb a lappangási ideje (akár 3-4 hét is lehet), ezért szerológiai vizsgálat szükségeltetik, amit az említett helyeken tudnak elvégezni. Oltó- és ellenszer híján egyelőre csak tüneti kezelést (keringés-, légzéstámogatás) tudnak nyújtani, de ha a fertőzött személy túléli ezt az időszakot, akkor meg is gyógyul magától – nyugtatott az orvosigazgató, aki egyetért dr. Tar Gyöngyivel abban, hogy a továbbterjedés megállítása az egyedüli eszköz, ami a hatóságok rendelkezésére áll.

Hogyan védjük magunkat?

Gyakori kézmosás, a légúti fertőzésben szenvedő betegekkel való érintkezés kerülése, a különféle felületek tisztítása klór- vagy alkohol alapú fertőtlenítőszerekkel, védőmaszk használata – egyebek mellett ezeket az óvintézkedéseket javasolja a kormány.

Csak akkor használjon védőmaszkot, ha úgy érzi, hogy meghűlt, vagy fertőző betegek közelében van. A maszk felhelyezése előtt mosson kezet szappannal és vízzel, vagy használjon alkoholos antibakteriális gélt. Gondoskodjon róla, hogy ne maradjon rés az arc és a maszk között. Használat közben lehetőleg ne érjen hozzá a maszkhoz.

Ne érintse meg a szemét, az orrát, a száját, ha nem tiszta a keze, takarja el az orrát és a száját, ha tüsszent vagy köhög, orvosi ajánlás nélkül ne szedjen vírusellenes gyógyszereket vagy antibiotikumokat.

Amennyiben láza van vagy köhög, és nemrég olyan országban járt, ahol igazolt koronavírusos fertőzéseket regisztrálták, hívja az 112-es egységes segélyhívószámot, és szóljon erről a diszpécsernek – áll még a kormány által kiadott közleményben.