Koronavírus: felfüggesztik az oktatást Romániában

Március 11-től 21-ig felfüggesztik az oktatást az összes tanintézményben – jelentik be a Facebookon is követhető, élőben közvetített sajtótájékoztatón az illetékesek. Fenntartják a hosszabbítás lehetőségét, amennyiben súlyosbodik a helyzet.

Raed Arafat javaslatára az iskolák és óvodák egyhetes bezárásáról tanácskozott a Sürgősségi Helyzetek Országos Bizottsága a koronavírus miatt. Ludovic Orban miniszterelnök tétovázott, attól tartva, hogy ez megzavarná az oktatási rendszer működését, ám a többórás tanácskozás végére meggondolta magát. 2,8 millió iskolást és óvodást érint a határozat 6000 oktatási intézményben.

Mind a magán, mind az állami oktatási intézményekben tanulókra érvényes a döntés – pontosított újságírói kérdésre Monica Cristina Anisie tanügyminiszter. A bölcsődék nem számítanak tanintézménynek, egyelőre nem tudni, hogy mi lesz velük.

Felmerült a tanév szerkezetének módosítása is a húsvéti vakáció előrehozásával. A járvány a szakértők szerint két hét múlva tetőződik az országban.

Az egyetemisták is kérték az előadások felfüggesztését, de egyelőre erről nincs szó.

A járványveszély miatt betiltották az 1000 főnél nagyobb tömeget megmozgató rendezvények szervezését, így elmarad a Székely Szabadság Napja Vásárhelyen, a március 15-ei ünnepség Udvarhelyen, és a repülőjáratokat is korlátozták.