Koronavírus a tököm

Fotó: GÁL ELŐD

Koronavírus ide, vagy oda, idén sem maradt el az Orbán Balázs iskola – immár hat éve – minden ősszel megrendezett tökös versenye és kiállítása. „Arra gondoltunk, hogy a világjárvány miatt nincs, amiért elmaradjon, lévén, hogy a gyerekek otthon a szülőkkel, a családban szobrászkodják ki a tököket” – mondja Gábos Anna igazgató, akivel abban ki is egyezünk, hogy látszik jónéhány töklámpáson a felnőttmunka. „De ez nem kizárt, idén pont az a lényeg, hogy a család együtt csinálja”, jegyezte meg.

Most a csoportmunkától a gyerekek a járványhelyzet miatt el vannak tiltva, ezért kellett némi változtatást eszközölni a hatodik kiadásra. Ez úgy szokott lenni, hogy tanítónéni megrendeli a tököt azoktól a gyermekektől, akik falura járnak haza, hétvégén elhozzák, és az iskolában szobrászkodnak. Most, hogy a gyermekek nem szabad egymáshoz közeledjenek, a tökök otthon készültek el.

Osztályonként 2-3 munka vehetett részt a versenyben, hogy melyek ezek, az osztályközösség választhatta ki, de a kiállításra korlátlanul hozhattak tököket. Ahogy megyünk felfelé az évfolyamok között, egyre ritkább a tök, van nyolcadikos osztály, ahol csak egy tököt hoztak, „azt is nehezen”, míg a kicsikéknél 10-15-öt is az egyik osztályban, árulja el az igazgató. Osztályonként legalább egy darabot kellett hozni, ez volt a szabály.

A versenymunkákat a szomszédos Csillagvár napköziből az óvónők értékelték, és ítéltek oda egy első, egy második és több harmadik helyet az osztályoknak. Az igazgató szerint nem a rangsoroláson van a lényeg, minden osztály kap egy, a saját töküket ábrázoló oklevelet, persze, az első háromnak a helyezését is írja majd a diplomán. A versenyt a “Sü-tök” nevű alkotás nyerte, a “Covid-suli” lett a második.

Évről-évre van egy divatosabb téma, volt, amikor ez a ceruzakertes iskola volt, ebből idén is volt néhány, de most a koronavírus, ami nagyon bejött: karantén-tökök, maszkos tökök. „Az életükben éppen aktuális téma a tökökről is visszaköszön” – mondja az igazgató.

Sok-sok állatot ábrázoló töklámpás van, ilyen a fentebb látható Tekla Teknős, aki a harmadik helyen végzett. Holtversenyben például azzal a tökkel, amit élő virággal díszítettek fel, ezt majd át is tervezik ültetni az iskola udvarára.

Az egyik töklámpással be is vonulunk az igazgatói irodába, az igazgatóság szorgalmazza, hogy nézzem meg meggyújtva. „Apuka profi” – beszéljük meg, amikor kigyúl a gyertya a lesötétített irodába bevitt tök belsejében. „Azt sem tudjuk, hogy ki készítette, a nem verseny kategóriában volt kitéve és a zuhé a cetlit lemosta róla. Tavaly volt egy Mona Lisa, ugyanaz az apuka csinálhatta. Nagyokat szórakozhat otthon, nagyon aprólékos munka”, mesélik.

Ami egy pici szívfájdalmat okoz, hogy idén nem lehet csak úgy belátogatni és szemügyre venni a tököket. A korábbi években rengetegen jöttek, hogy megnézzék, az óvodából rendszeresen átjöttek a csoportok, idén ez elmarad, de Nagy Endre aligazgató szerint így is volt nézőjük, egy apuka gyermekével a nyakában kukucskált át a kerítés fölött valamelyik nap.