Korona-razzia 30 ezer lej büntetéssel

Több mint 170 kihágást állapítottak meg egyetlen nap alatt, közel 30 ezer lej értékben róttak ki büntetést – fokozott ellenőrzéseket tartottak hétvégén a Hargita megyei hatóságok.

A megyei prefektusi hivatal irányításával végzett ellenőrzések során a rendőrség, tűzoltóság, csendőrség bevonásával főként azt vizsgálták, hogy betartják-e az emberek a koronavírusjárvány terjedését megelőző intézkedéseket.

Leginkább a zsúfolt helyeket, kereskedelmi felületeket és környéküket, közélelmezési egységeket, vendéglátóipari egységeket, tömegközlekedési eszközöket figyelték.  91 gazdasági egységet, 136 más helységet – mint például teraszok, parkok, szálláshelyek, piknikező helyek, karantén területek – ellenőriztek és 78 közszállítási eszközt vizsgáltak.

Az akció során összesen 1.150 személyt igazoltattak, közülük 167 nem tartotta be a járványügyi szabályokat. Munkatársunk szemtanúja volt, hogy egy férfit elvitt a rendőrség szombat este a Lidl-parkolóból, mert nem viselt maszkot és nem engedelmeskedett a rendőri felszólításnak.

Ez egy rossz hír!

Ha szeretnél valami mást is olvasni, hétfőn ezt tudjuk ajánlani:

A báró, aki öt krajcárért eladta a rangját

Száztizenegy esetben ellenőrizték a házi elkülönítés, 410 esetben pedig a karantén betartását. Annak ellenére, hogy számtalan esetben figyelmeztették a lakosságot és a kereskedelmi egységeket, 174 esetben kellett büntetést kiróniuk, 167-et azért, mert nem tartották be az egyéni védekezésre vonatkozó rendelkezéseket (maszkviselés), 7-et pedig azért, mert megszegték a rendezvényszervezési szigorításokat, tiltásokat, 29.250 lej értékben.

A rendőrség közleményében figyelmeztet, hogy folytatják a 2020/55-ös törvény betartásának ellenőrzését, kérik a lakosságot, tartsa be a fizikai távolságtartásra vonatkozó rendelkezéseket, és jelentse a 0800800165-ös számon, ha a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos szabálytalanságot észlel.

A kiemelt kép illusztráció, fotó: ILYÉS ZALÁN