Korodi Attila lehet Csíkszereda új polgármestere

fotó: Szász Hargita Facebook-oldala

Szombaton előválasztással döntötték el Csíkszeredában, hogy a két jelentkező közül ki indulhat az RMDSZ polgármesterjelöltjeként a helyhatósági választásokon. A volt környezetvédelmi miniszter, jelenleg parlamenti képviselő Korodi Attila a szavazatok közel háromnegyedét szerezte meg a várost –a DNA-ügy miatt egyéves megszakítással – 2004 óta vezető Ráduly Róbert Kálmán polgármesterrel szemben.

A 37 ezer lakosú Csíkszeredában közel 8500-an vettek részt az előválasztáson. Összehasonlításképp: a 2016-os helyhatósági választásokon 11500 körüli volt a szavazók száma.

A szombat éjféli, nem hivatalos eredmények szerint a parlamenti képviselő 6236, a hivatalban lévő polgármester pedig 2211 szavazatot kapott – olvasható a Maszol.ro helyszíni tudósításában.

Korodi Attila harmadik képviselői mandátumát tölti a román parlamentben és háromszor volt Románia környezetvédelmi minisztere a Tăriceanu, Ungureanu, és Ponta vezette kabinetekben.

Ráduly Róbert Kálmán negyedik mandátumát tölti Csíkszereda polgármestereként, korábban két mandátumban volt parlamenti képviselő.

Az előválasztáson a város összes szavazásra jogosult lakója részt vehetett, RMDSZ-tagságtól, nemzetiségtől függetlenül.

Ráduly Róbert a Facebookon közzétett videoüzenetben elismerte, hogy alulmaradt az előválasztáson, és gratulált Korodi Attilának. Hozzátette: mandátuma végéig „tisztelettel és becsülettel” végzi a munkát.

A lapok és a hírügynökségek úgy tudósítanak: mivel az ellenzéki pártok eddig nem veszélyeztették az RMDSZ vezető pozícióját, így Korodi Attilának jó esélye van arra, hogy a város következő polgármestere legyen.

Bár korábban, a 2016-os választások körül, Ráduly meglebegtette annak a lehetőségét, hogy kilép az RMDSZ-ből, és függetlenként indul, a 2020. január 21-ei sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre arról beszélt, hogy Kelemen Hunor szövetségi elnökkel való beszélgetése nyomán letett erről a szándékáról. Felmerült a kérdés, hogy az előválasztások után ezt az álláspontját fenntartja-e, vagy keres-e más pártoknál támogatást. Korodi a Transindexnek adott villáminterjúban azt mondta erről, hogy Ráduly korábban nyilvánosan, szóban és írásban is vállalta, hogy ha a képviselő nyer az előválasztáson, akkor ő nem folytatja a megméretkezést.

(hírösszefoglaló)

Előválasztások Udvarhelyszéken is

Vasárnap több udvarhelyszéki községben is előválasztást tartanak. Bögöz községközpontban és a közigazgatásilag hozzá tartozó Székelymagyaros, Béta, Décsfalva, Székelydobó, Agyagfalva, Mátisfalva, Vágás településeken arról döntenek, hogy Farkas Mózes hivatalban levő polgármester vagy kihívója, Ülkei Zoltán, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal városgazdálkodási osztályának vezetője legyen az RMDSZ jelöltje. Máréfalván és Galambfalván a tanácsosjelöltek rangsorolása zajlik reggel 7 és este 7 óra között a szavazókörzetekben. Az udvarhelyszéki RMDSZ-ben körvonalazódó változásokról, az új nevekről bővebben itt írtunk.