Kormányváltás: az RMDSZ enged, csak egyet nem

Sajtóértesülések szerint hétfőn benyújtja lemondását Nicolae Ciucă, amint sikerült megegyezniük a sztrájkoló tanügyi szakszervezetekkel, ez pedig beindítja az éppen a sztrájk miatt elhalasztott kormányváltást. A koalíciós egyezség értelmében ugyanis a PSD-n a sor, hogy átvegye a PNL-től a miniszterelnöki széket a 2024-es parlamenti választásokig. Csakhogy ez a minisztériumok átrendezését is jelenti, és a legkisebb partner, az RMDSZ könnyen kieshet emiatt a kormányból.

Szociáldemokrata források az Adevărulnak pár nappal ezelőtt azt mondták, a PSD a kormányban tartaná az RMDSZ-t, ám a PNL néhány politikusa révén azt üzente: a Kelemen Hunor vezette szövetség nélkül is folytatható a kormányzás. A nemzeti liberálisok átvennék azt a fejlesztési minisztériumot, amelyet az RMDSZ-es Cseke Attila vezet.

A vasárnap esti koalíciós tárgyalásokon Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kompromisszumként azt javasolta: az RMDSZ vegye át az európai projekteket kezelő, illetve az energiaügyi vagy az egészségügyi minisztérium vezetését a fejlesztési és a környezetvédelmi tárca helyett.

Az RMDSZ azonban nem fogadja el 

a fejlesztési minisztérium elvesztését a miniszterelnök-csere után megalakuló új kormányban, de nem is áll fel a tárgyalóasztaltól – jelentette ki a sajtónak a koalíció vasárnap esti tárgyalása után Kelemen Hunor szövetségi elnök, hozzátéve, hogy a PSD elnökével már azelőtt közölte álláspontját, hogy utóbbi a sajtó elé állt volna az ajánlatával.

Kelemen arra is emlékeztetett, hogy az RMDSZ már így is engedett: korábban elfogadta a minisztériumok számának csökkentését és a Novák Károly-Eduárd vezette sporttárca beolvasztását a családügyi minisztériumba, az RMDSZ ugyanakkor hajlandó lemondani a Tánczos Barna vezette környezetvédelmi minisztériumról, ha cserében „ezzel egyenértékű” minisztérium irányítását kapja meg.

Az RMDSZ az új kormányról szóló tárgyalásokon az eredeti koalíciós megállapodás tiszteletben tartását kéri a PSD-től és a Nemzeti Liberális Párttól (PNL):

„Amikor aláírtuk ezt a megállapodást, 2024-ig vállaltuk a kormányzás felelősségét. Minden erőnkkel elköteleztünk magunkat a kormány mellett, és a részvételünk eredményes volt. Nincs okunk azt mondani, hogy a továbbiakban nem vagyunk képesek vezetni a fejlesztési minisztériumot és a környezetvédelmi minisztériumot” – jelentette ki az Agerpres tájékoztatása szerint.

A Maszol hétfőn 11:50-kor arról számolt be, hogy sajtóinformációk szerint Nicolae Ciucă a 11.30-kor megkezdődött kormányülés végén bejelenti, hogy lemond a miniszterelnöki tisztségről – a tanügyi szakszervezetekkel folytatott tárgyalástól függetlenül. Kormányzati források ugyanakkor tudatták, már kedden lezajlik a meghallgatás Klaus Iohannis államelnök és a parlamenti pártok képviselői között az új kormány megalapításáról, hogy a kabinetről június 15-éig dönthessen a parlament.