Kormányválság: visszavonulót fújt a hadvezér

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) végrehajtó bizottsága úgy döntött, hogy Nicolae Ciucă kijelölt miniszterelnök visszaadja a kormányalakítási megbízását – számolt be a testület hétfő esti ülése után Florin Cîţu pártelnök, ügyvivő kormányfő.

A végrehajtó bizottság azt javasolja a kedden ülésező országos politikai bürónak, hogy növelje meg a párt kormányalakítási mozgásterét, azaz ne ragaszkodjanak többé egy kisebbségi kormány beiktatásához. „A parlament valamennyi demokratikus pártjával tárgyalni fogunk a többség kialakításáról” – mondta Cîţu.

Nicolae Ciucă szerint a „matematikai valóságból” kiindulva döntött úgy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetősége, hogy vissza kell adnia kormányalakítási megbízását, hiszen a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is egyértelműen közölte: nem támogatja a PNL-RMDSZ kabinetet.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) továbbra is a PNL-USR-RMDSZ alkotta koalíció helyreállítását támogatja – jelentette be az alakulat hétfő este, miután értesült a Nemzeti Liberális Párt (PNL) végrehajtó bizottságának döntéséről.

Florin Cîţu tájékoztatása szerint a PNL a későbbiekben dönt arról, hogy kit javasolnak kormányfőnek. Ez már a harmadik próbálkozás lesz, mióta a parlament megbuktatta a Cîţu-kabinetet, azóta Dacian Cioloș USR-elnök próbálkozott kormányalakítással, de a parlament nem szavazta meg.

Agerpres
kiemelt kép: G4media