Kormányalakítás: bukásra játszik a PNL?

Florin Cîţu, Ludovic Orban és Raluca Turcan
fotó: psnews.ro

Van, aki támogatja és a kétfordulós választási rendszerrel együtt keblére ölelné az alakuló kormányt, más szerint csak a hatalma bebetonozására, az előrehozott választásokra játszik a PNL.

Florin Cîţu kijelölt miniszterelnök benyújtotta pénteken a parlamentbe miniszterjelöltjei névsorát és a kormányprogramot, mindkettő szinte teljes egészében megegyezik az előző kormányéval.

A Nemzeti Liberális Párt végrehajtó bizottsága pénteki ülésén egyöntetűen elfogadta a Cîţu-kormány miniszterjelöltjeinek listáját. Az egyetlen módosítás az Orban-kormányhoz képest a pénzügyi tárcát érinti, amelynek vezetését Lucian Heiuş venné át a kormányalakítással megbízott Florin Cîţu helyett.

Mi változott a programban?

A korábbi kormányprogramot kiegészítették a Román Vasúttársaság áruszállító részlegét érintő intézkedésekkel, az egészségüggyel kapcsolatos fejezetbe pedig belefoglalták a koronavírus romániai megjelenése indokolta teendőket. A téma kapcsán kifejtette, a jövő heti kormányülésen határozatot fogadnak majd el az egészségügyi minisztériumnak kiutalt alapok kiegészítéséről, az ehhez szükséges pénzt a kormány tartalékalapjából veszik majd el.

Mikor lesz kormány?

A parlamenti szabályzat szerint a házbizottságoknak ki kell jelölniük a két ház együttes ülésének időpontját, amelyen szavaznak a kormány beiktatásáról. Erre a kormánynévsor benyújtásától számított 15 napon belül kell sort keríteni. Ezt megelőzően valamennyi miniszterjelöltet meghallgatják az összevont szakbizottságokban. A kormány beiktatásához a képviselők és szenátorok többségének a támogatására van szükség.

A Florin Cîţu által javasolt miniszterjelöltek:

Raluca Turcan – miniszterelnök-helyettes
Lucian Heiuş – pénzügyminiszter
Marcel Ion Vela – belügyminiszter
Bogdan Aurescu – külügyminiszter
Cătălin Predoiu – igazságügyi miniszter
Ionel Nicolae Ciucă – védelmi miniszter
Virgil-Daniel Popescu – gazdasági, energiaügyi és üzleti környezetért felelős miniszter
Lucian Nicolae Bode – szállításügyi, távközlési és infrastruktúráért felelős miniszter
Nechita-Adrian Oros – mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter
Costel Alexe – környezetvédelmi, erdő- és vízügyi miniszter
Ion Ştefan – közigazgatási, fejlesztési és közmunkálatokért felelős miniszter
Ioan Marcel Boloş – európai alapokért felelős miniszter
Victor Sebastian Costache – egészségügyi miniszter
Cristina Monica Anisie – oktatásért és kutatásért felelős miniszter
Bogdan Gheorghiu -művelődési miniszter
Marian Ionuţ Stroe – ifjúsági és sportminiszter
Violeta Alexandru – munkaügyi és szociális védelmi miniszter.

Az USR kétfordulós választást szeretne

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) folytatandó jövő heti tárgyalások és a miniszterek parlamenti meghallgatása függvényében dönti majd el, hogy támogatja-e az új kabinet beiktatását – közölte pénteken Dan Barna pártelnök.

Azt szeretnénk elérni, hogy ha beiktatásra kerül az új kormány, ennek a kétfordulós polgármester-választás bevezetése legyen a legfontosabb célkitűzése. (…) A kijelölt miniszterelnök álláspontja alapján egyértelmű, hogy az államfő és a PNL vezetői úgy döntöttek, továbbra sem vonják be más pártok képviselőit a kormányba – állapította meg Barna.

Kifejtette: az USR úgy tekinti, hogy érvényben van a PNL-vel korábban kötött megállapodása, ezért arra számítanak, hogy elképzeléseik megjelennek a kijelölt miniszterelnök által bemutatandó kormányprogramban.

Mi ez a huzavona?

A PNL és Klaus Iohannis államfő már januárban bejelentették, hogy a számukra kedvező politikai helyzetet kihasználva előrehozott választásokat szeretnének, ennek feltétele az akkori kormány megbukása, – ami már teljesült is egy bizalmatlansági indítvánnyal – , és többszöri kormányalakítási kísérlet meghiúsulása. Erről bővebben itt írtunk.

Kelemen: elutasításra játszik a PNL

A liberálisok valószínűleg azzal a szándékkal állították össze a kormánynévsort, hogy a parlament utasítsa el, még csak nem is érdeklődtek, hogy valaki támogatná-e a miniszterjelölteket – jelentette ki pénteken Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke.

Kelemen rámutatott, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) továbbra is egypárti kormányban gondolkodik, nem kísérelt meg koalíciós kabinetet alakítani, vélhetően ismét azt szeretné, hogy a parlament utasítsa el a kormánynévsort. De az is előfordulhat – és ez a Szociáldemokrata Párttól (PSD) függ –, hogy a parlament megszavazza a kormányt, és akkor ez a kabinet vezeti majd az országot a választásokig – mondta.

Az RMDSZ elvileg támogatná az előrehozott választásokat, de csütörtökön úgy nyilvánult meg Kelemen, hogy a koronavírus-veszély miatt jelenleg stabil politikai kormányra lenne szüksége az országnak.

A PMP kormányt akar

A Népi Mozgalom Párt (PMP) részt vesz a tárgyalásokon a liberálisokkal, és azt szeretné, hogy a parlament szavazza meg a kormány tisztségbe iktatását – jelentette ki Eugen Tomac pártelnök.

Románia a nagy projektek szempontjából elveszítette a 2019-es esztendőt, és nem akarjuk, hogy 2020-as is ilyen év legyen. A politikai vitákon és terveken túlmenően vannak bizonyos realitások: infrastruktúrára, autópályákra, fővárosi körgyűrűre, kórházakra van szükség, és sokkal jobb feltételekre az oktatásban. A PMP mint felelős parlamenti politikai párt az ország érdekeit szolgáló stabilitásért száll síkra – mondta Tomac.

Meglátása szerint ajánlatos lenne, hogy a kijelölt miniszterelnök kormányában a liberálisok mellett a PMP és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői is helyet kapjanak, mert ez bizonyítaná, hogy létezik egy minimális összetartás az ellenzéki pártok között.

Tăriceanu szerint Florin Cîţu kinevezése elmélyíti a válságot

Az államfő döntése, miszerint Florin Cîţut bízza meg kormányalakítással, elmélyíti a válságot, mert a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képtelen parlamenti többséget alakítani maga köré – állapította meg szerda este Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke.

„Arra számítottam, hogy az elnök figyelembe veszi, hogy gyakorlatilag egyetlen megoldás van, nevezetesen egy független miniszterelnök kijelölése, aki a parlamenti választásokig vezeti az országot. Úgy tűnik, az államfő és a PNL számára a legfontosabb cél az előrehozott választások kiírása, nem pedig az, hogy véget vessenek a válságnak” – hangoztatta Călin Popescu-Tăriceanu.

Victor Ponta, a Pro Romania elnöke már csütörtökön bejelentette, hogy nem szavazza meg pártja a Cîțu-kormányt.

Nem szavazzák meg, de nem is támadják

A PSD úgy nyilatkozott, hogy ők is stabil kormányt szeretnének, de nem veszik számításba a kormány megszavazását, mivelhogy lehetségesnek tartják, hogy a PNL szövetségeseivel többséget alakítson ki a szocdemek nélkül is. Ugyanakkor, ha látják, hogy megfelelő miniszterlistával és kormányprogrammal jelentkezik, amely képes lenne sínre tenni az országot a politikai instabilitás után, nem támadják meg az alkotmánybíróságnál Cîțu kinevezését.

Hírösszefoglaló | forrás: Agerpres, Mediafax, Stiripesurse