Korlátozzák a beteglátogatást a városi kórházban

A koronavírusos esetek számának növekedése miatt a bukaresti Megyei Közegészségügyi Hivatal (DSP) felkérte a kórházak vezetőit, hogy indítsák újra a Covid-19-cel szembeni ellenállási terveket. Hétfőtől, július 11-től ugyanakkor heti COVID-helyzetjelentést is közölnek, miután az egészségügyi minisztérium körülbelül egy hónappal ezelőtt úgy döntött, hogy a továbbiakban nem készülnek napi jelentések.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint a fertőzések számának növekedését a koronavírus BA5 alváltozata okozza, amely az oltott embereket, valamint a betegségen átesetteket egyaránt érinti. Rafila becslése szerint – a pesszimista forgatókönyv alapján – a koronavírusos esetek száma augusztus elején  elérheti a napi 10.000-et, de arról is beszélt, szerinte érinti-e majd a tanévkezdést a koronavírus-járvány újabb hulláma. Erről bővebben ide kattintva lehet olvasni.

A székelyudvarhelyi városi kórházban

a Covid-19-cel szembeni védekezésként, a nemzetközi és az országos koronavírus-helyzet fokozódása miatt vezették be keddtől, július 12-étől a beteglátogatási program korlátozását – tudtuk meg Zörgő Noémi kórházi sajtószóvivőtől. Eszerint a betegek látogatása ezentúl keddenként és csütörtökönként, valamint szombaton és vasárnap 13.30–15.30 között engedélyezett.

A látogatáshoz kötelező a kezelőorvos írásos beleegyezése, a látogatás időtartama legtöbb 10 perc lehet, kötelező az orrot és a szájat eltakaró maszk viselése, illetve esetenként a további védőfelszerelés felvétele. Az apás szülések viszont továbbra is a korábbi szabályok szerint zajlanak, azaz egyelőre nem befolyásolja azt az esetszámok növekedése.

A székelyudvarhelyi kórházra vonatkozóan egyelőre az a szabály – a beteglátogatás korlátozása mellett – van érvényben, hogy a koronavírusos és a nem koronavírusos betegeket egyaránt el kell látni. Jelenleg 5 koronavírussal fertőzött személyt kezelnek, kettőt közülük a városi kórház gyermekosztályán, hármat a fertőző osztályon – tudtuk meg a sajtószóvivőtől.