Frissítve: Korcsolyapályára többet, uszodára semmit, a Petrom-telek elúszott

Mintha a polgármesteri hivatal próbálna visszatérni az eredeti költségvetéstervezetéhez. Második nekifutásból vajon sikerül?
Fotó: archív, Szabó Apor

Újabb rendkívüli tanácsülést hívott össze a polgármester hétfőre, július 13-ára, miután kedden a költségvetéskiigazításról nem tudtak szavazni egy szakbizottsági vélemény hiánya miatt – tájékoztatott közleményben a városháza.

Az elhalasztott költségvetés-módosítás tartalmazza az egyházaknak az iskolaépületekért fizetett bér elfogadását, a Harghita Business Center-t működtető ADI és más egyesületek tagsági díját, a városháza működési költségeinek fedezését, és az országos kulturális alap eltörlése miatti (2-3 millió lejes) kiesést, amit saját forrásból kell kiegészítenie a városnak – közölte még a keddi napirend felvezetőjében Gálfi Árpád.

Ennek megfelelően kiegészítenék az önkormányzat által is fenntartott közintézmények (iskolák, óvodák, művelődési ház, színház, múzeum, táncműhely, könyvtár) költségvetését, illetve a beruházások mellett a helyi programok és projektek listája is módosulhat, ha jóváhagyják a tanácsosok.

A beruházási tételeken is változtatni kellene,

a polgármester arra hívta fel a tanács figyelmét, a jelenlegi gazdasági válságra hivatkozva, hogy előbb tanulmányozzák az érintett ingatlanok lehetőségeit, és csak azután álljanak bele a vásárlásokba. A listán szerepel többek között a Székelytámadt vár felújítása, a fedett korcsolyapálya további fejlesztése, az Ugron Gábor utca felújítása, ezeknél jelentősebb összegekkel emelnék a keretet. Ugyanakkor több beruházás esetében csökkentenék vagy lenulláznák az összegeket, például egy vár körüli területről, a városi uszodához szükséges telekről, több utcának a felújításáról, a piac melletti Petrom-ingatlanról is lemondanának – sajtóértesülések szerint utóbbiról azért, mert másnak adták el.

Külön érdekessége a költségvetés-kiigazításnak, hogy többnyire olyan pontokról van szó, amelyeket a költségvetés februári vitáján a tanács akkori többségét alkotó nyolcpluszkettő (az RMDSZ-frakcióval szavazó Mike és Ketesdi) szavazatára kerültek be vagy emelték az összegeket, most pedig a polgármesteri hivatal mintha próbálna visszatérni az eredeti változathoz.

Vajon meglesz hozzá az új többség? Kíváncsian várjuk a hétfői tanácsülést, ami ezúttal is 9 órától, a Szent István teremben lesz.

Frissítés (július 10.):

Utólagos kiegészítést kért a városháza két ponttal kapcsolatban, ezeket alább közöljük:

  1. A vár körüli telekvásárlást azért vennék ki a költségvetésből, mert a vár körül nincs „tiszta tulajdonviszonyokkal” rendelkező eladó ingatlan, ezért először egy tanulmányt akarnak készíteni, amely az egész vár körüli kérdést kezeli. Erre csoportosítanak át pénzt a telekvásárlásról.
  2. Az uszodának szánt telek vásárlását pedig azért nulláznák, mert az úgynevezett Frecska-kert megvásárlására az erre javaslatot tevő önkormányzati képviselőtől nem érkezett indoklás, ami kötelező új költségtételek esetében. Ez azonban nem befolyásolja az uszoda beruházását, mert a városnak nyertes pályázata van, fent van a CNI (Országos Beruházási Társaság) listáján – erről mi is írtunk már itt. Egy területet két éve már meg is vett a város a gabonapiac mögött, és készülőben van ennek a városrésznek a rendezési terve, amely egy új sportkomplexum kialakítását tervezi az uszoda köré.