Korábban mehetsz nyugdíjba, ha ezeken a bányavidékeken laktál

Több székelyföldi szennyezett bányavidék is felkerült Romániában azon települések listájára, ahol a környezeti károk miatt két évvel korábban mehetnek nyugdíjba a lakosok, az erről szóló törvénymódosítást szavazattöbbséggel fogadta el szerdán a képviselőház, írják az MTI-n.

A nyugdíjtörvény módosítását két Hunyad megyei település, Alváca és Reketyefalva miatt kezdeményezték, a települések listája azonban a szenátusi elfogadáskor és a képviselőházban is tovább bővült. Öt Hargita megyei település – Balánbánya, Gyergyóholló, Orotva, Csíkszentdomokos és Gyergyótölgyes – is felkerült a listára, így 110-re bővült a törvény által nevesített, érintett települések listája.

A törvénymódosítás kihirdetését követően két évvel korábban vonulhatnak nyugdíjba azok, akik legalább harminc éven át valamelyik érintett településen vagy annak nyolc kilométeres körzetében éltek. A törvény kedvezményezettjei számára a nőknél 61 évre, a férfiaknál 63 évre csökken a nyugdíjkorhatár anélkül, hogy emiatt csökkenne a járandóságuk.