Könyvtárosnak lenni nem is olyan uncsi

A könyvtárosok élete nem csak abból áll, hogy ülnek az asztal mögött és gorombán rádpisszegnek, ha hangoskodsz. Könyvtárosnak lenni vagány dolog, ezt bizonyítja az augusztus 25-26-ára szervezett A Jövő könyvtára, magyar könyvtárosok nemzetközi együttműködése szakmai konferencia is.

A negyedik alkalommal szervezett székelyudvarhelyi konferenciára a Kárpát-medence több pontjáról közel száz könyvtáros fog érkezni, ígérik a könyvtár Facebook-eseményében. A kétnapos programsorozat előadásaira a részvétel ingyenes.

Mi lesz az első nap?

A Polgármesteri Hivatal Szent István termében 14:00 órakor kezdődő megnyitó után több aktuális téma bemutatására kerül sor. 14:30-tól a székelyudvarhelyi Farkas Levente, a Marketingiskola alapítója Felelünk, vagy megfelelünk? címmel tart előadást. Ezt követően a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár gyermekkönyvtárosa, Németh Szilvia Könyvtár a könyvtárban – gyermekkönyvtári közösségfejlesztés újrahangolva című előadása következik. 

A témafelvetések második turnusa 15:45-kor kezdődik, Konstantina Martzoukou, a skóciai Robert Gordon Egyetem adjunktusa beszél a digitális műveltségről. Utána Szász-Mihálykó Mária székelyudvarhelyi irodalomtanár, tankönyv-szerkesztő, „Bűne a koré, mely szülte őt”, avagy miért nem olvasnak a mai gyerekek című előadása következik.

17:30-tól a Bob Péter Megyei Könyvtár programjait ismertetik a közönséggel. 

Másnap is benézhetek?

Bár az izgalmasabb programpontok 25-én lejárnak, 26-án is érdemes visszalátogatni az eseményre. 

9:30-tól a könyvtárban kerekasztal-beszélgetések során tárgyalják ki az előző nap felvázolt témákat. 

11:00 órától a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár programjairól lesz szó, amelyeket többnyire az esti Nyitott Könyvek Éjszakáján ki is lehet próbálni. 

13:00 órától a Szent István teremben zárják a konferenciát, de ezután sem áll le az élet a könyvtárban, 19 órától kezdődik a Nyitott Könyvek Éjszakája