Könyvkuckó: Norvég fokhagymát csokoládéval?

Miklós Levente és a Fehér tenger
Fotók: ILYÉS ZALÁN

Ki tudhatná jobban, hogy mit érdemes most éppen olvasni, mint a könyvesboltos? Mik azok az újdonságok, amelyek még valószínűleg nincsenek meg a könyvfalóknak sem, de amelyekkel nem is nagyon lehet mellélőni az ajéndékozásnál, és mik azok, amikkel magadat kényeztetheted a hideg téli estéken?

1+1. Naturalista sziget

Roy Jacobsen norvég író A láthatatlanok és Fehér tenger című köteteinek népszerűségét az is bizonyítja, hogy amikor megkérdezzük az Árnika vezetőjétől, mit olvasott legutóbb, ő is éppen ezt a két könyvet említi: „Ezt olvastam most-most” – mutat rá a Fehér tenger című kötetre Miklós Levente. 

Roy Jacobsen A láthatatlanok

Kiadó: Scolar
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 254

Roy Jacobsen Fehér tenger

Kiadó: Scolar
Kiadás éve: 2020
Oldalszám: 252

„Ennek a szerzőnek minden, mostanában megjelent könyvét olvastam, ő nagyon megtetszett. Ő egy norvég szerző, nagyon naturalistán ír, és ez a történet a II. világháborúban, egy szigeten történik. Egyedül van egy nő (Ingrid Barrøy – szerk. megj.) egy szigeten, Norvégiában, és az ő ottani életét mutatja be nagyon kegyetlen, nyers stílusban.”

Roy Jacobsen könyvei mellé ajánlott: fehérbor, camembert sajttal

2. A legkeresettebb ajándék

„Edith Eva Eger Az ajándék  12 életmentő lecke című könyve most az egyik legnépszerűbb könyv az Árnika polcain – mondja el az Árnika vezetője, hozzátéve, hogy a szerző korábbi, A döntés című kötete is nagyon népszerű volt, de talán most ez a legkeresettebb.

Edith Eva EgerAz ajándék – 12 életmentő lecke 
Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2020
Oldalszám: 195

Egy kis humor, lényeglátás, mélységes empátia – valóban ennyiből állna Az ajándék sikere? A náci koncentrációs tábort is túlélt, magyar származású pszichológus szerző legújabb, ez év novemberében megjelent könyve rádöbbenti az olvasót arra, hogy a legrosszabb börtön nem Auschwitzban, hanem az elmében lakozik. Bátorít, hogy leromboljuk ezeket a falakat, és kitörjünk saját börtönünkből. Teszi mindezt úgy, hogy Edith Eva Eger konkrét, valós példákat hoz páciensei és saját életéből, 12 átlátható, rendszerezett leckében megírva, olyan humoros tanácsokkal fűszerezve, mint, hogy „Drágám, ne vond be a fokhagymát csokoládéval.” (172. oldal)

A könyv mellé ajánlott: meleg pokróc, egy bögre kávé vagy forró tea.

3. Nem csak dalok

Presser Gábor könyvét nagyon sokan várták ebben az évben. Ottjártunkkor is éppen az egyik vásárló kezében találunk rá a könyvre. „Presser Gábor könyvét is sokan olvassák, nagyon népszerű, hiszen a magyar zene önmagában az, és Pressert nagyon sokan szeretik” – mutat rá a novemberben megjelent kötetre a könyvesbolt vezetője.

A (zene)szerző által egyszerűen Presser könyvének nevezett kötet népszerűsége feltehetően abban áll, hogy saját szemszögéből olvashatjuk a „Presser-sztorit”: az alapvetően kissé zárkózott természetű Kossuth-díjas zeneszerző őszintén és kitárulkozva írja le egy legendás korszak történeteit, betekintést engedve a stúdiók és a Vígszínház világába.

Presser Gábor Presser könyve I.

Kiadó: Helikon Kiadó
Kiadás éve: 2020
Oldalszám: 520

Beszél a zeneiparban töltött több mint 50 évről, fontos dalokról, emberekről és történetekről, mindezt úgy, hogy zeneszerzői tehetsége mellett írói stílusa is megmutatkozik. Úgy ír könyvet, mint dalt: könnyedén és szenvedéllyel.

A könyv mellé ajánlott: vörösbor, Presser Gábor Csak dalok című albuma.

4. A legzöldebb könyv

Lopes-Szabó Zsuzsa, Szabó György – A bükki füvesember nyomában

Kiadó: Szabó György Magánkiadás
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 216

Lopes-Szabó Zsuzsa A bükki füvesember nyomában Házi patika Gyuri bácsi gyógynövényeivel című kötet népszerűségének titka: 65 gyógynövényről adott részletes leírás, egyszerű nyelvezet, elhivatottság, közérthető, nagypapásan okítós könyv. Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember és lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa könyvében kizárólag olyan gyógynövények szerepelnek, amik hozzáférhetőek és gyűjthetőek. A szerzők gyógynövényes gyógyítás történetétől kezdve, az általános gyűjtési és teakészítési tanácsokon át azt is megosztják, milyen betegségre milyen növényt lehet használni, hogyan lehet megelőzni a komoly bajokat, milyen hatásuk van a felsorolt gyógynövényeknek.

A könyv mellé ajánlott: forró tea, pöttyös bögrében.

5. Saját album történetekből

Szabó T. Anna – Szabadulógyakorlat

Kiadó: Magvető
Kiadás éve: 2020
Oldalszám: 224

Utolsóként egy általam nagyon várt könyvre mutatok rá: – Mennyire keresett Szabó T. Anna novelláskötete? – kérdezem.

„Szabó T. Anna harmadik novellás könyvét is nagyon kedvelik” – válaszolja Miklós Levente, miközben rámutat a szerző Szabadulógyakorlatok című kötetére, melyből már csak alig maradt néhány példány a polcokon. A szerző legtöbb novellája az emberben lakozó erőkről szól, arról, hogyan viszonyulunk vágyainkhoz, hogyan szeretünk, rajongunk és sóvárgunk. Olyan, mintha saját „Shazam albumunkat” hallgatnánk: a történetek hullámzása, intenzitivása, a hirtelen lecsendesedő pillanatok egyvelege egy egész zene albumot hoz létre.

A könyv mellé ajánlott: jó sok forralt bor.