Könnyű szolgálatot!

Az, hogy karácsony van, nem számít akkor, ha valakinek az élete múlik azon, hogy mi a lehető leghamarabb ott legyünk.

Mint egy óramű, olyan precíz és pontos. Ez az érzés volt bennem karácsony estéjén a mentősöknél, akik abban a pillanatban, amikor megszólalt a hívásjelző tablet, átkapcsoltak hétköznapi emberből vérprofi üzemmódba, és két perccel később már a mentőautóban ültek.

Nem számított, hogy épp a meleg ebéd első vagy utolsó falatja következett volna, sem az, ha a kedvenc sorozat ment a tévében, vagy épp a karácsonyfát kellett volna díszíteni, amikor riasztás volt, mindenki azonnal tudta, mi a dolga.

Azoknak, akik hozzászoktak, hogy az ünnepeket a családdal, barátokkal, rokonokkal töltik, nehéz megérteni, mekkora alázat és elhivatottság kell ahhoz, hogy amíg mások ünnepelnek, addig a mentős elmenjen dolgozni, és tizenkét órán keresztül várja, hogy ne történjen semmi. 

Merthogy mindenki annak örül, ha nincs vészhelyzet, és nem kell valakinek az életéért küzdeni. Természetesen nem minden egyes eset élet-halál kérdése, de míg egyesek hajlamosak elbagatellizálni dolgokat, mások túlreagálnak bizonyos problémákat, így a mentős nem tehet mást, mint a lehető leghamarabb kiér a helyszínre, és a legjobb tudásához mérten ellátja a pácienst.

Egy olyan nap látogattam el a Hargita Megyei Mentőszolgálat székelyudvarhelyi egységéhez, ami egy kicsit másabb, mint a többi. Úgy időzítettem, hogy december 24-én reggeltől egészen másnap reggelig belekóstolhassak a mentős élet egy kis szeletébe. A történetet pedig a SARS-CoV-2 is árnyalja, hiszen ennek hála, alig-alig látni arcokat a képeken.

Reggel 8 óra körül a főasszisztensnő fogad. Amíg ideje engedi, gyorsan összefoglalja, mit érdemes tudni, hogy egyáltalán értelmezni tudjam a körülöttem történő eseményeket.

Fontossági sorrendben kezdjük. A tablet a legfontosabb mentős kiegészítő, ami nélkül senki sem tesz egy tapodtat sem. Ezen kapják meg a diszpécsertől a beteg adatait, és hogy hova kell menni, illetve azt, hogy mennyire súlyos az adott eset. Amikor megszólal az értesítő, onnan számítva két percen belül a mentőautóban kell lenni, nincs idő téblábolni. Ezt pedig pontosan 12 órán keresztül kell ismételgetni, attól függően, hogy aznap hányszor veszik igénybe a 112-es segélyhívót az emberek Udvarhelyen és környékén.

A reggeli váltás korábban érkezik, hogy legyen egy kis idő reggelizni, kávézni. Praktikusan a garázsban kapott helyet a kávéautomata, ezzel is időt lehet spórolni egy mozgalmas nap, amikor épp csak egy kávéra van ideje az embernek.

Otthonos kis konyha található a mentőszolgálaton. A mikró különösen hasznos lehet, ha az embernek a meleg ebédjét már sokadjára kell otthagynia, és amire visszaér, már rég kihűlt.

Minden mentősnek van ágya, így este, de akár napközben is tud pihenni két bevetés között.

A papírmunka elől még itt sincs menekvés. Miután a beteget ellátták és átadták a sürgősségen, minden adatot be kell vinni a rendszerbe. Minden kórképnek szerepelnie kell digitális és analóg formátumban is a jelentésben.

Az, hogy ma karácsony van, nem számít akkor, ha valakinek az élete múlik azon, hogy „mi” a lehető leghamarabb ott legyünk. A család megszokja egy idő után, hogy nincsenek hétvégék és ünnepek. Ez a része nehéz, de kárpótol az, hogy segíthetünk valakin. Természetesen már következményei is vannak a mentős létnek, főleg ha családod is van. Ha mentős vagy, sokkal jobban félted a gyereked is, mert látod, hogy mennyi baj érheti.

Jó, ha sok erős mentős van a háznál. Akik nem csak a bajbajutottakon segítenek, hanem egykettőre berendezik a doktornő szobáját is. Ilyen hétköznapi dolgokkal telnek a napok, addig a pontig, amíg nem hívják őket.

Általában 3+1 mentőautó áll készenlétben, és mindegyiknek van egy pótautója, ha véletlenül valamelyik szolgálatban lévő kocsi elromlik. Egyen van orvos és olyan gyógyszerek, amiket csak ő adhat be a betegnek, a másik két járművön szakképesített ápolók vannak. A harmadik a betegszállítással foglalkozik.

A doktornő most a szobájában várja, mikor lesz rá szükség. Az eset színkóddal is jelzett súlyosságától függ az, hogy az orvos megy ki vagy az ápolók.

A délelőtt néhány kevésbé súlyos esettel telik, miközben mindenki nagyon várja már, hogy érkezzen a fa, amit majd feldíszítenek.

Kettőkor végre megérkezik, és nyomban elkezdik befaragni a talpba. A mentősöknél ezt sem lehet halogatni, addig kell megcsinálni, amíg lehet. A székely bicska jól vág, és a fa percek alatt bekerül a talpba, majd az előtérbe, és megkezdődik a díszítése. De, ahogy lenni szokott, pont most jön egy hívás. A karácsonyfa várhat.

Két perc sem kell hozzá, már el is megy a mentő.

A mentősök feltöltötték a készleteket. Minden alkalommal pótolni kell az elhasznált gyógyszereket, és felszerelést az autóban. Ez roppant fontos, hogy mindig mindenből legyen elég a fedélzeten. A pontos indulás és érkezés időpontját is iktatni kell.

Ma szerencsések a fiúk, mert nyugodtan megebédelhetnek, nem jön közben újabb hívás. A karácsonyfa még mindig várhat.

Amíg mások ebédelnek, van, aki délutáni sziesztát tart egy kis olvasással. Nem lehet kiszámítani, milyen sűrű lesz a nap, ezért nem árt, ha az ember bekészít pár könyvet, vagy filmet, de könnyen megeshet, hogy hiába, mert folyamatosan úton lesz.

Egy találós kérdés: melyik a legjobb mentős? Hát az, amelyik életben van, és el tudja látni a feladatát. A SARS-CoV-2 miatt szigorú óvintézkedések vannak, és folyamatosan fertőtlenítenek mindent, hogy senki se betegedjen le, ugyanis az munkaerő-kiesést jelentene. Ezzel a nagyon erős UV lámpával pusztítanak el minden organizmust a szobában. Mivel mindenre is káros ez a lámpa, egyetlen növényt se találni a szobákban.

A sofőröknek külön pihenőjük van a földszinten. Egy hosszú nap után a tiritarka kanapén jó megpihenni. Az állandó maszkviselés alól csak akkor menekülnek meg néhány pillanatra, amikor étkeznek, vagy ha egyedül tartózkodnak egy helyiségben. A következő pillanatban már üres a kanapé, egy infarktus-gyanús beteghez hívtak mentőt. A gyanú beigazolódott, kicsivel később már szállítják is Csíkba a beteget.

Mivel az udvarhelyi kórház Covid-19 háttérkórház is, megesik, hogy koronavírusos betegeket kell szállítani napközben. Ilyen esetekben teljes védőfelszerelést kell használni.

Amikor beérkezik egy segélyhívás, a diszpécserek megpróbálják néhány kérdésből kideríteni, hogy a segélyhívó Covid-19 fertőzésre gyanús-e. Abban az esetben, ha az illető gyanús tüneteket produkál, kötelező a védőruha. Olyan kevés idő telik el a hívás és a tényleges cselekvés közt, hogy amire leérek a földszintre, már a kijáratnál száguld a mentőautó.

Majd, miután visszatértek, egy sterilizáló gázzal (ózonnal) fertőtlenítik az autó teljes belsejét. Megtesznek minden elővigyázatosságot annak érdekében hogy ne fertőződjenek meg, hiszen az roppant veszélyes tud lenni.

Sokan aznap tudták meg az egyik kollégájuk halálhírét a mentőszolgálaton. A csíkszeredai mentős gyakran járt Udvarhelyre. Ő is a koronavírus szövődményeinek az áldozata lett. Ez a hír érezhetően rátelepszik a karácsonyi készülődésre.

A kézmosás után, de csak utána, belefér egy kis karácsonyi film is. Talán pont Kevinék mennek.

Lassan vége a tizenkét órás műszaknak is. A délelőtti váltás otthon töltheti a szentestét.

Ha valaki még emlékszik a néhány képpel ezelőtt elkezdett fenyődíszítésre, akkor az most örülhet, ugyanis lassan készen lesz. Hivatalosan is ez a leghosszabb ideig díszített fa, amit valaha láttam.

A műszakváltás előtti utolsó teendők egyike a mentőautó mosása, hogy mindenki tisztán kapja a munkaeszközét, ennek természetesen higiéniai okai is vannak, amit sosem mulasztanak el megtenni.  

Habár nem sok idő jutott ráhangolódni a karácsonyra, a  csoportkép se maradhat el, SARS-CoV-2 kiadásban. Vajon mindenki mosolyog?

A műszak – pont, mint reggel – a tablettel kezdődik. Mindenki bejelentkezik a sajátjába.

A karácsonyi hangulat után vissza a munkához. Az előző műszakban dolgozók átadják a kocsikat a váltásnak, majd mint minden köszönésnél, könnyű szolgálatot kívánnak egymásnak. Még épp időben, mert máris egy szülésre kell sietni. Az asszisztens felkapja a táskáját, és szalad a mentőhöz.

A karácsony este azért mindenkinek egy kicsit különlegesebb. Ha a gyerekek kicsik, akkor nehezebb, de ha már felnőttek, megértik és hozzászoknak, és – ami fontosabb –, már büszkék is arra, hogy a szüleik életeket mentenek.

Különös módon szenteste, amikor minden a szeretetről és a boldogságról kellene, hogy szóljon, a statisztikák szerint pont ekkor lehet számítani a legtöbb öngyilkosságra. Mindenhonnan ömlik a boldogság és a család meghitt üzenete, de sokan egyedül, magányosan élnek, és szenteste olyan mértékben megviseli őket a magány, hogy már nem bírják tovább. Ez az éjszaka kivétel volt.

Vacsora után, amíg a csapat többi tagja lepihen, néhányan még fent maradnak, és egy kis társasjátékkal ütik el az időt, majd elmennek pihenni, reménykedve, hogy nyugodt éjszakánk lesz. Ez az éjszaka csendes volt, csak reggel találkoztam a mentősökkel legközelebb, nem  volt hívás. Habár türelmetlenül virrasztottam, hogy lássak egy-két álmos mentőst szolgálatban, ez szerencsére elmaradt.

Lépj be a kapun a hozzászólások megjelenítéséhez. Már előfizető vagy? Itt tudsz belépni.

Korábbi képriportok