Könnyítené az életünket az új személyi

Képernyőfelvétel a sajtótájékoztatóról
Forrás: a Guvernul României YouTube-oldal

Legkevesebb ötmillió elektronikus személyazonosító igazolvány kibocsátását tervezik az országos helyreállítási terv (PNRR) alapján lehívott uniós forrásokból. Az egész országra várhatóan 2023 nyarán terjesztik ki az új igazolványok kiállítását – tájékoztat az Agerpres.

Az új személyik megjelenését még 2021 márciusában jelentette be Lucian Bode belügyminiszter, kiállításukat 2021 augusztusában jelentették be kísérleti jelleggel Kolozsváron, országos szinten pedig 2023 elejére ígérték.

Egy keddi sajtótájékoztatón a belügyminisztérium lakosságnyilvántartási főigazgatóságának vezetője, Cătălin Giulescu ismertette az ezzel kapcsolatos, aznap elfogadott sürgősségi kormányrendelet részleteit.

Az egyik nagy újdonság az,

hogy a szülőknek lehetőségük lesz a 14 évesnél kisebb gyermekeik számára is személyi igazolványt igényelniük, akik így szabadabban mozoghatnak majd az Európai Unió területén.

Az állampolgároknak továbbra is lehetőségük lesz választani az elektronikus személyazonosító igazolvány és az egyszerű személyazonosító igazolvány között, érdekeiktől vagy meggyőződésüktől függően. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ajánlott az elektronikus személyazonosító igazolvány választása, mert csak ezzel lehet igénybe venni az „elektronikus kormányzati szolgáltatásokat”.

Az elektronikus és az egyszerű igazolvány egyaránt a jogosítványhoz, bankkártyához hasonló formájú lesz, vagyis a jelenleginél jóval kisebb, és számos biztonsági elemmel látják el ezeket.

Giulescu elmondta azt is, hogy – legtöbb hat hónapon belül – már nem lesz szükség kézzel írott kérvény benyújtására a személyazonosító igazolvány igénylésekor. Az állampolgároknak csak a fényképfelvételhez és esetenként a két ujjlenyomat felvételéhez kell majd személyesen jelentkezniük a lakosságnyilvántartó hivatalban. Lakcímváltozás esetén kizárólag elektronikus úton is lehet majd igényelni az új igazolványt.

Kevesebb bürokrácia

Az új jogszabály előírja még a különféle nyilvántartási rendszerek összekapcsolását, mentesítve a polgárokat bizonyos dokumentumok bemutatása alól. Például idén nyártól, amikor elkezdik kiterjeszteni az egész országra az elektronikus személyazonosító igazolványok kibocsátását, az állampolgároknak nem kell többé bemutatniuk a házassági anyakönyvi kivonatot az igazolvány kérelmezésekor, mert a vonatkozó adatokat a belügyminisztérium átveszi a anyakönyvi okmányok kibocsátására szolgáló információs rendszerből.

További könnyítés, hogy ha az elektronikus igazolvány kérelmezője egy telekkönyvezett ingatlan tulajdonosa, akkor a lakcímét az Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Ügynökség (ANCPI) információs rendszeréből veszik át, sorolta Cătălin Giulescu. Arra a forgatókönyvre viszont nem tért ki, hogy ha történetesen nem a saját tulajdonában lakik az illető, vagy több is van neki.