Könnyed őszi séta egy gyásznapon

A kép archív felvétel

Szerdán 18 órától emlékezünk idén az aradi vértanúkra, az érdeklődőket a művelődési ház előtti térre várják. 

A szervezők remélik, a terveiket a járványhelyzet nem húzza keresztbe: vannak olyan előadók, ahol már a D-verziónál tartanak az újabb és újabb megbetegedések miatt. Hétfőn is voltak újabb betegek, így őket az utolsó pillanatban kell helyettesíteniük, nyilatkozta portálunknak Zörgő Noémi városházi szóvivő.

Ha minden jól megy, túllépnének azon, hogy elmegyünk, meghallgatunk egy beszédkoszorút, majd hazamegyünk, mondta.

Más megközelítéssel próbálkoznak.

A megemlékezés egyik különlegessége, hogy a személyekre, a vértanúk emberi oldalára próbál koncentrálni. A másik, hogy több helyszín is lesz, mivel az aradi történésekre szoktak magyar Golgotaként is utalni, ezért a nézők egy körmenetre számíthatnak, tulajdonképpen egy „könnyed őszi séta lesz egy gyásznapon”, magyarázza.

Az első stáció a művelődési ház előtti tér lesz, a Patkó felső ívét megkerülve, a városháza és a barátok temploma előtt elhaladva pedig ismét a művelődési házhoz érkeznek a nézők, ez lesz az utolsó megálló is.

Közben 14 kisebb előadás lesz, egy-egy a 13 vértanúról és egy a szintén október 6-án kivégzett Batthyány Lajosról, Magyarország első miniszterelnökéről. Minden stációnál, a kivégzések sorrendjében egy hangszeres játékkal, egy énekkel, egy párbeszéddel emlékeznek, tisztelegnek. Mindegyikhez olyan előadást társítottak, ami az adott személynek a kedvencei közé tartozott: ha valaki szeretett fuvolázni, ott fuvolajáték lesz, ha valakinek nagyon erős volt a katolikus hite, ott a hit kerül a középpontban, említ pár példát.

A koncepciót

a Művelődési Ház állította össze, a megvalósításhoz többen is csatlakoztak, közreműködik a múzeum, a színház, a néptáncműhely, a filharmónia és egyházi képviselők is.

Az előadást egyébként mindegyik korcsoportnak ajánlják, és arra is felhívják a résztvevők figyelmét, hogy ne hagyják otthon a maszkjaikat, mondta még el a városháza szóvivője.