Könnyebben lebukhatnak a vétkes sofőrök

A kormány elfogadni készül azt a törvényjavaslatot, amelynek célja a közúti közlekedés ellenőrzésének hatékonyabbá tétele az e-SIGUR rendszer bevezetésével. A rendszer automatikusan jelezné a közlekedési szabálysértéseket – tájékoztat az Agerpres.

Az e-SIGUR rendszer figyelmeztető jelzéseket ad ki a közutakon elkövetett esetleges közlekedési szabálysértésekről, illetve a lefoglalás alá eső, körözött vagy a bírósági eljárásokban bizonyítékként felhasználható járművek esetleges jelenlétéről az utakon – olvasható a tervezet indoklásában.

Az e-SIGUR rendszer az országos jelentőségű utak forgalmi felügyeleti központjaitól gyűjt majd adatokat. Ha a jóváhagyott térfigyelő kamerák olyan közlekedési szabálysértéseket észlelnek, mint a gyorshajtás, a piros lámpán való áthaladás, a jármű felfüggesztett forgalmi engedéllyel való vezetése stb., a rendszer riasztást ad ki.

A törvénytervezet szabályozza továbbá a szabálysértési feljelentés elkészítését és a szabálysértés szankcionálását, amelyet az e-SIGUR segítségével, elektronikus formában, minősített elektronikus aláírással állapítanak meg.

A tervezet szerint az észlelőrendszereket a forgalomban jelezni fogják, ez az intézkedés a közlekedési szabálysértések visszaszorítását szolgálja.