Koncert koncert hátán lesz a hétvégén a Patkóban

Tizenkét – heavy metal, pop, alternatív rock és magukat „más” műfajban meghatározó – együttes méretteti meg magát az augusztus 13-a és 15-e között, péntektől vasárnapig zajló Siculus Fesztiválon, a Patkóban felállított nagyszínpadon.

Újdonság

az előző évekhez képest, hogy idén közönségdíj is lesz, a versenyprodukciók után két óráig szavazhat online a közönség az aznapi fellépőkre, majd vasárnap kihirdetik a győztest, aki egy 500 eurós hangszervásárlási utalványt kap. Lehetséges, hogy két együttest is díjaznak majd, mondta el Bartalis Izabella szervező, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont menedzsere.

Idén ugyanakkor nem hangszervásárlásra, hanem stúdiófelvételre költhetők a fő Siculus-díjak, a nyertes együttes ezer, míg a másik négy együttes ötszáz euró értékben nyerhet felvételezési lehetőséget.

– Az eddigi nyertes csapatoknak leginkább az jelentette a nehézséget, hogy minőségi, akár televíziós csatornákon és rádiókban is játszható felvételeket készítsenek. Előfordult, hogy a rádió kérte a nyertes együttes felvételét, de nem tudtak olyan minőségű felvételt küldeni, amit be lehetett volna játszani – magyarázta Bartalis Izabella a döntés okát.

Az esemény idén is a Patkóban lesz, ahova a tematikus sátrak közé a szervezésben segítő UIET önkéntes lányainak ötlete szerint egy ázsiai, interkulturális tematikájú sátor is kerül, melyben udvarhelyszéki iskolás, és már végzett művészek festményeit állítják ki, az UIET–sátorhoz pedig a fiatalokat várják.

Emellett a családosokra is gondoltak, így a gyerek sátorban a meghallgatások alatt minden nap arcfestéssel és a Legendárium társasjátékaival várják a gyerekeket.

Az idei Siculus Fesztivál költségvetése százötvenezer lejre tehető, melynek nagy része a megyei tanács támogatása, a városháza a tér és a színpadtechnika biztosításában támogatja a fesztivált, továbbá hozzájárul a költségekhez a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatása is, akik az anyagi keretek mellett a fesztivál nagydíjasának egy promóciós csomagot és fellépést ajánlottak fel a Petőfi-színpadon valamelyik magyarországi nagyfesztiválon, az útiköltség és ellátás teljes fedezésével.

A Siculus fesztivál programja

pénteken, augusztus 13-án délután négy órától kezdődik a Márton Áron téren, a fesztivál rövid megnyitóját követően 16 óra 30 perctől máris négy együttest hallgat meg a szakmai zsűri, akik korábban már bíráltak a tehetségkutató előválogatóján is.

Ahogy az lenni szokott, a fesztivál első napján az előző év nyertes együttese koncertezik: este 21 órától a tavalyi nyertes A Csajod zenekar lép fel, őket követi 22 órától a 4S Street együttes koncertje.

Szombaton délután 14 órától zenei workshopot tartanak a benevező együttesek számára, majd délután 16 órától újabb négy, a versenyben résztvevő együttes meghallgatása következik. Este 20 órától aztán a rock zenéé lesz a főszerep: 21 óráig a Terra Siculorum koncertezik, őket követi a Metropol Group együttes és végül 22 órától a Transylvanium koncertje zárja a fesztivál második napját.

Utolsó nap, vasárnap 15-én már délután 14 órától elkezdődik a négy benevező együttes meghallgatása, ezt követi 17 órától a zsűrizés, és majd 19 órától a díjátadó gála, amikor a fesztivál nyertesének koncertjét is hallhatja a közönség. Az idei Siculus Fesztivált Szabó Balázs Bandájának koncertje zárja este 21 órától.

A fesztivál a korábbi évekhez hasonlóan idén is ingyenes, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak a Márton Áron térre, ahol a szabályoknak megfelelően regisztrációs kapuk lesznek felállítva, oltásigazolás vagy negatív teszteredmény nem feltétele a belépésnek, de nagyobb tömeg esetén a maszkviselet kötelező lesz.