Költségvetés: a számokat és a pártokat is összeadták (frissítve)

Akárcsak a házasságban, mindkét félnek engednie kell. Félévet kellett várni a kompromisszumra.
Fotók: Szabó Apor.

Egyöntetűen, de jelentős módosításokkal fogadta el az önkormányzati testület a költségvetés kiigazítását, amelyért külön rendkívüli tanácsülést kellett összehívnia a polgármesternek hétfőn, július 13-án, mert egy hete (kedden) még nem voltak meg a szakbizottsági vélemények.

Hétfőn reggel 9 órakor, amikor kezdődnie kellett volna a tanácsülésnek, még mindig nem voltak meg, és másfél órát kellett várnunk arra, hogy a frakcióvezetők – az esketőterembe félrevonulva – kimondják a boldogító igent a szakbizottságokban. Arra, hogy nincs pénz mindenre, amit februárban elképzeltek, és az is egyébre kell. De így sem engedtek minden pontból.

A tanácsülés elején Gálfi Árpád polgármester megismételte a múlt keddi felvezetőjét, elmagyarázta, hogy több költségtétel nem volt kellőképpen előkészítve vagy megindokolva a tanács részéről, és a költségvetés februári változatában nem maradt kellő pénz a fizetésekre, tagsági díjakra, a városháza működési költségeire, ezért van szükség a kiigazításra.

Váratlan érvágást az országos kulturális alap eltörlése okozott: 2-3 millió lejes kiesést, ami a helyi kulturális intézményeknek járt volna. Ennek fedezésére kellett onnan átcsoportosítani, ahol eleve akadályok merülnek fel a megvalósításban – magyarázta a polgármester, aki szerint a megszűnő munkahelyek miatt érezhetően csökkennek az adóbefizetések, így a kiadásokkal is kell takarékoskodnia a városnak.

A módosult költségvetést a végső szavazás előtt Szilágyi István gazdasági igazgató mutatta be.

A bevételi oldalon

214 ezer lej érkezett az intézményes karantén költségeire a közegészségügyi igazgatóságtól (DSP), a civil pályázati kiírásból megmaradt 206 ezer lej, személyzeti költségeknél 536 ezer lej.

Bizonyos beruházásokról kénytelenek egyelőre lemondani, ezek összegeit is felszabadították: 150 ezer lejt a Fások utcai kereszteződés, 26 ezer lejt a telekkönyvi hivatal, 100 ezer lejt a stadion felújításától vontak el, 150 ezret pedig a villanyhálózat fejlesztésétől. Az uszodának szánt Frecska-kertre eredetileg 699 ezer lejt szántak, a közben másnak eladott Petrom-telekre pedig 1,2 millió lejt, ezeket is felszabadították.

A Frecska-kerti vásárlást azért nullázták a költségvetésben, mert az erre javaslatot tevő önkormányzati képviselőtől nem érkezett indoklás, illetve egy területet két éve már meg is vett a város a gabonapiac mögött – tájékoztatott még a tanácsülés előtt a városháza.

Frissítés: Benedek Árpád Csaba helyi tanácsos jelezte az RMDSZ részéről, hogy számukra nem az előbbi indok volt mérvadó a döntésben, hanem az, hogy a Kézilabda Akadémia beruházást tervez ugyanazon a telken. A hivatal részéről a gazdasági igazgató megerősítette, hogy volt szó erről a tanácsülést megelőző szakbizottsági ülésen.

A Petrom-telekkel kapcsolatban a polgármester tisztázta, hogy a város mégsem tett le arról a szándékáról, hogy megvásárolja a piac melletti telket, parkoló kialakítása és a piac bővítése céljából, de nem adhatott ki nagyobb összeget, mint amennyit az ingatlanszakértő becsült. Kénytelenek más úton próbálkozni: közhasznú kisajátítási eljárással megszerezni az ingatlant, ehhez állítanák össze a dokumentációt.

A vár körüli telekvásárlásra szánt 300 ezer lejt hiába kérte vissza a hivatal azzal érvelve, hogy a vár körül nincs „tiszta tulajdonviszonyokkal” rendelkező eladó ingatlan, a tanács kitartott mellette.

A kiadási oldalon

a felszabadult összegekből kiegészítették az önkormányzat által is fenntartott közintézmények költségvetését, illetve két (egyházi) oktatási intézmény lakbérét (mintegy 400 ezer lejt) és az inkubátorház működését (további 200 ezer lejt) is fedezik belőle. Figyelmetlenség miatt a végső számolásnál többlet jelent meg, amit a jégpályára csoportosítottak át a szakbizottságban, de még a tanácsülés folyamán visszasorolták a könyvtárnak, amely viszont így kevesebbet kapott, mint amennyit szántak neki: 180 ezer helyett 117 ezret.

Mindeközben a Művelődési Ház és a Tomcsa Sándor Színház 200-200 ezer lejt, a Haáz Rezső Múzeum 150 ezer lejt, a Néptáncműhely 44 ezret kapott. A tanintézmények közül a Kós Károly 30 ezer lejjel, az Eötvös József (Mező) 25 ezer lejjel, a Bányai János 50 ezer lejjel, a Móra Ferenc 15 ezer lejjel, a Zsibongó és az Eszterlánc napközi is 15-15 ezer lejjel lett gazdagabb.

A jégpályára szánt 600 ezer lejt megkétszerezte volna a hivatal, cserébe a tanácsnak le kellett volna mondania a Kőkereszt–Szentimre–Iskola zónára, a Mihai Eminescu és a Dózsa György utcákra, illetve a Sósfürdő–Budvár–Borsai rét zónára szánt 200-200 ezer lejes keretről. Erre viszont nem voltak hajlandóak most sem, pedig a hivatal fejlesztési igazgatója (Szabó Sámuel) már februárban megmondta, hogy milliós nagyságrendű beruházásokról van szó, amelyekre kevés esély van idén.

További pénzösszegeket tudtak viszont utalni a városi strandra (120 ezer), köztisztaságra (100 ezer), távhőtámogatásra (250 ezer), a soron következő uniós pályázatokhoz szükséges tanulmányokra: a Smart City-re visszaadták a februárban elvett 50 ezer lejt, ugyanennyit integrált városfejlesztésre, gazdasági stratégiára 80 ezret, az Ugron utca felújítására további 500 ezer lejt. Az ugyancsak februárban megnyirbált rendezvényekre visszaadtak 350 ezret, a vár körüli topográfiai tanulmányra plusz 120 ezret (összesen 135 ezer), a csereháti közművesítésre is annyit.

A költségvetéskiigazítás végül 15 szavazattal ment át, a szavazáskor hiányzott Péter Balázs és Benedek Árpád Csaba, a tanácsülésen nem voltak jelen Bíró Edith és Orbán Balázs.