Költségvetés: ha megszavazzák, 2019-ben Romániában lesz a Kánaán

Pénteken szavaznák meg a február 8-án elfogadott költségvetés-tervezetet a román parlamentben. Az RMDSZ kegyeiért a kormány és az ellenzék is vetekszik. Az Eugen Teodorovici pénzügyminiszter által bemutatott adatok valóságos Kánaánt ígérnek Romániában: 3100 lejes nettó átlagbér, 5,5%-os gazdasági növekedés, alig 2,5%-os deficittel.

Nagyon jó eredménnyel zárultak az RMDSZ-szel folytatott, költségvetéssel kapcsolatos tárgyalások, 99%-ban sikerült kiegyezni a magyar képviselőkkel – nyilatkozta Darius Vâlcov miniszterelnöki szóvivő az Antena 3 csatornának adott interjúban vasárnap este.

Alig egy nappal később a Pro Románia párt felhívást intézett az RMDSZ-hez, hogy határolódjon el a kormánykoalíciótól, és ne szavazza meg a parlamentben a 2019-es állami költségvetés tervezetét, amelyet hazugnak tart. Daniel Constantin alelnök tolmácsolása szerint „a beígért pénzek nem léteznek, a beígért befektetéseket sosem fogják megvalósítani”.

A Dăncilă vezette kormány 1 022 milliárd lejes bruttó hazai termékre (GDP), 5,5 százalékos gazdasági növekedésre számít, miközben a Nemzetközi Valutaalap csak 4 százalékot vizionál, míg az Európai Bizottság 3,8, a Világbank pedig csupán 3,5 százalékot tart reálisnak Románia esetében.

Az önkormányzatok nyomására a kabinet egyik napról a másikra úgy növelte a kiadásokat 1,3 milliárd lejjel, hogy a 2,55 százalékos hiánycélon nem változtatott. Cserébe a bevételeknél is növelték a számokat, az állami költségvetés becsült bevételei így 342,7 milliárd lejre rúgnak, ami 53,1 százalékkal több, mint három évvel ezelőtt. Ehhez az adóhatóság (ANAF) a GDP 30%-át be kellene, hogy hajtsa 2019-ben.

uh.ro/hírösszefoglaló