Költöztessük Udvarhelyre Borbolyt?

Ha udvarhelyszéki megyei tanácselnököt akarunk. Bíró inkább alelnök lenne. Most aláírhatsz a barátodnak meg az SZNT-nek.
fotó: Szász Zsuzsi

Most belülről változtathatod meg az RMDSZ-t, ha nem csak szidni szeretnéd, hanem tényleg jobb magyar érdekképviseletre vágysz. Ülésezett kedden az Udvarhelyszéki RMDSZ elnöksége, két döntést hoztak – jelentette be Bíró Barna Botond, a szervezet elnöke.

Tanácsos akarsz lenni?

Az elnökségi ülésen a jelöltállításról is döntöttek. Február 17-ig várják azoknak a jelentkezését a helyi szervezeteknél, akik szeretnének tanácsosok vagy polgármesterek lenni.

Akik megyei tanácsosjelöltnek jelentkeznének, azoknak az udvarhelyszéki RMDSZ-nél kell megjelenniük.

A barátkozóst a hasznossal

Az egyik döntésük az, hogy az országos szervezettel összhangban támogatják Udvarhelyszéken is a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését. Kelemen Hunor ígérete szerint – a szükséges 1 millióból – 200 ezer romániai magyar aláírás összegyűjtését vállalja az RMDSZ. Az Összefogás a Nemzeti Régiókért (teljes nevén Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért) európai polgári kezdeményezés és a Minority Safe Pack erősítik egymást, magyarázta a területi RMDSZ elnöke: míg utóbbi a nemzeti kisebbségek jogainak védelméért jött létre, az Összefogás a Nemzeti Régiókért azt szorgalmazza, hogy az Európai Unió anyagi szempontból is kiemelt figyelemben részesítse a Székelyföldhöz hasonló régiókat.

Bátran írják alá az SZNT kezdeményezését. Bukarestből az adónk fele jön csak vissza – emelte ki az „anyagi figyelmességek” szükségességét Bíró Barna Botond. Hozzátette, időközben a Minority Safe Pack-et regisztrálták az Európai Bizottság online rendszerében, a napokban várható a tárgyalása. (szerdán meg is történt – a szerk.)

Azt a kérdést elfelejtettük feltenni, hogy miért csak most kapcsolódnak be az aláírásgyűjtésbe, amikor egyébként nekik is kellenek az aláírások a választásokra, és nem gondolják-e, hogy amennyiben hamarabb nekifogtak volna, nagyobb lett volna a kezdeményezés társadalmi beágyazottsága, s így annak is az esélye, hogy sikerüljön összehozni?

Az SZNT honlapja szerint május 7-éig kell összegyűlnie az 1 millió aláírásnak, jelenleg közel 60 ezernél tartanak, ami kész csoda, ha azt nézzük, hogy saját honlapjukon az aláírásgyűjtésről szóló szövegekben sincs egy árva link magára az aláírásgyűjtésre.

A helyi jelöltséghez az SZKT szabályzata alapján szükséges a település magyar szavazóinak támogatása, önkormányzati képviselők esetében 1, polgármesterjelölteknél 3 százaléknyi aláírást kell összegyűjteni. Egy szavazópolgár több jelöltet is támogathat. Az iratcsomónak tartalmaznia kell a jelölt önéletrajzát, személyi igazolvány- és RMDSZ-tagkönyv másolatát, egyoldalas tervet arról, hogyan képzeli el települése jövőjét az elkövetkező négy évben. A jelentkezőknek aláírásukkal kell vállalniuk, hogy amennyiben nem lehetnek RMDSZ-jelöltek, nem indulnak más párt színeiben, vagy függetlenként a 2020-as helyhatósági választásokon.

A megyei tanácsosjelöltek kiválasztása picivel bonyolultabb, nekik a területi lakosság 1 százalékának kell a támogató aláírása. Jó lenne, ha a kistérségek települései, helyi szervezetei meg tudnának egyezni arról, hogy kit javasolnak a térség képviselőjének a megyei tanácsosi listára, tudtuk meg Bíró Barna Botondtól. Amennyiben ez nem sikerül, a megyei választmány dönti el titkos szavazással a rangsorolást. Ha a területi rangsor megvan, a Hargita Megyei Egyeztető Tanács elfogadja a területi szervezetek javaslatait, majd egy algoritmus alapján megállapítja a végső pártlistán a sorrendet.

Udvarhelyen nem lesz előválasztás

A helyi szervezetek hétfőig jelezhették, hogy az SZKT által megszabott 3 módszer közül – közvetlen előválasztás, elektoros, vagy a helyi és a területi szervezet közös döntése – melyiket választják. Máréfalván és Nagygalambfalván urnás előválasztást tartanak.

Farkaslakán és Siménfalván elektoros küldöttgyűléssel választják ki a jelölteket. A többi udvarhelyszéki településen, így Székelyudvarhelyen is a helyi választmány a területi elnökséggel közösen fogja a jelöltállítási procedúrát levezetni.

Amennyiben valakinek nem fogadják el a jelöltségét, és nem tud beletörődni, 24 órája van fellebbezni a területi RMDSZ-nél, amely szintén 24 órán belül felülvizsgálja a dolgot.

Mikor lesznek nevek?

Az urnás előválasztás március 5-15. között zajlik le, ahol elektoros vagy más jelöltállítást javasoltak, ott március 10-ig legkésőbb le kell, hogy járjanak a jelöltállítási folyamatok. „Ha lesz olyan eset, ahol az elmúlt választáson más párt színeiben indult valaki, és ezen a választáson az RMDSZ színeiben kíván, a Szövetségi Állandó Tanács jóváhagyását kell kérni” – mondta Bíró.

Költöztessük Udvarhelyre Borbolyt?

Ha valaki meg szeretné pályázni a megyei tanácselnöki funkciót, és eleget tesz a feltételeknek, az megpályázhatja.

–  Nem gondolom, hogy erről kellene döntenünk. Ez magától értetődő, mert sosem mondtunk le arról az igényünkről, hogy Udvarhelyszék, Hargita megye legnagyobb térségét jelentve, a megyei tanácselnöki tisztségre javaslatot tegyen – válaszolta Bíró arra az újságírói kérdésre, hogy Gyergyó mintájára Udvarhelyszék ragaszkodik-e ahhoz, hogy megyei tanácselnököt állítson.

„Mi tárgyalóképesek vagyunk, ha valaki megkeres, tárgyalhatunk azokról a beruházásokról, fejlesztésekről, amelyek az udvarhelyszéki embereket érintik. Az a célunk, hogy Udvarhelyszéket hangsúlyosabbá tegyük akár a megyei önkormányzattól jövő támogatások szempontjából. Megvan bennünk az a kellő érett gondolkodás, hogy a személyes ambíciók fölé tudjuk helyezni a térség érdekeit”. Ilyen céllal eddig Borboly Csaba kereste meg, árulta el.

Lehet, hogy azt akarta ezzel mondani, hogy az Udvarhelyszéki RMDSZ nem megy szembe az általa népszerűnek tartott Borbollyal, hogy a megyei listáját az RMDSZ-nek ne gyengítse, de tudatában van annak, hogy Udvarhelyszék a legnagyobb, és ezért a legnagyobb súllyal kell szerepelnie az anyagi javak szétosztásánál is.

Jelenleg még nem tudjuk, hogy a megyei tanácselnök személyét közvetett, vagy közvetlen módon választják meg – kerülte ki az arra vonatkozó kérdést, hogy szeretne-e ő maga megyei tanácselnök lenni. Legutóbbi sajtótájékoztatóján egyébként bejelentette, hogy folytatni szeretné megyei alelnökként a tevékenységét, Borboly Csaba pedig nemrég jelezte, hogy elnök lenne.