Kolozsvárra költözik Erdély

fotó: a rendezvény Facebook-oldala

Megrendezik a 13. Kolozsvári Magyar Napokat augusztus 14. és 21. között Kolozsváron.

A fesztivál – melyet idén már járványügyi korlátozások nélkül szervez meg a Kincses Kolozsvár Egyesület – több helyszínen fog zajlani, többek között a Főtéren, a Bánffy-palotában, a Házsongárdi temetőben, a Kolozsvári Magyar Operában.

A koncertkedvelőknek

bő választékuk van, mondjuk elszállhatnak, mint egy kismadár a Főtéren a 17-ei, 21 órától startoló Republic koncerten, de ugyanitt kereshetik a jelt 20-án 19 órától a Pokolgép fellépésén, esetleg figyelhetik, ahogy a Csík zenekar és Presser Gábor a színpadra varázsolja az LGT zenekart csütörtökön 21 órától, szemlélhetik, ahogy fordul a világ a Bagossy Brothers Company színre lépését követően 20-án 21 órától.

Akik csipázzák, ha a hangok versenyeznek,

elmehetnek 15-én 18 órakor a lutheránus templomba Cosmina Barna orgonakoncertjére, netán meghallgathatják, milyen a 16-án és 17-én, 12 órától a Farkas utcai református templomban tartott Déli orgonamuzsika.

A Magyar Egyházzenei Fórum

keretein belül el lehet menni a Szent Efrém Férfikar fellépésére 14-én 11 órától a kétágú református templomba, netalántán a közös éneklésre a kolozsmonostori apátsági templomba 15-én 19 óra 30 perctől.

A könyvmolyok

megnézhetik, ahogy Alföldi László bemutatja Kolozsvártól Bukarestig című könyvét 17-én 16 órától Magyarország kolozsvári főkonzulátusán, illetve hallgathatják, ahogy Ádám Szilamér Estére megöregszel című kötetéről Borsodi L. Lászlót faggatja 19-én 19 órától a Bulgakov Irodalmi Kávéházban.

A teátrumimádók

mehetnek Vecsei H. Miklós Ifjú barbárok darabjára 17-én 20 órától, majd Rómeó és Júliára 18-án 19 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színházba. Mindkettőt ifj. Vidnyánszky Attila rendezte.

Aki tárlatra akar menni,

az megtekintheti az Egy hullámhosszon című képzőművészeti kiállítást, melyet 15-én 17 órától nyitnak meg az Ars Sacra Claudiopolitana Egyházművészeti Galériában, esetleg csinálhat egy képet a fejében 16-án 16 órától az Apáczai Csere János Elméleti Líceumban a művészetterápiás kiállításmegnyitón.

Sportkedvelőknek

tervezték az Ebihalak Úszóegyesület edzését, amely augusztus 18-án, 10 órakor, a Iuliu Hațieganu sportparkban kezdődik, és utána Gyurta Dániellel is lehet találkozni. A 8. Dribli Közéleti Focibajnokságon 19-én 17 órától lehet részt venni a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájában.

Sétálni is lehet menni,

mondjuk a Szent Mihály-templom tornyába 15. és 20. között 10 órától, majd 21-én 12 órától vagy a Farkas utcába Lukács József történésszel 17-én 10 órától.

Néptáncosok

is jelen lesznek 12. és 21. között minden nap a 12-től kezdődő Nemzetközi Tánckavalkád Kolozsvár Főterén programokon.

A mozgóképek kedvelői

a 13. Kolozsvári Magyar Filmnapokon megtekinthetik 16-án 17 órától Maksay Ágnes Lángolj és világíts. Múlt és jelen a magyar ciszterci alapítású dallasi gimnáziumban dokumentumfilmjét, esetleg a BBTE Színház és Film karának legfrissebb filmjeiből készült válogatást 17-én 17 órától a Tranzit Házban.

Aki okulna,

annak 17-én 10 órától az Erdélyi Múzeum Egyesületnél a helye, az energiatermelésről és környezetszennyezésről szóló kerekasztal-beszélgetésen vagy egy előadáson, például a Hogyan fektesd be a pénzed válság idején? címűn az Ifjúsági Udvarban 18 óra 30 perctől.

A borokat komázóknak

bemutatkozik a Darabont család pincészete 15-én 18 órától az Apáczai Csere János Elméleti Líceumban, akárcsak ugyanitt, ugyanebben az időpontban 17-én az Orsolya Pince.

A gyermekek és a gyermekes felnőttek is megtalálják helyüket

a Puck Bábszínházban a 18-án, 10 órától kezdődő Én vagyok Pinokkió című előadáson, esetleg a Plüm-plüm kalandjain 19-én 10 órától, de filmezni is mehetnek, például a Vili, a verébre 17-én 11 órától vagy a Macskafogóra 19-én 11 órától a Sapientie EMTE Kolozsvári Karába.

Aki pedig állandóan a fesztiválon akar lenni,

az részt vehet az állandó programokon, például megméretheti vércukorszintjét és vérnyomását szerdától vasárnapig az Apáczai Csere János Elméleti Líceum udvarán vagy ellátogathat a Színház utcába az ugyancsak szerdától vasárnapig tartó könyvvásárba.

Több információért látogasd meg a fesztivál weboldalát, ahol kategória és helyszín szerint válogatsz a programok között, esetleg lesd meg, miket posztolnak Facebook-oldalukra.