Klaus Johannis: még bármi megtörténhet

Kedden este Klaus Johannis államfő újságírók előtt számolt be arról, hogy a hatóságok, az orvosok a lakossággal közösen számottevő eredményt értek el a koronavírus terjedésének megfékezésében. Mint mondta, Románia lakossága érett módon viselkedett az elmúlt másfél hónapban. Arra is figyelmeztetett azonban, hogy a fertőzéses esetek még nem érték el a csúcsot az országban, ezért továbbra is nagyon elővigyázatosan kell kezelni a helyzetet. Infografikonon mutatta be különböző országok egymillió emberre eső betegeinek számát: a romániai hatszázat jó eredménynek könyvelte el.

Felhívta a lakosság figyelmét arra is, hogy május 15-e után enyhítenek a jelenlegi korlátozásokon, de

a normális életbe nem térhetünk vissza.

„Tudom, hogy nehéz volt betartani a rendeleteket a lakosságnak az elmúlt időszakban, de ugyanilyen nehéz volt az egészségügyben is dolgozni, és még mindig ilyen nehéz. Felhívom a figyelmet, hogy május 15-e után sem lesz könnyű. Továbbra sem gyűlhetünk három főnél nagyobb csoportokba, nem mehetünk vendéglőkbe, fesztiválokra, bevásárlóközpontokba. Nyilvános, zárt helyeken maszkot kell majd viselnünk, nem rendezhetünk tömegrendezvényeket. A sportesemények, ha ismét elindulnak, nagy valószínűséggel zártkörű rendezvények lesznek. Ha minden jól megy, akkor június elejétől ismét enyhülhetnek a korlátozások, ellenkező esetben pedig újabb szigorítások is jöhetnek” – jelentette ki.

Beszámolt arról is, hogy a járvány kezdetén semmi eszköze nem volt az országnak arra, hogy a járvány ellen küzdjön. Ezeket rekordidő alatt kellett beszerezni. Sokat segített és segítenek az európai források, amelyeket az egészségügyre tudnak fordítani. Ugyanakkor elítélte azokat a politikusokat, akik az elmúlt másfél hónapban azon dolgoztak, hogy kihasználják a helyzetet saját politikai karrierjük érdekében.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mikor lehetnek helyhatósági, illetve parlamenti választások, elmondta, nem tudhatja még, hogy ezekre idén sor kerül-e. Reméli, hogy megtarthatják ezeket, mivel az azt jelentené, hogy túl van az ország a veszélyen. 

Mint ismert, az óvodások és az iskolások

nem mennek vissza ebben az évben már az óvodákba, iskolákba, ami felügyeleti gondot okozhat több háztartásban. Johannis bízik abban, hogy ezekben az esetekben a szülők meg tudják találni a megoldást arra, hogy gyermekeik ne maradjanak felügyelet nélkül. Ez kevesebb gondot okozhat, mint az, hogy a gyerek betegen térjen haza a tanintézményből.

A szociálisan nehezebb helyzetben lévő gyermekeken a tanügyminisztérium fog segíteni abban, hogy részt vehessenek az online oktatásban. Az államelnök arról is beszélt, hogy felkészülnek arra is, hogy szeptemberben is gördülékeny legyen a távoktatás.

Egy másik kérdésben arra adott választ, hogy mi lesz a szeptemberi 40 százalékos nyugdíjemeléssel. Úgy gondolja, nem a nyugdíjasokon kellene most pénzt spórolni. Legkésőbb az év közepéig tisztán kell látnia a kormánynak, hogy  milyen mértékben tudják tartani a megszavazott nyugdíjemelést.

A rendőrség, rendfenntartó erők munkájáról is kérdezték, amire az volt a válasza, hogy nagyon-nagyon jól végezték eddig a dolgukat. Volt egy kevés hatósági túlkapás, de az érintett személyeket már felelősségre is vonták

– Azokban az országokban, ahol feloldották a korlátozásokat,

ott növelték a tesztelési számokat, itt mi lesz?

– volt egy másik kérdés.

– Nőttek már most is a tesztelési számok. Tesztjeink is voltak, de nem voltak szakemberek, akik ezeket elvégezzék. Természetesen most is szükség van ezek növelésére. Nem vagyunk a legjobbak ebben, de nem is vagyunk utolsók. Sokan kérik a tömeges tesztelést, de a WHO szerint sem érdemes ezt csinálni. Csak a gyanús eseteket kell tesztelni. De dolgozunk azon, hogy növeljük a tesztelési számokat – válaszolta az elnök.

Az eddigi tesztelések arra voltak elegendők, hogy a vírus terjedésének akadályozásában segítsenek, azonban reméli, hogy a következő sajtótájékoztatón az egymillió emberre eső tesztek száma nagyobb lesz. Ez a szám most 7800/egymillió személy.

Az olyan kérdések mellett, amire Johannis nem tudott pontos választ adni –  gyermekpénz duplázásának kérdése, illetve a fent említett nyugdíjak emelése –, akadtak olyanok is, amire a következő hétre ígért válaszokat. Így, hogy hogyan oldják meg a tömegközlekedést biztonságosan, vagy mikor nyithatnak ki a fodrászatok, fogászatok, különböző kisebb vállalkozások, egy hét múlva fog kiderülni.