Kiürítik a kórházat, más városba küldik a betegeket

Kiürítik az udvarhelyi kórházat, elküldik a betegeket más városokba, vagy haza – hívott fel ijedten kedden délelőtt egy beteg hozzátartozója.

Egész délelőtt össze-vissza telefonálunk, de senkit nem tudunk elérni, aki erről nyilatkozhatna. Dél fele a kórháznál érdeklődöm, a betegektől próbálom kipuhatolni, igaz-e a hír, és mi változott az ellátásban, amióta koronavírus-háttérkórház lett a székelyudvarhelyi.

A poliklinika előtt egy tüdőt lebegtet a szél.

A bácsi, aki a röntgenfelvétellel elmegy mellettem, leroskad a buszmegállóban. Elmondja a néninek, hogy mi történt odabent vele, majd idegesen telefonál.

Nem merek odamenni hozzá, hogy zavarjam a bajában. Orvosokat, egészségügyi dolgozókat nem akarok megszólítani, titoktartási szerződést írattak alá velük, nem akarom bajba keverni őket, nem nyilatkozhatnak.

A kapu előtt más hozzátartozók is álldogálnak, nem mehetnek be még a sürgősségi osztályig sem. Várják, mi lesz a betegükkel: hazaengedik vagy befektetik.

Egy lengyelfalvi néni a férjét hozta be, mert begyulladt a lába. Elmondja, hogy a bácsi cukorbeteg, magas vérnyomásos, le van gyengülve a szervezete. Ott tart a történetben, hogy 17 gyógyszert kell szednie, de már nem is akarja bevenni, amikor telefonon közlik vele a döntést: Csíkszeredába viszik a férjét. Elsírja magát. Ő sem fiatal már, nem néz ki túl jól szituáltnak. Mással hívatta fel a kórházat is, hogy fog eljutni Csíkba?

Egy másik család hasonló helyzeten ment át: a bácsi, akit behoztak kocsival, daganatos beteg volt. Átesett az onkológiai kezelésen, már jobban lett, a véreredményei is javultak, de ma gyomorvérzése volt, fulladozott.Több mint egy órát vártak a felesége meg a fia az esőben, szélben, míg egyeztetni tudtak, hogy hívják fel őket a kórházból, ha lehet már tudni az eredményeket, addig hadd ülhessenek be a kocsiba, mert fáznak. Két hete is itt jártak, akkor felülvizsgálatra voltak programálva, még bemehettek a poliklinikára.

Egy anyuka átveszi

a kórházudvaron a kisbabáját, akit két hétig kezeltek bent. – El kellett döntenünk a férjemmel, befekszünk vele, vagy a két nagyobbal töltünk időt. Az utóbbit választották. A kicsi fogyatékos, sokkal több törődést igényel, rendszeres látogatója a kórháznak, folyamatosan tüdőgyulladásos. Ilyenkor pótolni tudjuk a nagyokkal a törődést. Amikor behozták, akkor még bemehetett az apuka a gyerekosztályig a másfél éves Sándorral, most a kapuba hozta a nővér.

Egy daganatos beteg az onkológiáról érkezik. CT-vizsgálatot végeztek. Annyi változott az ellátásban, azt mondja, hogy amikor mész be, adják a maszkot, kötelező viselni, és egyirányúsították az átjárást, máshol jössz ki, mint ahol bementél.

Egy másik férfi két nagy zacskóval indul haza. Asztmával volt bent. Jó kedélyű, pozitív a hozzáállása. Azt mondja, nem lehet elhagyni a kórház épületét, ha be vagy fektetve. Az ajtó be van zárva. Nem lehet sétafikálni egyik osztályról a másikra, látogatók sincsenek, és ez nagyon helyes szerinte. Nekünk nem nehéz betartani, mi erre voltunk nevelve – mondja nevetve.

Egyikük sem tudja, hogy kiürítenék a kórházat. Csak azt, hogy nem nagyon lehet bemenni. Egyikük sem mondja, de a történeteket hallva összeszorul a gyomrom: ők mind veszélyeztetett betegek.

Ilyenkor első reakciónk az, hogy keressük a hibást a helyzetért, de nincs értelme. A székelyudvarhelyi városi kórház két héttel ezelőtt egy kormánydöntés következtében COVID-19 háttérkórház lett. Egyelőre kevés a koronavírusos beteg, a szigorú szabályok elvileg azt szolgálnák, hogy ez így is maradjon.

Azt kell megtudnunk, hogy mit jelent ez az intézkedés napjainkban a betegekre nézve, és hogy lehet ezzel az állapottal együtt élni.

Egy hosszas értekezlet után,

délután Dr. Lőrinczi Csaba, a székelyudvarhelyi városi kórház orvos-igazgatója nyilatkozott arra a kérdésünkre, hogy:

Mire kell számítania azoknak a betegeknek, akik nem COVID-19-fertőzöttek?

A székelyudvarhelyi kórház COVID-19-háttérkórház. Ez azt jelenti, hogy elsősorban az ezzel a vírussal fertőzött, de más szakellátást is igénylő betegeket kell kezelnie a teljes megye területéről, és ha úgy alakul a helyzet, akár más megyéből is.

Ha például a csíkszeredai kórházban olyan beteg van, aki koronavírussal fertőzött, és más, szakellátást igénylő társbetegsége is van, akkor az udvarhelyi kórházba szállítják át. Ha csak fertőzött, és nincs más problémája, akkor a csíkszeredai fertőzőosztály látja el – mindaddig, amíg tudja.

Mivel nekünk biztosítanunk kell a koronavírusos eseteknek a szabad helyeket, igyekszünk az osztályainkra befektetett betegek számát a minimálisra csökkenteni. Másképp nem tudjuk elszigetelni őket egy esetleges fertőzöttől, aki ide kerül.

Mivel hétvégén az egyik koronavírussal fertőzött betegnek rosszabbodott az állapota, kénytelenek voltunk áthozni a fertőző osztályról az intenzív terápiás osztályra, ezért abba a helyzetbe kerültünk, hogy az épületbe azokat engedhettük csak be – az országos szabályoknak megfelelően –, akik életveszélyben vannak, halaszthatatlan kezelést igényelnek, vagy olyan programált kezelésre van szükségük, ami nem halasztható (pl. daganatos betegeket, hematológiai betegek, akiket elkülönített részlegeken kell kezelnünk).

Ezért, akit csak lehetett, a kormány által klinikai háttérkórháznak kinevezett csíkszeredai sürgősségi kórházba kellett vinnünk. Ebben a járványügyi helyzetben a megyei sürgősségi kórház kezeli azokat, akik kórházi ellátást igényelnek, de nem fertőzöttek, vagy legalábbis erre gyanú nincs.

Mely betegségek tekinthetők olyan sürgősségi eseteknek, amelyekkel az udvarhelyi kórházat kell felkeresnünk?

Minden eset egyedi megítélést, döntést igényel. Amennyiben valaki egyértelműen fertőzött, el kell látnunk. De ha például egy olyan kismamát hoznak be, aki a vajúdásnak már a tolófájásos szakaszában van, akkor itt fog szülni, elkülönítve – egy emeletet erre a célra tartunk fenn –, a legnagyobb elővigyázatossággal kezelve. Ha nincs még olyan állapotban, akkor Csíkszeredában fog ez megtörténni.

A hétvégén volt több olyan töréses eset is, hogy Csíkszeredába vittük a beteget, de az a helyzet, hogy egy idő után meg fog a kórház telni, ha az egész megyéből odakerülnek a betegek, és végül csak nekünk kell ellátnunk őket.

Az ember egészsége, az ember élete mindenféle járványt felülír. Nekünk nem azt kell eldöntenünk egy beteg kapcsán először, hogy fertőzött-e, hanem azt, hogy mi a problémája, az állapotának a kezelése halasztható-e, vagy meg kell azonnal oldani. Ne jussunk olyan helyzetbe, mint Vásárhelyen, hogy egy harmincas éveiben levő fiatal gerincsérvvel meghaljon amiatt, hogy várják a COVID-19 tesztet.

Semmiféle járvány nem írhatja felül azt, hogy a betegek élete, egészsége elsőrendű. Semmiképpen ne aggódjanak az emberek attól, hogyha valaki életveszélyes állapotba kerül, akkor megtagadjuk az ellátást tőle, mert mi koronavírus háttérkórház vagyunk – ezt szeretném, ha mindenképp leközölnék a lakosságnak.

Mi a koronavírus idején a kórházi ellátás folyamata?

Mindenkinek, aki nem mentővel jön, át kell haladnia az udvaron felépített sátrakon, ahol előszűrő vizsgálatot végeznek rajta. A mentővel érkezőkön a mentőszolgálat munkatársai végzik el ugyanazt a vizsgálatot.

Onnan érkezik a páciens a sürgősségre, ahol a sürgősségi orvos meg a szakorvos eldöntik, hogy meg tudják-e oldani helyben az ügyet – például vesegörcse van, amire gyógyszert adnak, és hazaengedik –, vagy pedig, ha kórházi ellátást igényel, de biztonságosan szállítható állapotban van (például komplikációmentes vakbélgyulladása van, de nincs kifakadva, és nincs hashártyagyulladás mellette), akkor átviszik Csíkszeredába.

Az életmentő beavatkozást elvégzik helyben, stabilizálják a beteg állapotát, és utána viszik a megyeszékhelyre – esettől függően – a betegeket kezelésre.

Például, ha valakinek megáll a szíve, és később az újraélesztés után nem stabilizálódik az állapota, addig, amíg ez megtörténik, ellátjuk itt, az udvarhelyi kórházban. Általános szabályok vannak, de minden egyes esetben el kell döntenünk, hogy milyen ellátási útvonalat követünk.

Az udvarhelyi kórházban kell szülniük a koronavírusos kismamáknak, emiatt átalakították a szülészetet. A magánrendelők bezártak. A nem fertőzött kismamák esetében a rendszeres vizsgálatokkal mi történik?

Ezeket meg lehet ejteni, csak minden egyes esetben a terhességet követő szülész-nőgyógyászt fel kell hívni, vele kell a vizsgálatról egyeztetni. A laborvizsgálatokat elvégzik a laboratóriumokban, az eredményeket meg lehet telefonon beszélni az orvosokkal.

Van, amit meg lehet beszélni telefonon, én is több ilyen frissen diagnosztizált cukorbetegnek mondtam el az eredményei alapján, hogy mi a teendő, és vannak kritikus helyzetek, amikor behívjuk a betegeket a sürgősségire, ellátjuk, és utána engedjük haza.

Nem lebeg előttünk a rózsaszín felhő: eddig is voltak betegek, akiket elveszítettünk, ezután is előfordulhat, de nem fogunk senkit azért pályaszélre küldeni, mert koronavírusos háttérkórház az udvarhelyi.

Ha valakinek koronavírusos a gyereke, befeküdhet vele a kórházba?

Mivel szinte biztos, hogy a szülő is az, a koronavírusos gyerekkel is be lehet feküdni a kórházba azon szabályok szerint, amelyek a járvány előtt is működtek.

Laikusként megfordul az ember fejében, hogy megtörténhet, hogy ha félnek orvoshoz menni a nem fertőzött betegek, akkor olyan áldozatai is lehetnek az új koronavírusnak, akik nem is kapják el a fertőzést, csak nem részesülnek időben megfelelő kezelésben.

Nem kell félni az orvoshoz fordulástól, hanem megfontoltan kell viselkedni. Ha valaki beteg, valamilyen problémája van, hívja fel a családorvosát.

A családorvos ismeri a legjobban őt is és a kórtörténetét is. Utána, ha a családorvos úgy látja jónak, hogy kórházba kellene jönnie, akkor bátran jöjjön be a sürgősségire, és ha itt, ha Csíkszeredában, de a kórházi ellátás biztosítva lesz. Sőt, akinek olyan szakterületre van szüksége, Marosvásárhelyre vagy más, nagyobb városokba kerül.

RÖVIDEN

Mit jelent a COVID-19 háttérkórház?

Azokat a koronavírusos betegeket kezelik a városi kórházban:

  • akik fertőzöttek, és udvarhelyszékiek. Máshol is kezelnek fertőzötteket, ahol van fertőzőosztály, például Csíkszeredában és Gyergyószentmiklóson.
  • akik Hargita megye területén élnek, más betegségben is szenvednek, és szakellátást igényelnek: például, ha kezelésre szoruló cukorbeteg valaki és koronavírus-fertőzött
  • akik szülés előtt állnak
  • dialízisre szorulnak

A nem koronavírusos betegek esetében

  • az életmentő beavatkozásokat, sürgősségi ellátást elvégzik az udvarhelyi kórházban is
  • a nem koronavírusos kismamák, akiknél nem jelentkeznek a tolófájások, vagy programozott császárral szülnek, Csíkszeredában adnak életet gyermeküknek.
  • a halaszthatatlan kezelést igénylő betegeket klinikai háttérkórháznak kinevezett csíkszeredai sürggősségi kórházba utalják be, vagy speciális esetekben más, nagyobb városok kórházaiba: pl. Marosvásárhely, Kolozsvár