Kitüntetett figyelem: Tőkéssel tiltakozik a Néppárt

Kedden az udvarhelyi magyar közösség bizonyíthatja be, hogy nem kényelmesedett el még annyira, hogy tűrje az úzvölgyi atrocitásokat.
fotó: TEMÉRDEK Roland | A kép a csíkszeredai tüntetésen készült.

Székelyudvarhelyen is tüntetést szervez Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy után az Erdélyi Magyar Néppárt, jelentették be a szervezet udvarhelyi vezetői.

A Ne bántsd a magyart! elnevezésű tiltakozást július 23-án, kedden 6 órától tartják a Márton Áron téren. Vezérszónoka Tőkés László lesz, meghívott szónokai pedig Gálfi Árpád és Csomortányi István, az EMNP országos elnöke.

A beszédek között kulturális műsorral is szolgálnak – ismertette a programot Ölvedi Zsolt, helyi elnök, aki elmondta, a magyarellenes provokációknak nem kell felülni, de tiltakozni ellenük igen.

Lapot kérnek a magyar kártyából

Az erdélyi magyar közösség elkényelmesedett, a közösségi szerepvállalását teljesen az RMDSZ-re ruházza, és ha az rosszul végzi a dolgát, egy vállrándítással elintézi, hogy az ő baja  hívta fel a figyelmet Nagy Pál, a szervezet megyei elnöke. A nacionalista megnyilvánulások főleg választások előtt szoktak előfordulni, és úgy látja, akár le is osztják a meccslabdákat a mindenkori román pártok és az RMDSZ, mondta.

Ennek a Bukarestben folytatott politikai játéknak olyan következményei lehetnek a közösségre nézve, mint az úzvölgyi események, a nemrégiben a magyarellenes szlogenekkel teleírt udvarhelyi kazánház, vagy a lefestett etédi helységnévtábla esete.

Ezek a történések a ‘90-es évek marosvásárhelyi hangulatába röpítenek vissza, ami miatt könnyen megtörténhet, hogy elkedvetlenedik a magyarság, és felerősödik a kivándorlási hullám – hívta fel a figyelmet Nagy. Kár, hogy a kilencvenes években elpuffogtattuk a magyar összefogás szlogent, mert most lenne rá a legnagyobb szükség, de a tüntetések szervezésekor azt látjuk, hogy nincs meg rá az őszinte szándék – jelentette ki.