Kitiltják a Szent Anna-tóról azokat, akik medvét etetnek

Kitiltják a Szent Anna-tó és a Mohos tőzegláp környékéről azokat, akiket rajtakapnak, hogy etetik a medvéket – figyelmeztet keddi Facebook-bejegyzésében Dósa Elek Levente, a Pro Szent Anna Egyesület igazgatója. Kétnyelvű, nagybetűs felhívásban arra kéri az embereket, hogy ne etessék, ne fotózzák és ne filmezzék a medvéket.

A Pro Szent Anna Egyesület civil szervezetnek fő célkitűzése a Szent Anna-tó és a Mohos tőzegláp problémáinak feltárása, tudatosítása és megoldása, valamint egy felelős közösségi viselkedés kialakítása, írják weboldalukon. Dósa Elek Levente megelégelte az emberek felelőtlen viselkedését, és Facebook-bejegyzésében azt írta: akit rajta kap, hogy eteti a környéken a medvéket, a „rendszámtáblára érkező büntetés mellé ajándékba fogja kapni a Szent Anna-tó és Mohos tőzeglápból való kitiltást, akár magánszemély, akár turisztikai szolgáltató az illető! Elég volt!!!” – olvasható a bejegyzésben, amely alatt egy videofelvétel is megtekinthető.

A felvételen egy álló autó látható, mellette egy medve, amely hirtelen nekiugrik a gépkocsi oldalának.

Videó: Dósa Elek Levente Facebook-oldala

A Pro Szent Anna Egyesület igazgatója az Agerpresnek elmondta, hogy a felvételt nagy távolságból készítette egy holland turista, így nem kivehető, hogy az autóból etetik-e az állatot, vagy valaki a kezét nyújtja-e felé, de mindenképpen arra ingerelték vele a ragadozót, hogy a kocsinak ugorjon.

Dósa Elek Levente arról is beszámolt, hogy néhány nappal ezelőtt felelőtlen kirándulók a tiltás dacára piknikeztek a környéken, és az ételszagra megkörnyékezte a kiterített pokrócot egy anyamedve a bocsával. A kirándulók megijedtek és elszaladtak, a nagyvad pedig elcsente a hátizsákjukat, majd visszavonult. Ezek után muszáj kérni az elköltöztetését, mert abban a pillanatban, hogy emberi eledelhez jut, a medve veszélyessé válik – magyarázta az igazgató.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az emberek rosszat tesznek a nagyvadak etetésével, mert rontják a túlélési esélyeiket vadon élő körülmények között. Ugyanakkor saját életüket is veszélyeztetik, mert a ragadozó kiszámíthatatlan, bármikor támadásba lendülhet, tette hozzá az igazgató.

Kiemelt kép: Pál Edit Éva