Kiterjesztik az IMM Invest és a Roncsautó programokat

Szerdai, március 10-ei ülésén a kormány jóváhagyta az IMM Invest és a Roncsautó program kiterjesztését is 2021-re, adta hírül az Agerpres hírügynökség.

Új formájában a kis- és középvállalkozásoknak kedvezményes hitelt nyújtó IMM Invest program tartalmazza a mezőgazdasági termelőknek szánt Agro Invest programot is, amely egymilliárd lejes kerettel rendelkezik. – Ahogy értettem, szinte az egész összegre van már kereslet, és ha ez a program is olyan sikeres lesz, mint az IMM Invest, ki fogjuk pótolni az összeget – jelentette ki Florin Cîţu kormányfő a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatóján.

Ugyanakkor elfogadták egy sürgősségi rendeletet az IMM Factor elnevezésű programra is, amelynek keretösszege szintén egymilliárd lej, és államilag garantált rövid időtartamú hitelekre vonatkozik.

Zöld péntek, zöld települések

Az említett kormányülést követően Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter jelentette be, hogy a helyi hatóságoknak és közintézményeknek programokat kell indítaniuk elektromos autók beszerzésére.

A finanszírozás egy részét a Roncsautó Plusz programon keresztül fogják biztosítani, ugyanakkor megoldásokat keresnek további finanszírozási lehetőségekre is a tárca büdzséjén keresztül. Céljuk, hogy a minimálisra csökkentsék a településeken a légszennyezést, hogy szakítsanak az eddigi gyakorlattal és mentalitással.

Egyébként a környezetvédelmi minisztérium péntekre autómentes napot hirdetett meg, kampányában arra bátorítja az embereket, hogy minél kevesebbet használják a személygépkocsikat a munkába járáshoz, inkább használják a tömegközlekedést, vagy járjanak biciklivel, rollerrel, elektromos autóval, gyalog.