Kiterjesztették az ingyenes orvosi ellátást

Klaus Iohannis államelnök kihirdette csütörtökön a törvényt, amelynek értelmében minden gyermeknek jogában áll ingyenes orvosi ellátásban részesülni akkor is, ha nincs személyazonosító száma (CNP), azaz nem szerepel az anyakönyvi nyilvántartásban.

A képviselőház által döntő házként szeptember 18-án szerdán elfogadott törvénytervezet a 2006/95-ös, az egészségügyi reformra vonatkozó törvényt módosítja és egészíti ki, illetve kiegészíti a 2003/46-os, a páciensek jogairól szóló törvényt.

A jogszabály kimondja, hogy minden olyan személy, aki nem szerepel az anyakönyvi nyilvántartásban – legyen az gyermek, fogyatékkal élő személy, várandós, illetve gyermekágyas nő, vagy az emberkereskedelem áldozata –, és emiatt nincs személyazonosító száma, ingyenes orvosi ellátásban részesül.

Az előírás érvényes azokra a személyekre is, akik nem rendelkeznek jövedelemmel, de olyan betegségekben szenvednek, amelyeknek kezelését az állam országos programokon keresztül biztosítja. Az ingyenes orvosi ellátás az illető betegséggel kapcsolatos ellátásra vonatkozik. A törvény érvényes lesz az őrizetbe vett, vagy előzetes letartóztatásban levő, jövedelem nélküli személyekre is.

Agerpres