Kitartanak a gyermekpénz fokozatos növelése mellett

Maga mögött tudva a szenátus támogatását, a kormány kitart a 2020-ban többször is hangoztatott politikája mellett, miszerint csak lépcsőzetesen emelné tovább a gyermekpénzt, a költségvetési teherre való tekintettel. Az RMDSZ viszont bevezetne egy új feltételt.

A koalíciós pártok hétfői ülését követően Kelemen Hunor RMDSZ-elnök azt nyilatkozta: a gyermekpénz kapcsán egyetértés van a koalíciót alkotó pártok között abban, hogy legközelebb jövő év elejétől nő a juttatás összege, 20 százalékkal, amint azt a szenátus által első házként már elfogadott tervezet is előírja.

Az RMDSZ javasolta, hogy a gyermeknevelési támogatást a család jövedelmének függvényében állapítsák meg, és hogy az legyen leírható a személyi jövedelemadóból – mondta Kelemen, aki szerint az elképzelést az év folyamán még megvitatják, és leghamarabb 2023-tól léphetne érvénybe. Az USR-PLUS társelnöke, Dan Barna megerősítette, hogy érkezett egy ilyen javaslat az RMDSZ részéről, még nem tárgyaltak róla részletekbe menően, de meg fogják vitatni a lehetőséget – tájékoztat az Agerpres.

A gyermekpénzt még 2019-ben duplázták meg 150 lejre, majd 2020 elején 300 lejre emelte volna a szocialista többségű parlament, viszont a liberális kormány a fokozatos emelés mellett foglalt állást, hogy ne terhelje le túlságosan az államkasszát. A családi pótlék havi összege így csak két év múlva érte volna el a 300 lejt a két év feletti, illetve a 600 lejt a két év alatti és a fogyatékkal élő, 3 év feletti kiskorúak esetében.

Az erről szóló kormányrendeletet viszont nem fogadta el a parlament, és az ebből fakadó alkotmánybírósági vita is az utóbbi javára dőlt el még a választások előtt. Csakhogy a 2020 decemberi választások után az új parlamenti többség (PNL-USR-PLUS-RMDSZ) új kormányt állított, és megegyeztek a fokozatos emelésről.