Kitapinthatod a várost

A nemlátók számára szervez egész napos rendezvényt Székelyudvarhelyen a Romániai Magyar Nemlátók Egyesülete a látássérültek és a fehér bot nemzetközi napján. A résztvevő látássérült gyerekek ajándékba kapnak egy-egy fehér botot a Márton Áron téren 11 órakor, amit az ezt követő hosszú séta alatt próbáhatnak ki, majd 13 órától Ágoston György játékmester és Hajdó Ernő, az RMVSZ elnökének vezetésével, és a résztvevő nemlátók részvételével sakkozni, malmozni, és amőbázni lehet.

Ezzel párhuzamosan egy szakmai kerekasztal beszélgetés kezdődik egy magyar anyanyelvű, speciális oktatási intézmény létrehozásának szükségességéről, látássérült gyerekek számára, a polgármesteri hivatal Szent István termében. 15 órától játékokon keresztül a látókat szeretnék érzékenyíteni a szervezők a Patkóban.

Délután fél hatkor a székelyudvarhelyi városközpontot bemutató bronz-dombormű kerül avatásra a Városháza tér és a Kossuth utca sarkán, ez már a magyar Rotary szervezet kezdeményezésére, akik ezzel a domborművel folytatják 1998-ban útjára indított Tapintható Láthatatlan elnevezésű programjukat.

A székelyudvarhely központját

1:500 méretarányban bemutató szobrászati alkotás előkészítése jelenleg is folyik Sánta Csaba öntőmester szovátai műhelyében. A több mint 600 épületet megjelentítő bronzmakett gondos adatgyűjtő és előkészítő munkát igényelt. 2018 júniusában Márton Huba geodéziai drónnal repülte be a csaknem 30 hektáros területet, “letapogatta” a város madártávlati képét, melyet 53 millió pontból álló pontfelhővé alakítottak. Ezt követően a korábban készült földi mérésekkel egybevetve a Várday Zsolt feldolgozta a gyűjtött adatokat és vektoriális 3D modellt épített a teljes városközpontról, mely már csak a maketten ábrázolni kívánt épülettömböket, utcákat, tereket tartalmazta egyszerűsített formában. Szintén az építész készítette el a köztéri szobrászati műalkotás és a hozzá tartozó talapzat építési engedélyezési tervdokumentációját.

Ennek a virtuális modellnek a felhasználásával Berze Imre szobrászművész székelyudvarhelyi műtermében elkészítette az 133×108 cm méretű agyagmodellt, melynek a majdani bronzmakett pontos mása lesz.

A leleplezés után

folytatódik az RMVSZ által szervezett rendezvénysorozat, 18 órától a budapesti Ver-deco Művészeti Kör „Tapintható Tárlat” című vándorkiállításának megnyitója lesz a hivatal Szent István termében. A kiállított képek és képzőművészeti alkotások 3D-s módszerrel készültek, kitapinthatóak, így a látássérülteknek és a látóknak is egyaránt maradandó esztétikai élményt nyújt. Ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét a kiállítás, a nyitóműsort látássérült diákok fogják előadni.

Zárásként 18 óra 30 perctől látássérült gyerekek kulturális műsorát lehet megtekinteni ugyancsak a Szent István teremben.

Kiemelt kép: lokal.hu