Kitapintható: Az üzletembereknek is van szívük

Az asztalnál, balról jobbra: Orbán Árpád alpolgármester (volt Rotary-tag), Váradi János elnök, Kaján János titkár, és a két külföldi cserediák.
Fotó: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

A székelyudvarhelyi Rotary Club egy egész sornyi rendezvényt, programot jelentett be a 2019/2020-as évre, közöttük teljesen újakat is találunk, a már hagyományosnak számító projektek mellett. Kicsikre, nagyokra, családosokra, nyugdíjasokra és a betegekre is gondolt a Rotary.

A székelyudvarhelyi Rotary Club a nemzetközi Rotary International szervezet tagja, üzletemberek és szakemberek szervezete, amelyet saját vagyonukból, jótékonysági célból tartanak fenn. Az első közgyűlést 1998. május 16-án tartották, amelyen 28 alapító szavazta meg a Rotary Club Székelyudvarhely létrehozását.

Talán az egyik legismertebb közülük a Szívek sétánya, amelyet 2013 óta minden évben megrendeznek, hogy általa felhívják a figyelmet a szívbetegségekre. Az ijesztő statisztikákon mozgással lehet javítani, vallják a szervezők, ezért szeptember 29-én, vasárnap egy három kilométeres sétára hívják az udvarhelyieket. A Szejkefürdőre vezető bicikliút mentén 2016 óta fotókiállítást is tartanak, tavaly Szívecskék a természetben címmel küldhették be képeiket a pályázók.

Két héttel később, október 15-én a Fehér bot napján a látássérülteknek kedveskednek. A Kossuth utcának a városháza felőli sarkán egy olyan bronz makettet állítanak, amely 1:500 léptékben adja vissza hitelesen a városközpont épületeit, így válik tapinthatóvá a láthatatlan. Berze Imre szobrász alkotását a polgármesteri hivatal 10 ezer lejes támogatásával valósítják meg, és a városnak adományozzák.

Másnap, október 16-án az élelmezési világnap alkalmával gyűjtést szerveznek a rászoruló nagycsaládosoknak, a Vöröskereszttel partnerségben. A tartós élelmiszereken kívül bármilyen más adományt szívesen látnak a három gyűjtőpontnál: a Kis Szent Teréz Plébánián, a Márton Áron téren és a Stúdió mozinál.

Oktatási vonalon

a Rotary több, évek óta működő programja folytatódik. Az elitképzés például arról szól, hogy jól tanuló diákokat támogatnak a tantárgyversenyekre való felkészülésben. A gyakornoki program lényege, hogy a végzős diákoknak lehetőséget biztosítanak kipróbálni magukat, ne a szájhagyományra vagy szülői nyomásra válasszanak szakmát. „Válassz olyan szakmát, amit szeretsz, és akkor soha nem kell dolgoznod” – tartják a szervezők, akik várják a jelentkezőket.

A nemzetközi cserediákprogramban évente két-két fiatal küldésére és fogadására van lehetőség, 2015 óta összesen húszan vettek részt. Idén egy brazil és egy tajvani tinédzser érkezett Udvarhelyre, körülbelül egy hónapja ismerkednek a várossal és a közösséggel, és egy évet töltenek itt. Kimenő diák idén csak egy van, de olyan év is volt, amikor nem volt egy sem, ezért arra bátorítják a fiatalokat, hogy éljenek a lehetőséggel, jelentkezzenek a Rotary-nál, ha Amerikában vagy más országban, kontinensen szeretnének eltölteni egy tanévet.

A Rotary Club arról is beszámolt, hogy a Tamási Áron Gimnázium bentlakásában felújították a hálókat, a református gimnáziumban pedig a fizikumot, illetve 40 gyereket egy hétig a Madarasi Hargitán táboroztattak. Ez utóbbira pilotprojektként tekintenek, és szeretnék folytatni a kisgyerekek környezettudatos nevelését, minél közelebb vinni őket az állat- és növényvilág megismeréséhez.

Egészségügyi vonalon továbbra is zajlik a lejárt szavatosságú gyógyszerek begyűjtése, az ingyenes szakorvosi rendelés, a fogászati program. Nyolc gyógyszertárban veszik át a veszélyesnek számító hulladékot, amelyet a polgármesteri hivatal szállíttat el. Ingyenes szakorvosi rendelésre november 16-án várják a pácienseket, előjegyzés alapján a Budvár utcai Vitality magánklinikán. Folytatódik a Szép fogak higiéniai program, a város összes kisiskolása fogkrémet, fogkefét kap, önkéntes orvosok pedig ingyenesen felmérik a fogak állapotát. Azt ígérték, Udvarhelyen is lesz lehetőség költségmentes beavatkozásra, a Csibész Alapítványon keresztül.