Kitalálod, mi az év szava?

Megválasztotta az év szavát a Collins szótár, írja a brit The Guardian. Döntésüket azzal indokolták, hogy a szó magába foglalja milliók tapasztalatait, akik megszorításokat voltak kénytelenek bevezetni az életeikbe annak érdekében, hogy megfékezzék a vírust. Megváltoztatta a módot, ahogy dolgozunk, tanulunk, vásárlunk és kapcsolatainkat ápoljuk. Hozzátették, nem egy olyan szóról van szó, amit ünnepelnünk kellene, de egy biztos: jól összefoglalja az évünket.

Kitaláltad már?

A Collins szótár szerint a lista élén a lockdown (lezárás) szó áll. De több, a járványhoz kapcsolódó szó is helyet kapott rajta: a koronavírus, a furlough (technikai munkanélküliség), key worker vagy keyworker (kulcsfontosságú dolgozók, mint például tanárok, egészségügyi és bolti dolgozók, rendőrök), self isolate (önkéntes elszigetelődés) és social distancing (társadalmi távolságtartás).

De azért nem minden korona, ami 2020:

szerepel a listán a Megxit, ami a Meghan és a Brexit szavakat összevonásából jött létre, Harry herceg és Meghan Markle királyi családból való távozását jelölve, a BLM, a Black Lives Matter rasszistaellenes mozgalom rövidítése, a TikToker (a TikTok alkalmazásban rendszeresen megosztó személy) és a mukbang (koreai eredetű műsor, ahol a házigazda hatalmas mennyiségű ételt fogyaszt el a nézők szórakoztatására) szavak is.

Kiemelt kép: Ben Collins/Unsplash