Kiszivárgott: ők lehetnek a VSK külföldi igazolásai

Több helyen, elsőként a handbalmania.ro kézilabdával foglalkozó szakportálon jelent meg a hír arról, milyen külföldi játékosokkal erősít a Székelyudvarhelyi Városi Sportklub kézilabdacsapata, amely a 2021-22-es szezonban kivívta a feljutást a Bölények Ligájába, a nemzeti elsőosztályba.

A hétvégén felröppent hírekre reagálva Mester Zoltán, a klub ügyvezetője elmondta: az új igazolások kilétét elküldték a román kézilabda szövetséghez, innen szivároghatott ki, de továbbra is várják a vízumokat. A csapat egyébként tartotta volna magát ahhoz, hogy csak akkor jelentse be őket, amikor megérkeznek, és játékjoguk biztossá válik. Ahogyan azt ígérték, amikor korábban bejelentettek három érkezőt, Varró Lajost, Putnoky Szabolcsot, és az egykori válogatott játékos, Alexandru Dedu fiát, Aron Dedut.

Mester Zoltán megerősítette, valóban három újabb – egy montenegrói, egy angolai, és egy kubai – játékost várnak. Kénytelenek voltak szétnézni a nemzetközi piacon, miután kiderült, hogy nehéz lesz udvarhelyi kötődésű játékosokat igazolni a hiányposztokra, mivel egyrészt későn kezdtek el keresgélni, és már a legtöbbjüknek szerződése volt, másrészt anyagilag sem tudtak több udvarhelyi származású játékosnak elfogadható szerződést kínálni.

Vuk Milosevics számára nem ismeretlen a román élvonal, fotó: Andrea Pitigoi/HC Buzau

A választás a montenegrói Vuk Milosevicsre, a kubai Claudio Leandro Ramos Madrigalra és az angolai Feliciano Nunes Couveirora esett, előbb egy, utóbbiak két-két évre írhatnak alá az udvarhelyi alakulathoz, amennyiben megkapják a vízumot.

Kik is Å‘k?

Milosevics számára nem ismeretlen a román élvonal, a spanyol és olasz bajnokságot is megjárt, 34 éves montenegrói irányító 2016-ban igazolt a Temesvári Polihoz, a legutóbbi két idényt a 2021-es szezon hetedik helyén végző HC Buzău együttesénél töltötte. Itt alapembernek számított, többnyire elkerülték a sérülések, a 26 bajnokiból mindössze hármat kellett kihagynia. Azon a 23 találkozón, amikor pályára lépett, összesen 69 gólt szerzett. Vuk idén ezzel ugyan nem, korábban volt már gólkirály 2013-ban Olaszországban, ahol 226 találattal lett a legjobb góllövő.

Claudio Ramos, fotó: Balonmano Alarcos Ciudad Real

Vízumgondok miatt eddig nem csatlakozhatott a kerethez a 24 éves, 1,97 méter magas kubai beálló, Claudio Leandro Ramos Madrigal sem, aki a múlt idényben a spanyol másodosztályú Balonmano Alarcos Ciudad Real csapatát erősítette. Csapatuk a bajnokságban 8 győzelem mellett 5 döntetlent játszott és 5 vereséget szenvedett el. Ezalatt Claudio Ramos 18 meccsen 44 gólt lőtt, neki is stabil helye volt csapata kezdőjében.

Ahogy Mester szerint a harmadik külföldi igazolásnak, az angolai Feliciano Nunes Couveironak is. A 22 éves, 1,92 méter magas jobbszélső az angolai Primeiro de Agosto csapatától érkezik Udvarhelyre. Mivel az angolai bajnokságról nem sikerült infót találnunk a neten, az ő előző szezonját számokban nem mutatjuk be, de azt érdekes vele kapcsolatban kiemelni, hogy az angolai válogatott tagjaként részt vett a 2021-es, Egyiptomban rendezett világbajnokságon, ahol 5 mérkőzés alatt 6 góllal segítette nemzeti csapatát, amely 30. helyen végzett a vébén.

Velük együtt lesz a végleges keret – árulta el a klubvezető. A Bölények Ligája augusztus 27-én kezdődik az udvarhelyiek számára, Bákóba utaznak, a további fordulók időpontjai egyelőre nincsenek lekonkretizálva.