Kiszivárgott az új PNL–RMDSZ-kormány listája

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos vezetősége csütörtökön este találkozott Klaus Iohannis államfővel, hogy kialakítsák azt a kormánylistát, amelyet Nicolae Ciucă kormányfőjelölt terjeszt majd a parlament elé. A korábbi sajtónyilatkozatoknak megfelelően a PNL az RMDSZ-szel közös kisebbségi kormányt javasol, a kiszivárogtatott névlistát a Hotnews hírportál közölte.

A találkozóról szerzett információk szerint Nicolae Ciucă csak szombaton terjeszti elő hivatalosan a kormánynévsort, a miniszterjelöltek meghallgatására leghamarabb kedden kerülhet sor, míg a kormány összetételéről várhatóan november 3-án, szerdán szavazhat a parlament.

A két másik nagyobb párt hozzáállása miatt azonban eléggé valószínűtlen, hogy megkapja a többségi bizalmat Iohannis második választása.

Marcel Ciolacu PSD-elnök pénteken azt nyilatkozta, egy kisebbségi kormány beiktatása „nagyon nagy hiba lenne”, a szociáldemokraták ezt nem támogathatják. Nem lehet egy kisebbségi kormánnyal kezelni az országot sújtó válságokat, stabil, a parlamenti többség által támogatott kormányra van szükség, hangsúlyozta. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) pedig kijelentette, nem szavazza meg a Ciucă-kabinetet, ha ők nem kerülhetnek vissza a kormányba.

A javasolt kormánylista szerint

a tárcák többségét a PNL kapná, az RMDSZ a korábbi felálláshoz képest eggyel több minisztériumot vihet, amennyiben Hegedüs Csillát előléptetik az államtitkári székből. A többi RMDSZ-es miniszter és Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes maradna a helyén.

A névsor változhat még a hivatalos leadásig, a Hotnews információi szerint a tárgyalások az éjszakába nyúltak a PNL berkeiben, a párt Végrehajtó Bizottságának ülését pedig péntek délutánra halasztották. A 9 óra 49 perckor közölt cikk szerint a lista így nézett ki:

PNL

Dan Vîlceanu – Pénzügyminisztérium
Alina Gorghiu – Igazságügyi Minisztérium
Lucian Bode – Belügyminisztérium
Nelu Tătaru – Egészségügyi Minisztérium
Bogdan Aurescu – Külügyminisztérium
Marcel Boloș – Szállításügyi Minisztérium
Raluca Turcan – Munkaügyi Minisztérium
Cătălin Predoiu – Védelmi Minisztérium
Virgil Popescu – Energiaügyi Minisztérium
Sorin Cîmpeanu – Oktatási Minisztérium
Bogdan Gheorghiu – Kulturális Minisztérium
Mircea Fechet – Mezőgazdasági Minisztérium
Robert Sighiartău – Digitalizációs és Innovációs Minisztérium
Florin Roman – Gazdasági Minisztérium

RMDSZ

Kelemen Hunor – miniszterelnök-helyettes
Hegedüs Csilla – Európai Alapok Minisztériuma
Tánczos Barna – Környezetvédelmi Minisztérium
Cseke Attila – Fejlesztési Minisztérium
Novák Károly Eduárd – Ifjúsági és Sport Minisztérium

Kiemelt kép: Románia Kormánya