Kiszáradtak és életveszélyesek

Fotó: Magyari Hunor/Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának Facebook-oldala.

Összesen 16 fát vágnak ki Udvarhely-szerte az elkövetkező napokban – tudtuk meg a polgármesteri hivatal csütörtöki Facebook-bejegyzéséből. A fák veszélyessé váltak, ezért kell eltávolítani őket, de helyükre csemeték kerülnek majd, mondta el kérdésünkre Zörgő Noémi a városháza sajtószóvivője. 

Szerda reggel a Baróti Szabó Dávid utcában vágtak ki öt lucfenyőt, amelyek teljesen kiszáradtak és életveszélyessé váltak. A következő napokban a Kós Károly, a Kisköved, a Függetlenség, a Haáz Rezső, a Béke utcában, valamint a Virradat és a Cekend bejáratánál szabadulnak meg összesen 11 fától.

Helyükre juhar, akác, alma, szilva vagy egyéb díszfa, díszcserje kerül majd, amelyeknek a gyökérzete biztonságos, és akkor is az marad, ha megnő, valamint bírja a városi klímát. Hogy hová milyen növényt ültetnek, a városháza műszaki osztályának kertészmérnöke, illetve a partner kertészeti szakcég kertészmérnöke döntik el, ahogyan a város minden más területén is, a fáktól a virágágyásban lévő árvácskákig – mondta el a sajtószóvivő.

A most kivágásra kerülő fák mind kiszáradt egyedek, amelyek főképpen viharban veszélyesek, károkat okozhatnak. A munkálatokat a kertészeti szakcég és az alpinisták végzik el, a takarításban részt vesznek a szociális segélyben részesülők – tudtuk még meg. 

A csókák és a bosszantó termés nem ok egy egészséges fa kivágására

A város lakossága adhat le kérést annak érdekében, hogy kivágjanak egy adott fát, valamint a műszaki osztályon, egy ezért felelős munkatárs is észrevételez. A beérkező kérések alapján összeállítanak egy listát, amelynek minden pontján végigmegy az erre létrehozott biológusokból, erdészekből álló testület. A helyszínen meg tudják állapítani, indokolt-e a fa kivágása. „Olyan kérés is volt, hogy csókák vannak a fán, ezért vágják ki. Ebben az esetben levágnak a fa lombjából, de ha egészséges, nem hagyják jóvá a kivágását” – magyarázta a sajtószóvivő. 

Elmondta, tavasszal és ősszel szokott lenni egy-egy kéréshullám, de ha az év más szakaszában jön be indokolt igénylés, akkor kimegy a szakcég és elvégzi a munkát. Az nem számít indoknak, ha a nyár- vagy nyírfa termése hullik, és ez zavarja az embereket.  

Egészséges fát abban az esetekben vágnak ki, ha az túl magas és közel nőtt a tömbház ablakához, szél és vihar esetén pedig veszélyessé válhat. De ilyen esetekben is szigorúan másik növényt kell ültetni a helyébe.