Kisgyermeknevelői szak indul a Pedában

A 2022/23-as tanévtől kisgyermeknevelői szak indul a Benedek Elek Pedagógiai Líceumban, az új osztállyal kapcsolatban nyilatkozott portálunknak Székely Gyula, az intézmény igazgatója.

Az új szak célja, hogy alkalmassá tegye a tanulóit a három év alatti gyermekek gondozására akár bölcsődékben, akár más, hasonló korú gyermekeket nevelő intézményekben. A 24 férőhelyes képzés hasonló lesz a már létező tanító- és óvóképzéshez, ugyanazok a pedagógusok fogják őket oktatni, ugyanolyan képességvizsgákon kell részt venniük a felvételizőknek (zene, rajz, testnevelés, beszédkészség), viszont iskolák és óvodák helyett bölcsődékbe fognak járni gyakorlatozni, és kifejezetten kisgyerekekről fognak tanulni. Kiemelte, ez nem dadaképző lesz, a dadák nem pedagógusok, ők nem a gyermekek testi és lelki fejlődésén dolgoznak, hanem más, létfontosságú szükségleteket látnak el.

A szakképzett, három év alatti gyermekekkel foglalkozó pedagógusokból hiány van, ebből adódóan az itt végzett diákok nagy valószínűséggel könnyedén fognak majd munkát találni, hangsúlyozta az igazgató.