Kísértésbe viszik a középiskolásokat

A vállalkozói lét hivatalosan akkor kezdődik, amikor az ember bejegyzi az első cégét, de a vállalkozói szellem valahonnan teljesen máshonnan indul. A jó üzleti készségek, kompetenciák már középiskolásként is meglátszanak. Ezeket segítenek felismerni és fejleszteni a Future Makers program szakképzett trénerei.

Berkeczi Zsolt, a program vezetője
fotó: Szász Zsuzsi

Egy dupla hétvégés, középiskolásoknak szóló önismeret alapú vállalkozói készségfejlesztő képzésről beszélünk, amelyet a Harghita Business Center vállalkozói inkubátorház szervez. Nem először, ugyanis tavaly ősszel már lezajlott egy alkalommal. Akkor több mint 100 jelentkező közül választották ki azt a 16 diákot, akikkel aztán 30 órán keresztül dolgoztak együtt a trénerek.

Berkeczi Zsolttal, a HBC kommunikációs munkatársával, és Sándor Krisztián fiatal vállalkozóval, a Future Makers két szervezőjével beszélgettünk a képzés részleteiről, illetve arról is, hogy egy megfelelő időben érkező vállalkozói készségfejlesztő program hogyan segíthet hozzá egy fiatalt ahhoz, hogy akár már tizenegyedik osztályosként vállalkozóvá váljon.

Amikor Zsoltot kérdezem a képzés céljáról, magabiztosan jön az első válasz: mentalitásváltás. Vállalkozói gondolkodásmódra szeretnék nevelni a diákokat, egy vállalkozóbb szellemű kultúra felé irányítani, illetve arra sarkallni, 

hogy elgondolkodjanak, kik ők, mit akarnak, hol a helyük.

Zsolt szerint a vállalkozó szellemre való nevelés megtérül hosszú távon. Azt szeretnék pótolni, amit a diákok nem kapnak meg az iskolában. A képzés segíteni fogja a szociális kapcsolataikat, csapatban való munkájukat is. Olyan területeken fejlődhetnek a fiatalok, amelyekhez nem kapcsolódnak konkrét iskolai tantárgyak: ilyenek a kezdeményezőkészség, érdekérvényesítés, önálló munka, csapatmunka, asszertív kommunikáció, vagyis hogyan tudjanak úgy kommunikálni, hogy mást se sértsenek meg, de közben a saját érdekeiket is tudják érvényesíteni stb.

A vállalkozói készséget, kompetenciát ne kössük gazdasági tevékenységhez, nem kell valakinek konkrét vállalkozásötlete legyen ahhoz, hogy neki ez a képzés jó legyen. Egyszerűen a személyiségfejlesztő része sokkal erősebb” teszi hozzá a programkoordinátor.

Amikor egy hétvégén 20 órát foglalkoznak magukkal meg dolgoznak a csapattal egy ötleten, akkor egymást is arra serkentik a diákok, hogy gondolkodjanak. A közösség lehetőséget ad nekik arra, hogy kreatívak legyenek. Amikor azt érzik, hogy ők is hozzá tudnak tenni valamit egy ötlethez, akkor ösztönözve vannak arra, hogy új gondolatok, látásmódok alakuljanak ki bennük. Rá vannak kényszerítve, hogy gondolkodjanak, formálódjanak, alkalmazkodjanak. Ez a képzés kimozdítja őket a komfortzónájukból, felfordul az a világ, amelyet megszoktak.

fotó: archív

Az, hogy vállalkozók között dolgozom, szerintem engem fejben átkapcsolt kicsit más gondolkodásmódra. Egy problémához, egy lehetőséghez másként állok hozzá. Ha egy közösségben azt látod, hogy mindenki csak mer, mer, mer, mindenki csak megy előre, és csinálja, akkor előbb-utóbb te is belegondolsz abba, hogy de várjál, mert én sem vagyok más, mint ezek az emberek. Nekem is csak kell egy kis bátorság, össze kell szednem magam, át kell gondolnom magamban a helyzetet, hogy bele tudok-e vágni” – meséli a programvezető személyes élményeit arról, hogyan változtatta meg az inkubátorház munkakörnyezete és közössége a mentalitását. 

A képzésnek tehát két fő része van:

az első a személyiségfejlesztés, ahol önmaguk megismerésén van a hangsúly, többek között megtapasztalják egy kicsit a fiatalok, hogy csapatban nekik mi a szerepük: vezetőtípusok, ötletgazdák, információszerzők, kivitelezők stb. És azon túl, hogy ezt felfedezik, és tudják magukról, el tudnak gondolkozni, hogy mit akarnak ezzel kezdeni. 

A program második része a vállalkozói ismeretekről, illetve kompetenciákról szól, de ez sem kapcsolódik egy konkrét üzleti tevékenységhez, hanem arról lesz szó, hogy hogyan közelítsenek meg egy problémát, hogyan nyújtsanak rá megoldást ezt a fajta gondolkodást fogják átadni a trénerek, és ezt fogják gyakorolni. A diákok saját üzleti ötletekkel dolgoznak majd csapatokban, ezeket a végén közönség és zsűri előtt mutatják be.

A trénerek Szatmárnémetiből érkeznek: Barkász Gabriella, gazdasági tanácsadó és Fleisz Kinga mentálhigiénés szakember. Már a tavalyi fordulót is ők vezették, most helyi programvezetőket is kiképeznek, akikkel egy évben többször megismételheti az inkubátorház a képzést. Már most ősszel két alkalommal szervezik meg, és terveznek egy tavaszi fordulót is. Így, annak aki az őszi hétvégékre nem jut be, lesz még lehetősége próbálkozni. Azt már a saját trénerek fogják vezetni: helyi mentálhigiénés szakembereket és vállalkozókat kerestek meg, akiket erre a programra képeznek ki.

Miért indult ez a program?

Zsolt korábban dolgozott már együtt középiskolásokkal a Nagyító programban, így volt rálátása, hogy mennyire igényük van erre. Egy korábbi kollégája pedig egyetemistákkal beszélgetett, próbálta hazacsábítani őket, hiszen az inkubátorházban is szükség van az utánpótlásra.

Az egyetemeken azt tapasztalta Attila kollégám, hogy nagyon sokan nem jó egyetemre mentek, ha nagyon röviden akarok fogalmazni. Középiskolás korukban egyszerűen nem foglalkoztak pályaválasztással mint olyan, és már az egyetemen gondolkodtak azon, hogy lehet, hogy nem is ide kellett volna jönni, nem is ezt akartam igazán” – mondja. 

Sándor Krisztián vállalkozó, önkéntes

Tapasztalataikat összedobva arra a döntésre jutottak, hogy középiskolásokkal kezdenek önismerettel és pályaválasztással foglalkozni, így született meg a Future Makers képzés, amit ezentúl évente kétszer-háromszor is szeretnének megszervezni. 

A program tizenegyedik osztályos diákoknak szól, hiszen ők azok, akik már elég érettek, de nincs még nagy teher a vállukon, így még és már bátran gondolkodhatnak akár vállalkozás indításán is. Erre talán a tökéletes példa Sándor Krisztián, aki önkéntes alapon segít a képzés szervezésében. Krisztián éppen tizenegyedik osztályos volt, amikor saját vállalkozását indította, akkor még édesapja cégén keresztül, majd ahogy betöltötte a 18. életévét, az ő nevére jegyezték be a ZeteKartingot, vagyis ő lett a tulajdonos, adminisztrátor. Jelenleg főállású egyetemista (a Babeș-Bolyai Tudományegyetem közgazdaság és gazdálkodástudományi karának menedzsment szakán), és közben magát foglalkoztatja saját cégén keresztül, amellyel rendezvényekre visznek gokartpályákat. 

A YouthBank egy nonprofit szervezet, ahol Krisztián önkéntes volt. Olyan rendezvényeken vettek részt, amelyek a közösségért folytak, például adománygyűjtések, karácsonyi vásárok. Különböző módokon pénzt kellett gyűjteniük ahhoz, hogy azt ki tudják pályáztatni a várost szolgáló projektekre.

„Két fő mérföldkő volt a vállalkozói karrierem elindulásában. Az egyik a YouthBank, amely azért volt jó, mert segített kilépni a komfortzónámból, és ráébresztett arra, hogy ki kell mozdulnom, és ismerkednem kell emberekkel, más társaságokat kell keresnem. A másik az UKKSZ által szervezett Vállalkozz Itthon Program. Egy több hétvégés képzés volt, arra képeztek, hogy hogy tudunk sikeresen vezetni egy vállalkozást. Én ekkor tizenkettedik osztályos voltam. Szerintem azért jó és fontos, hogy van ilyen program, mert Udvarhely okos város lesz, egyre több inkubátorház épül, és ezeknek kell utánpótlás, kell egy olyan tudással felszerelt közösség, akik jól tudják üzemeltetni, és ez hosszú távon a nagyobb közösség fejlődését eredményezi. Nekem pont jókor volt ott a YouthBank, az pont elég volt ahhoz, hogy el tudjak indulni, és hogy maga a vállalkozói gondolkodás kialakuljon. De, ha most megnézzük, akkor nincsenek olyan sokan, akik vállalkozói készségfejlesztéssel foglalkoznak a környékünkön, ennek a korosztálynak.”

„Hogyha vállalkozó akarsz lenni, akkor vedd magad körül vállalkozókkal” – szól a mondás. A két szervező szerint a képzés egyik előnye, hogy általa egy olyan közösségbe kerülnek be a diákok, ahol hasonlóan gondolkodnak, segíthetik egymást, de az inkubátorházzal is megmarad a kapcsolat. Lesz egy élményük vele, bejárnak ezután rendezvényekre, felveszik  a hangulatot, és könnyebben értesülnek újabb fejlődési lehetőségekről. A tavalyi képzésen részt vevő diákok igényére egy vezetőképzést is szerveztek, és ezután is szeretnék az igényeket meghallgatva szervezni eseményeket.

A Future Makers ideális jelöltje

nyitott a fejlődésre annyira, hogy erre időt és energiát szán. Fejleszteni akarja magát, mert kíváncsi arra, hogy ő milyen, milyen típus, fejlődni szeretne a szerepében, de kíváncsi a csapat többi tagjára is. Nem árt, ha folyton felfedez problémákat, és azokra megoldásokat gyárt, hiszen a vállalkozói gondolkodásnak is ez az egyik alapja, egy problémára nyújtott megoldással termelni profitot.

Emellett tehát tizenegyedik osztályos, és vállalja, hogy a képzés teljes időtartamán részt vesz , ami két alkalmat foglal magába péntek délutántól vasárnap délutánig (október 11-13. és 25-27. vagy november 29-december 1. és december 13-15.). A részvétel ingyenes, az egész napos programon ebéd is biztosított. Jelentkezési határidő: október 4., péntek.

A résztvevőket a trénerek választják ki egy űrlap kitöltése alapján, ezt a HBC weboldalán találjátok, itt.