Kísértenek a medvék Udvarhelyszéken

archív felvétel

Udvarhelyen és két másik környékbeli településen is láttak medvéket, de eltűntek, mire a csendőrök vagy a rendőrök kiértek – közölték az illetékes hatóságok.

Az elmúlt hétvége során hétszer is riasztották medvejárás miatt a Hargita megyei hatóságokat a 112-es sürgősségi számon, három esetben ki is szálltak a helyszínre, mivel lakott övezetről volt szó. Egy-egy hívás Homoródfürdőről és a Siménfalvához tartozó Bencédből érkezett.

Egy homoródfürdői ház udvarára szombaton, augusztus 29-én este 19.44-kor hívták a csendőröket, de mire kiértek, a medve már eltűnt az erdőben.

Bencédben vasárnapra, majd keddre virradó éjszaka is látták a vadállatot, de a csendőrök már nem találták. Az utóbbi esettel szinte egyidőben, 2 óra körül Udvarhelyen is RO-Alert üzenetet küldtek a lakosságnak. A Csalókára egy rendőrségi egység szállt ki, ők is hiába – mondta el Gheorghe Filip rendőrségi szóvivő.

Augusztusban összesen 33 ilyen esetet jegyeztek a Hargita megyei csendőrségnél, amely arra figyelmezteti a lakosságot, hogy mindig hívják a 112-t, ne próbáljanak maguk beavatkozni, etetni, fényképezni a vadállatokat, és a háztartási hulladékot ne tartsák számukra elérhető helyen.