Kisérettségi: rekordot döntöttek a nyolcadikosok

Közzétette az oktatási minisztérium a nyolcadikosok képességvizsgájának, más néven kisérettséginek az eredményeit az evaluare.edu.ro oldalon. A tanulók 82 százaléka ért el 5-ös fölötti jegyet, ami a legjobb arány az utóbbi 10 évben.

– A képességvizsgára beiratkozottak száma nagyobb, mint az előző években. Az 5-ös jegy fölötti átlagok az utóbbi tíz évben most a legmagasabbak. Mintegy 122 ezer diák, a vizsgázók 82,3 százaléka ért el 5-ösnél nagyobb jegyet a fellebbezések előtt.
Tavaly 76,8 százalék volt ez az arány. Románból 85,9 százalék, matematikából 77,5 százalékos az 5-ös fölötti jegyek aránya.

Az átmenő jegyet szerzők aránya az összes megyében meghaladta a 70 százalékot, a legjobban Kolozs megye teljesített 92,7 százalékkal, utána Bukarest következik 91,6 százalékkal, majd Braila megye 91-gyel. A leggyengébben Teleorman megyében vizsgáztak a tanulók. A jobb jegyek egyik magyarázata lehet, hogy idén az iskolák nem voltak bezárva. Az iskolák bezárása katasztrófa – nyilatkozta csütörtökön a tanügyminiszter.

A miniszter megjegyzést tett a vidéki oktatás gyenge minőségére, ahol háromszor nagyobb az 5-ös alatti átlaggal rendelkezők aránya, mint városi környezetben. A nyolcadikos diákok egynegyede nem tudta megoldani azt a feladatot, hogy 10+10:10 – mondta Sorin Câmpeanu.

Fellebbezni csütörtökön 16-19, pénteken 8-12 óra között lehet, a kiskorúak esetében szükséges a szülő, gyám vagy törvényes képviselő beleegyezése abba, hogy a jegyek nőhetnek és csökkenhetnek is a dolgozatok újrajavítása nyomán. A végleges eredményeket június 30-án teszik közzé.

biziday, agerpres