Kisebbségvédelmi pert nyertek az Unióval szemben

Az Európai Unió Bírósága másodfokon megsemmisítette az Európai Bizottság 2013 júliusában hozott határozatát, melyben a Bizottság elutasította a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételét – tájékoztat csütörtöki közleményében a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), a kezdeményezők nevében.

Európai partnereivel közösen arra kéri Brüsszelt az SZNT, hogy az Európai Unió kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg. A kimondott cél a kisebbségi régiók lemaradásának megállítása, az egyenlő hozzáférés biztosítása a lehívható strukturális alapokhoz.

A Bizottság elutasította a kezdeményezés bejegyzését, így nem kezdődhetett meg az egymillió támogató aláírás összegyűjtése. A kezdeményezők ezért pert indítottak a Bizottság ellen, de az elsőfokú Törvényszék 2016-ban elutasította a keresetet. A szervezők fellebbezést nyújtottak be az Európai Unió Bíróságához, és sikerrel jártak.

Az Európai Bizottságnak kötelessége új döntést hozni az ügyben, amelynek eddigi lefolyása kísértetiesen hasonlít egy másik kisebbségvédelmi kezdeményezés, a Minority SafePack történetéhez. Ha a Bizottság ebben az esetben is pozitív döntést hoz, akkor újabb európai szintű aláírásgyűjtés következhet.