Kirakjuk a dzsungelt darabokból Udvarhelyen

Ha nagyjából minden városlakó egy darabot a helyére rakna, akkor seperc alatt kiraknánk a könyvtár 33.600 darabos kirakósát, morfondíroznak a szervezők, a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány és a könyvtár munkatársai a közös, óriáspuzzle-ről és rekordkísérletről szóló sajtótájékoztatójukon kedden a könyvtár játéktermében. 

A könyvtár igazgatója, Szőcs Endre már az év elején megmutatta nekünk, és beszélt az óriási puzzle-ről. Elmondta, a másik opció egy 44 ezer darabból álló svájci táj lett volna sok fával, kastéllyal és ezek tükröződésével, szóval maradtak inkább a dzsungeles változatnál. 

Azóta csatlakozott hozzájuk a projekthez az SZKA is, és még egy rekordkísérlettel is megtoldották a puzzlekirakós hétvégét.  

48 órán át, éjjel-nappal

A puzzle kirakása június 30-án kezdődik 4 órától, és 48 órán keresztül, éjjel-nappal fog tartani. 

– Akár egész Udvarhelyt be tudjuk vonni. Gyakorlatilag, hogyha minden városlakó egy darab puzzlet rakna a helyére, már akkor kész tudna lenni – magyarázta Balogh Csenge, az SZKA kommunikációs felelőse. 

Kétórás turnusokban lehet majd puzzlekirakásra vállalkozni, egy ilyen turnusra hatvan személyt tudnak fogadni, és tíz asztalnál hatosával lehet majd a darabkák helyét keresni a könytvár előtti téren a sátrak alatt. Ha barátokkal, családdal mennél, nem kell aggódni, nem fognak szétszakítani, egy asztalnál fogtok dolgozni, ígérik a szervezők. 

Azért épp tíz asztalnál lehet majd dolgozni, mert a puzzle darabkáit tíz párnácskába csomagolták, mindegyikben a képből egy-egy sávot ad majd ki a párnában lévő 3.360 darab, egészíti ki Balogh Csengét a könyvtárigazgató. 

A turnusokra majd előzetesen regisztrálni kell, az alsó korhatár nyolc év figyelmeztetett Csenge és egy javaslattal is megtoldja a mondandóját: bár akár több turnusra is várják az érdeklődőket, ő azért nem javasolja senkinek, hogy egymás után két turnusra is feliratkozzon, mert az nagyon megterhelő lenne. 

Arra kéri a majdani játékosokat, hogy picivel érkezzenek hamarabb a regisztrálási időnél, hogy tudják ellenőrizni, hogy valóban arra az időpontra iratkoztak, és tudjanak karszalagot adni. A kétórás puzzlerakást igyekeznek majd megtörni rövid kis táncokkal, énekekkel, mesékkel, filmekkel. Lesz „kávé, tea és mindenféle” is, hogy kevésbé legyen megterhelő. 

Az éjszakai órákban, hogy ne legyen hangos mulatság, némafilmeket fognak vetíteni. Szabó Károly, a könyvtár munkatársa elsősorban Chaplin filmjeiből válogatott, a Modern időkkel fognak kezdeni, árulja el, hiszen abban épp van egy ikonikus puzzle jelenet, amikor a vezérigazgató munka közben azzal relaxál, hogy az íróasztalán elhelyezett puzzle-be rak be néhány kockát.

Ezenkívül pénteken és szombaton este 8 órától a Székelyföldi Stúdió saját dokumentumfilmjeiből vetítenek egy válogatást, sőt, találkozó is lesz, többek között Kalocsai Andrea is ellátogat az eseményre. A kicsik is kirakósozhatnak, készülnek kevesebb darabos kirakósokkal is. 

Hogy az utolsó darabkát ki fogja a helyére rakni, még nem tudják, de ha minden a tervek szerint halad, akkor ez vasárnap négy órakor lesz majd. Legalábbis remélik, a szervezők ugyanis két táborra oszlanak ezzel kapcsolatban: „az egyik azt mondja, hogy baszki, ezt nem lehet kirakni. A másik tábor pedig, aki azt mondja, hogy mi lesz, ha már szombaton éjjel kirakják”, meséli kacagva az igazgató. 

Ilyen ajándékot kapnak majd azok, akik segítettek a kirakásban.

A kirakóssal még nem tudják, hogy mi lesz majd az esemény után, de várják az ötleteket a szervezők. Ha megkerül a helye, az is megoldható, hogy már a közös kirakáson rögzítsék a darabkákat, hogy ne kelljen majd újra kirakni a puzzle-t. 

Ha az utolsó darab is a helyre került, 

következhet a rekordkísérlet. 2023. április 19-én New Yorkban született egy rekord, ezt akarjuk megdönteni. A feladat az lesz, hogy egy óriási puzzle darabkát formáljunk meg emberekből. 

Az amerikaiaknak 2.423 személy a rekordjuk, ezt kellene megdönteni. Erre is regisztrálni kell majd előzetesen, a résztvevőket arra kérik, hogy zöld színben – pólóban, sapkában – érkezzenek, és a képre majd ne vigyenek táskát, hátizsákot magukkal, mert kicsi helyen kell sok ember elférjen. 

Viccesen hozzáteszik, fürdeni sem árt előtte.